Anasayfa Mobil nVidia’nın Yetim Teknolojileri

nVidia’nın Yetim Teknolojileri

Teknoloji devi nVidia’nın yetim teknolojileri de var. İşte firmanın arkasında durmadığı, kaderine terkettiği teknolojiler ve Optimus fiyaskosu…

Büyük bir teknoloji firması olmak, sadece teknoloji üretip satmak değil, ürettiğiniz teknolojinin arkasında durup bunu sürekli çalışabilir halde tutmaktır. Daha önce sizlere dünyanın ilk 3D telefonunu yapan, ama telefon için yayınladığı Android 2.3 güncellemesi cihazın GSM iletişim sistemini bozunca müşterilerini yüzüstü ortada bırakan LG’den bahsetmiştik. Technopat olarak bu defa masaya yatıracağımız üretici nVidia. Firma her ne kadar yeni teknolojiler geliştirme konusunda başarılı bir geçmişse sahip olsa da söz konusu bu teknolojilerin sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunda sınıfta kalıyor.

Optimus Fiyaskosu!

Apple reklamlarını severim. Ürünlerin özelliklerini tek kelime ve kısa cümlelerle açıklayarak müşterilerin kafasını karıştırmazlar. Örneğin en son Yeni iPad’in yüksek çözünürlüğünden bahsetmek için Resolution, yani çözünürlük ve Revolution, yani devrim kelimelerini birleştirip Resolutionary kelimesini oluşturdular. Dahiyane. Benzer durumu nVidia’nın hiç bir zaman doğru düzgün çalışmayan Optimus teknolojisine de uyarlayalım. Optimus kelimesi ve fiyasko kelimelerini birleştirelim. Aradaki “y” harfini de düşürdük mü ortaya nVidia Optimus teknolojisini en iyi anlatacak terim çıkıyor. Optiasko. Bunu bir de Steve Jobs gibi telaffuz ettiniz mi tamamdır.

Optimus teknolojisi aslında dizüstü bilgisayarların pil ömrünü artırmayı amaçlayan bir teknoloji. Bu bağlamda dizüstü bilgisayarınızda hem dahili Intel HD graphics ekran kartı hem de nVidia harici GPU yer alıyor. Teoride her şey çok güzel fakat iş pratiğe gelince bu sistem hiçbir zaman doğru düzgün çalışmıyor. Çoğu durumda harici grafik kartı devreye girmiyor. Girdiği zamanlarda ise oyundan çıkmanıza rağmen harici grafik kartı çalışmaya devam ediyor. Güncel sürücü aradığınızda nVidia sizi üreticiye yönlendiriyor. Üreticinin sitesine girdiğinizde ise dizüstü  bilgisayarınızı satın aldığınız gün çıkan sürücüden başka güncelleme olmadığını görüyorsunuz.

Google’a giriyorsunuz, herkes sizinle aynı sorunu yaşıyor. Bazı çözümler var fakat bunlar da deveye hendek atlatmaktan daha zor. nVidia forumlarına giriyorsunuz, hiç bir görevli elini taşın altına koymuyor. Malum, sattık gitti. En sonunda laptopvideo2go.com’dan modifiye edilmiş sürücü indiriyorsunuz ama yine nafile. Harici ekran kartı bir türlü devreye girmiyor. Intel ekran kartını Windows üzerinden devre dışı bırakayım diyorsunuz, o da mümkün değil. BIOS’tan devre dışı bırakıyorum diyorsunuz ama BIOS’ta böyle bir seçenek yok bile. Çalışmasa da Optimus’u kullanacaksınız!

Peki tüm bunlar için uğraştığınız harici ekran kartı nedir? nVidia’nın en düşük seviye GPU’larından Geforce 310M! Anlayacağınız Optimus, şaka gibi bir teknoloji. Optiasko!

3D Vision ile YouTube

2000 TL verip 3D Vision 2 destekli bir monitör aldınız. Üstüne oyunları 3D modunda rahatlıkla oynayabilmek için 1000 TL daha verip bir de ekran kartı aldınız. Ama oyunlardan canınız sıkıldı ve YouTube’dan 3D video izlemek istediniz. Orda durun! İşte karşınızda yetim bir nVidia teknolojisi daha.

nVidia çalışanları YouTube’daki 3D videoları 3D Vision ile izleyebilmek için HTML5’i de kullanarak güzel bir çalışmaya imza atmışlar. O zamanlar popüler olan Firefox 4’ü kullandığınızda YouTube’daki 3D videoların bazılarını üç boyutlu olarak izleyebiliyordunuz. Video açıldığında 3D Vision tetikleniyor ve aktif deklanşör gözlükleriniz çalışmaya başlıyordu ve siz de üç boyutun keyfini çıkarıyordunuz. Ama Firefox’un Chrome’a ayak uydurup her ay yeni sürüm atlaması nVidia’nın tembelliğiyle birleşince ortaya bir ölü teknoloji daha çıktı. Artık ne Chrome ne de Firefox YouTube’dan 3D video izleyemiyorsunuz.

Aslında tarayıcınızdan 3D video izlemek bir hayal değil. nVidia’nın web sitesinde bunun için bir bölüm var. Burada seçili bazı videoları Microsoft’un geliştirmeye son verdiği Silverlight aracı ile izleyebiliyorsunuz. Acele edin! Yakında o da çalışmayacak…