Anasayfa Haber Manyetik hafızaya ısıl müdahale

Manyetik hafızaya ısıl müdahale

İşlem manyetik yapıları bozmadan tekrarlanabiliyor.

Manyetik hafıza sistemlerinde devrim yaratacak bir yazma metodu geliştirildi. Deneysel sistemlerde ölçülen yazma hızı endüstriyel sabit disk sistemlerinin yazma hızından yüzlerce kat daha fazla.İşlem manyetik yapıları bozmadan tekrarlanabiliyor.

Araştırmacılar sadece ısı kullanarak veri kaydedilebileceğini kanıtladılar. Daha önce hayal bile edilemeyen bu gelişme hem hız hem de enerji verimliliği konularında sabit disklerimizi geliştirecek.

Yeni metod veri saklayan manyetik yapıları çok güçlü manyetik alanlarla değiştirmek yerine, yapıların iç manyetik alanlarını ısı ile değiştiriyor. Yeni metodla saniyede terabaytlarca veri disk yüzeyine yazılabiliyor. Düzenli bir manyetik alan yerine basit bir ısı yayılımı kullanıldığı için sistem çok daha az enerji harcıyor.

Çok uzun süredir ısının manyetik yapıları bozduğu biliniyordu. Bu araştırma ile ilk defa ısı kullanılarak manyetik yapılar güvenli, geri dönüştürülebilir ve tekrarlanabilir şekilde değiştirildi.

Şu anki sistemlerde hala “zıt kutuplar birbirini çeker” temel prensibi kullanılıyor. En basit haliyle, sabit diskin üstündeki manyetik yapıların yönleri, okuma yazma kafasından yayılan manyetik alanın yönüne göre tek tek yeniden düzenleniyor. Sabit disklerde yazma hızının arttırılması için sürekli olarak daha güçlü ve daha düzenli manyetik alanların kullanılması şart.

Bu araştırmada, manyetik yapıların kutuplanmasının ultra kısa süreli bir ısı dalgasıyla tersine çevrilebileceği kanıtlandı. Isıl işlem, doğal olarak femtosaniye ölçeğinde gerçekleştiği için; şu andaki haliyle bile manyetik sabit disk yazım teknolojisinden binlerce kat daha hızlı.

Sabit disklerin yazma hızlarındaki artış, aktarım protokollerinin hızındaki artışa yetişemiyor. Şu an bile büyük çaplı kullanıcılar yavaş yavaş katı hal hafızalara yöneliyorlar. Sabit disklerin fiyat dışında bir rekabet avantajı olması için bu teknolojinin uygulanması gerekli.

Bu sistemin yaygınlaşması önündeki en büyük engel, femtosaniye zaman ölçeğinde tepki verebilecek tek ısıtma sisteminin lazer tabanlı olması. Yeni teknolojinin altyapısı ile eski teknolojinin altyapısı çok değişik olduğu için endüstrinin yeni teknolojiyi benimsemesi yine de zaman alacaktır.