Anasayfa Haber Genius Bu Ürünle Yeni Kapılar Açıyor!

Genius Bu Ürünle Yeni Kapılar Açıyor!

Genius tarafından duyurulan DX-ECO kodlu yeni kablosuz fare ilk bakışta benzerlerinden çok da farklı görünmüyor. Cihaz 800/1600 dpi çözünürlüğe ve hemen her yüzeyde çalışabilen BlueEye algılayıcıya sahip. Peki bunu benzerlerinden farklı kılan şey ne? Bu sorunun cevabı cihazın bataryasında gizli, daha doğrusu cihazın bilindik herhangi bir bataryaya sahip olmamasında!

DX-ECO güç kaynağı olarak “çift katmanlı kapasitör” ya da elektronik dünyasındaki yaygın bilinen adıyla ultra-kapasitör denen enerji depolama birimine sahip. Bu tür kapasitörlerin klasik bataryalara rakip olabilmesi için uzun süredir çalışmalar vardı. Ancak son tüketiciye yönelik herhangi bir üründe daha önce kullanıldıklarını görmemiştik.

Ultra-kapasitörlerin klasik bataryalardan farkı, enerjiyi kimyasal olarak absorbe etmeyip, doğrudan depolamalarıdır. Tıpkı bir bidona benzin doldurur gibi, kapasitöre de enerjiyi doldurabiliyorsunuz, en azından basitçe böyle açıklanabilir. Ancak kapasitörler enerjiyi çok hızlı emdikleri gibi, çok da çabuk ve kontrolsüz bırakmaları yüzünden bataryaların yerine kullanılmıyorlardı. Anlaşılan bu sorun artık ciddi biçimde aşılmış. Sonuç olarak ultra-kapasitör ile donanmış olan DX-ECO yaklaşık 3 dakika içinde tam şarja ulaşıyor ve normal kullanılabiliyor.

Esas heyecanlandırıcı olan ise, ultra-kapasitörlerin bu şekilde ufaktan da olsa kullanıma girmeye başlamalarıdır. Eğer bu teknoloji yeterince gelişebilirse, cep telefonundan elektrikli otolara ve hatta hava araçlarına dek tüm endüstri ciddi bir değişim geçirebilir. Dakikalar içinde şarj edilebilen ve bataryalarla kıyaslanmayacak denli fazla enerji tutabilen dizüstü bilgisayarlar ya da otomobiller, yirmibirinci yüzyılın suretini ciddi anlamda değiştirebilirler!