Anasayfa Haber AUDI Sonunda Ducati’yi Satın Alıyor

AUDI Sonunda Ducati’yi Satın Alıyor

İtalyanların ünlü motosiklet firması Ducati hayli köklü bir geçmişe sahiptir, tıpkı Lamborghini ya da Ferrari gibi. Ne var ki bu köklü geçmiş, Ducati’nin para kazandıran bir marka olduğu anlamına gelmiyor. Yıllık satışları en iddialı dönemlerde bile 40 ila 50 bin arasında oynayan marka, kurulduğundan bu yana defalarca el değiştirdi. Ve şimdi, Alman otomotiv devi Volkswagen’in alt kuruluşu olan Audi, Ducati’yi satın almaya hazırlanıyor.

Audi’nin Ducati ile pazarlığının ileri bir safhada olduğu, yani satışın büyük ihtimalle gerçekleşeceği düşünülüyor. Satış için tahmin edilen rakam ise yaklaşık 1,2 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. İlk bakışta hayli büyük bir rakam gibi görünse de, yılda 50,000 motosiklet üreten dünyaca ünlü bir markanın, yakın zamanda Facebook tarafından satın alınan Instagram ile aynı paraya gitmesi, aslında gayet düşündürücü. Bir tarafta 40 milyon kullanıcısı olan bir servis var, öte tarafta fabrikası, çalışanları ve envanteri bulunan bir ağır endüstri firması var. Bu aslında küresel ekonomide bilişim sektörünün nasıl ağırlık kazandığının da ciddi bir göstergesi sayılabilir.

Peki ama Volkswagen gibi bir dev, Ducati gibi küçük bir balığı neden yutmak istiyor? Bu konuda her kafadan bir ses çıksa da, gerçekte tek sebep var, BMW ile her alanda rekabet etme arzusu. Volkswagen daha önce de başka bir İtalyan markası olan Lamborghini’yi satın almış ve geçen yıllar içinde markanın kendini ciddi biçimde toparlamasını sağlamıştı. Ama gelirden de önemli olan, Lamborghini markasının Volkswagen grubuna kattığı prestij oldu. Şimdi aynı şey Ducati için geçerli olacak gibi görünüyor. BMW’nin kendi motosiklet bölümü olan BMW Motorrad gerçekte BMW grubuna parasal olarak çok büyük katkıda bulunmuyor, ama markanın küresel prestijine büyük katkısı var. Volkswagen da Ducati’yi alarak, en büyük rakibi olan BMW ile rekabetinde eksik olduğunu düşündüğü bir boşluğu doldurmayı amaçlıyor.

Bu durum tabii ki Ducati’nin birdenbire diğer motosiklet devleriyle, mesela Honda, rekabet edebilecek kadar büyüyeceği anlamına gelmeyecektir, sonuçta markanın çapı belli. Ancak VW grubunun para ve bilgisi sayesinde, Ducati şimdi hiç olmadığı kadar güçlü ve tercih edilir bir marka haline gelebilir. Sonuçta Lamborghini’nin başına gelen de tam olarak buydu.