Anasayfa Haber AMD eski ekran kartlarına veda ediyor

AMD eski ekran kartlarına veda ediyor

Gelişen teknoloji ve artan beklentiler sonucunda AMD radikal bir karar alarak HD 2000, HD 3000 ve HD 4000 serisi GPU’lar için sürücü desteğini sona erdirme kararı aldı.

Bu ekran kartlarının son çıkan oyunlarda performans vermekte güçlük çekmesi bir kenara, uzun zamandan beri çıkan sürücüler bu kartlar için herhangi bir performans artışı getirmiyordu. Yine söz konusu kartlar yüzünden hem sürücü boyutu artıyor hem de firmanın sırtına ek sürücü geliştirme maliyeti biniyordu.

Tabi hemen üzülmeyin diyoruz. Zira desteğin bitiş tarihi Haziran 2012 olarak belirlenmiş. Yani Catalyst 12.6 sürücüsü AMD’nin HD 5000 serisi önceki kartları için son sürücüsü olacak. Catalyst 12.7 ile birlikte artık sadece HD 5000 ve sonrası DirectX 11 destekli kartlar desteklenecek.

Windows 8’in de yolda olduğunu düşündüğümüzde firmanın Windows XP, 7 ve 8 derken aynı anda birden çok işletim sistemi için sürücü çıkarmakla uğraşmak zorunda kalacağı kaçınılmazdı. AMD’nin bu kararını gayet olumlu karşıladığımızı söyleyebiliriz. En azından firma nVidia gibi sunduğu teknolojilerden desteğini haber vermeksizin çekmek yerine üç ay öncesinden uyarı yapıyor.

Bize sorarsanız AMD, XP ve Vista desteğini de bu sürücü ile sonlandırmalı. Zira HD 5000 serisi DirectX 11 destekli ekran kartı olan bir kullanıcı için en iyi tercih Windows 7. 2002’de çıkmış olan bir işletim sistemi için sürücü güncellemesi sunmanın artık bir anlamı yok.

nVidia’dan şu an henüz bir açıklama olmasa da firmanın halihazırda 300 serisi sürücüleriyle GTX600 serisi dışında hiçbir ekran kartına destek vermediğini görüyoruz. Yine de bu, firmanın eski kartlardan desteğini çektiği anlamına gelmiyor. Fakat ufak bir tahminde bulunursak nVidia’nın da, AMD kadar olmasa da, bu yıl içerisinde 9000 serisi ve öncesi kartlardan desteğini tamamen çekeceğini söyleyebiliriz.