Sonuç bulunamadı
Bütün Sonuçları Göster
Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net
  • Haber
  • Yapay Zeka
  • Tavsiyeler
  • Oyun
  • Video
  • Teknoloji
    • Mobil
    • Yazılım
    • Elektronik Alışveriş Fırsatları
    • Pratik
    • Ev Teknolojileri
    • Makale
    • Güvenlik
    • Ekonomi
    • İnternet
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Sağlık
    • Yazıcı
    • Sosyal Medya
    • Otomobil
      • Elektrikli Otomobil
  • Sosyal
Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net
  • Haber
  • Yapay Zeka
  • Tavsiyeler
  • Oyun
  • Video
  • Teknoloji
    • Mobil
    • Yazılım
    • Elektronik Alışveriş Fırsatları
    • Pratik
    • Ev Teknolojileri
    • Makale
    • Güvenlik
    • Ekonomi
    • İnternet
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Sağlık
    • Yazıcı
    • Sosyal Medya
    • Otomobil
      • Elektrikli Otomobil
  • Sosyal
Sonuç bulunamadı
Bütün Sonuçları Göster
Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net

Anasayfa - Makale - Torunlarımızın Kullanmayacağı 15 Teknoloji

Torunlarımızın Kullanmayacağı 15 Teknoloji

22 Nisan 2012 - 15:30
- Makale, Retropat

Yıllar sonra tarihin teknolojik gelişme sürecine yenik düşecek teknolojilerden 15 tanesini sizler için bir araya getirdik…

Bugün gramofonla plak dinlemek, telgraf yollamak ne kadar garip ve eski geliyor. Yıllar sonra çocuklarımızın ve torunlarımızın kullanmayacağı makinalar ve teknolojik araç gereçler hayatımızın büyük bir kısmını kaplıyor. Gittikçe de bir çoğu hayatımızdan çıkıyor. E-mail atmak bile artık demode, radyo dinlemek sürekli değişim geçiren aletlere yenik düşmemeye çalışıyor.

Çocukluğumuzda televizyon, atari bize ne kadar şaşalı gözüküyorsa  ve gün geçtikçe anlamlarını yitirmiş olsa da, gelecekte LCD televizyonlar ve PS3 onların jenerasyonu tarafından da aynı tavırla karşılanacak.

İşte şimdi size gelecek nesillerin kullanmayacağı teknolojik araç-gereç ve makinaların ufak bir listesi:

1 – Kablolu İnternet


Dial-Up üzerinden internete bağlanmanın ne kadar sıkıcı olduğunu anlatmak

ayrı bir dosya konusu tutar. Telefonun karşı taraftan aranmaması, ahizenin kaldırılmaması gerekirdi. Düşük hızda garip sesler çıkaran bir bağlantıyla internete giriliyordu. Nasıl bu Dial-Up teknolojisinden vazgeçildiyse, evlerimizde bulunan kablolu internet dönemi de bitecek.

Wireless internet kullanımın artması, fiber-optik bağlantının inanılmaz hızı artık yavaş yavaş kablolu internet dönemini kapatabileceğe benziyor. Gelecek yıllarda bu kullanımın azalarak yok olacağına inanılıyor.

 

2 – Şahsi Dijital Kameralar

Oldukça uygun fiyata alıcısı olan ve yüzlerce marka üzerinden binlerce modeli bulunan dijital kamera ve video kaydediciler de yok olacak. Şahsi kullanım için kullanılan, özel anların paylaşılması amacıyla her an yanınızda bulundurabileceğiniz, ufacık boyutlarda dahi yapılan bu kameralar, yeni nesil telefonlara karşı savaşını kaybedeceğe benziyor.

Bir Dijital Kameranın yapabileceği her şeyi yapan telefonlar (iPhone ve Samsung Galaxy serisi gibi) ve hatta üzerine daha fazlasını ekleyen bu cihazlar hemen hemen herkesin elinde mevcut.

Şimdilik astronomik rakamlara sahip olan bu telefonların gelecek günlerde daha da ucuz fiyata alıcı bulunacağına inanılıyor. Fotoğraf çekip rötüş yapımına izin veren, çektiği videoyu kesip biçerek kısa bir film haline getiren programlar telefonunuza kolaylıkla yükleniyor.

Tabi ki yüksek çözünürlüklü, profesyonel diyebileceğimiz ya da analog tarzda makinaların kullanımı devam edecektir. Ancak dijital kameraların telefonlar karşında yetersiz kalmaya başlaması tehlike çanlarının çaldığına bir işarettir.

3 – Ev Telefonları

2010 yılında ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, halkın yüzde yirmi altılık bir kısmı kablosuz telefonları tercih ediyorlar. Bunun belli başlı bir sebebi olmasa da tahmini olarak cep telefonlarının yaygınlığından kaynaklanıyor olabilir.

Bariz olan durum ise kişiye cep telefonu aracılığıyla ulaşmanın daha kolay olduğu yönünde. Evde bulunmayan kişiye ulaşmak için aranan bir ikinci numara olan cep telefonu, şahsi olması sebebiyle de özel hayatın korunmasını sağlıyor.

 

4 – Bilgisayar Açmak-Kapamak

Teknolojinin bir adım ötesine gidilmesiyle, elektrikli aletlerde tasarruf sağlamak amacıyla geliştirmeler yapılacağı ön görülüyor. Her zaman için tasarruf yapmak, elde daha fazla para kalmasını sağlamakta.

Bu konunun üzerine bir de yaşamı bilgisayar etrafında dönen ve işini bu cihaz sayesinde devam ettiren kimselerin yavaşlatılmak gibi bir sorunları var. Özel bir sebepten ötürü açık bırakmadığınız sürece, her gece işiniz bittiğinde bilgisayarınızı kapatıyorsunuz. Daha sonra tekrar açıyorsunuz.

Bu açma işlemi, yazılım ve donanım yetersizliği yüzünden dakikalarca sürebiliyor. Beklemek için vakti olmayanlar için geliştirilecek yeni yazılım ve donanım parçaları ile artık bilgisayarları kapatmak yerine uyku moduna benzer bir konuma geçireceğiz.

5 – Pencere Sistemi

İşletim sistemlerinin asla durdurulmayacağı düşünülüyor. Windows, MAC gibi geniş kitlelere hitap edenlerinden, Linux ve Ubuntu’ya kadar uzanan bir yelpazeden bahsediyoruz.

Kişiye özel ayarlamalara izin veren Linux gibi işletim sistemlerinde, tüm arayüzü kendi isteğiniz doğrultusunda şekillendirebiliyorsunuz. Windows 8’den görüldüğü kadarıyla geliştirdikleri, Metro UI yazılımı sayesinde Pencere(Windows) dönemi kapanacak.

Daha tam olarak şekil almış olmasa da, Pencere sistemi Windows’un vazgeçeceği bir  uygulaması olacak. Pencere kirliliği, bir anda birden çok açılan pencereler, sizi sıkıntıya sokacak ve hatta delirtecek Pencere’yi kitleyen virüslere bir son verilecek.

 

6 – Sabit Disk

Tamamen ortadan kalkmayacakları aşikar. Sadece şekil değiştirebilecekleri düşünülüyor. Bugün bilgisayarlarımızda ve harici olarak kullandığımız Hard-Driveların bir çoğu IDE’dir. Bu manyetik alan ile çalışan, hareketli parçalardan oluşmuş biraz komplike bir makinadır.

IDE’ler yerini SATA’lara, klasik mekanik SATA diskler de artık yerini SSD’lere bırakıyor. SSD’lerin manyetik alan kullanımını ve disk kullanımını ortadan kaldırıyor. İçerisinde ki mekanizmadan ve diskten kurtulan cihazın hızı klasik mekanik sabit disklere göre daha fazla. Ancak ilerleyen zamanlarda hızdan çok alabileceği bilgi yükünün yani kapasitesinin daha önemli olacağı düşünülüyor.

 

7 – Sinemalar

Üzücü ve vurucu bir madde olduğu kanaatindeyim. Sinemaları her ne kadar sanatsal açıdan değerlendirsek de, işin başında bunun teknolojik bir gelişme olduğunu unutmamak gerek. İlk kez insanlara Sinema gösterildiğinde, üzerilerine gelen trenden korkup kaçmalarından bu yana oldukça uzun zaman geçti.

Aslında Rus Ordu Teknolojinin meyvası olan Kamera’nın sanatsal kullanımı seyirciyi asıl doyuran etmen. Konuya dönecek olursak sinemaların yok olmasının bir kaç sebebi olduğu söylenebilir.

Öncelikli olarak sinema firması anlaşmalı TV kuruluşları ile filmin galasını aynı anda canlı olarak beyaz cama da yansıtabiliyor. Yani o gün ilk kez sinemalarda gösterilecek film, aynı saatte TV kanalından da seyirciyle buluşuyor.

Bir diğeri ücretlendirme. Bugün İstanbul bazlı olarak düşünürsek bir sinema bileti ortalama 15.00 Türk Lirası. İşin içine fahiş fiyatlı patlamış mısır ve içecekleri katmıyoruz tabi ki. Bu fiyat İstanbul’dan uzaklaştıkça oldukça azalıyor. Dünya genelinde de bu şekilde işliyor.

Merkez ve hareketli şehirlerde sinema bilet fiyatları oldukça pahalı olmasına karşın, sakin ve hayat pahalılığı olmayan şehirlerde fiyat düşüyor.

İşin can alıcı diğer sebebiyse evlere kurulabilecek sinema sistemleri. Halkın alım gücünün yetebileceği düzeyde olan sinema ses sistemleri, 3D Televizyonlarlar ve internetten indirilebilen filmler sayesinde her şey daha da kolaylaşıyor.

Sinema salonlarının kapanmamasını, bir sinemasever olarak istemesem de, görüşlerin hepsinin doğru sonuç vermeyeceğini de hesaba katmak lazım.

 

8 – Mouse


Dokunmatik ekranlı telefonların yaygınlaşması ve bu durumun bilgisayarlar için de daha pratik olduğunun
düşünülmesi mouse’u ortadan kaldırabilir. Holo-yansıtmalı klavye protitipleri üzerinde ki çalışmaların internette dolaşması ve buna benzer mouseların da tasarlanıyor olabileceğini akla getiriyor.Windows 8’in yazılımında bulunacağı söylenen dokunmatik kullanım, sahip olmasanız da, yeni nesil ekranlara destek sağlıyor.

9 – 3D Gözlükler 

3 boyutlu sinema aslında o kadar yeni değil. 1950lere kadar dayanan bir hikayesi var. Hatta 4 boyutlu sinema dedikleri, kokuların da karıştırıldığı bir dönemden geçmiş olan bu sektörün başarısızlığı da mevcut.

3 boyutlu sinemanın ve 3 boyutlu ev sistemlerinin son dönemde bomba gibi patlamasının ardında elbette ticari nedenler de yatmaktadır. Sıkıcı olan ise insanlara rahatsızlık veren ve bir süre sonra gözleri yoran gözlüklerin takılmasının mecbur kılınması.

3 boyutlu görüntü izlemek için kullanılan bu aparatlar yakın bir gelecekte ortadan kalkabilir. Nintendo DS, portatif oyun oynamak için birebir. DS’in sağladığı gözlüksüz 3 boyutlu oyun oynama imkanı elbette büyük bir adım. Bunun yanı sıra Toshiba’nın piyasaya sürdüğü Qosmia F755 Notebook üzerine takılı kamera sayesinde, kullanıcının göz hareketlerini takip ederek 3 boyutlu bir dünya ortaya seriyor.

Ayrıca HTC ve  LG gibi telefon üreten şirketlerin de bu konuda gözlüksüz 3 boyutlu cihazları de mevcut. Çok değil kısa bir süre sonra hiç sevmediğimiz 3 boyutlu gözlüklere elveda diyebileceğiz.

 

10 – Uzaktan Kumanda

Televizyon, otopark kapısı, projeksiyon gibi aletlerde kullanılan uzaktan kumanda da yakın gelecekte ortadan kalkabilir. Ses komutları ya da el işaretlerimize duyarlı sensörler sayesinde bu kumandaların sürekli kaybolmasından kurtulabileceğiz.

 

11- Masaüstü Bilgisayar

Bilgisayarlar teknolojik çağın altın makinaları olduğundan asla vazgeçilmeyecek noktadalar. Asıl sorun gittikçe büyümeleri. Buna bir dur demek amacıyla, bilgisayar kasalarının üretimi, küçülen donanım parçaları sayesinde sadece ekrana sığdırılabilecek.

Mac bilgisayarlarda olduğu gibi ancak daha ince ve dayanıklı makinalar fazlalaşacağa benziyor. Ama bazıları hala Tower-Kasa içerisinde donanım toplama eğlencesinden vazgeçmeyebilir.

 

 

Ali’nin Notu: İtiraz ediyorum, kesinlikle bitmeyecekler ancak küçülecekler. Bu bağlamda isimleri masaüstü bilgisayar olmayabilir.

 

 

 

12 – Telefon Numaraları

Telefon, Alexander Graham Bell’den beridir çok gelişme gösterdi. İlk başta sadece kız arkadaşı Allesandro Lolita Oswald ve kendi evi arasında kurulu olan cihaz, ki Alo tabiri de kız arkadaşının baş harflerinden gelmektedir, artık neredeyse tüm dünya tarafından kullanılıyor.

Telefon numaraları karşı tarafa ulaşmak için gereken bir kodlama. Bu numaralar gelecekte bir gün son bulabilir. Kişi adı üzerinden ulaşılabilecek bir noktaya gelecektir elbet. Skype gibi arama programları sayesinde bunun nasıl olabileceğini az çok tahmin edebiliyoruz. Tek sorun aynı isimli bir çok insanın olmasından ötürü buna nasıl bir çözüm getirebilecekleri.

 

13 – Televizyon Programları

Türkiye’de Televizyon ilk satışa başladığı zaman herkesin alabileceği bir konumda değildi. Oldukça lüks olmasından dolayı neredeyse her mahalleye bir tane düşmekteydi. Akşamları aileler toplanır Ajans haberleri ile başlayan günlük TV programları, Amerikan dizilerine uzanır en son İstiklal Marşı’yla biterdi.

Derken kanal sayısı çoğaldı, dekoder yayınları başladı. Kaçırılan programları izlemek için VHS kasetler kullanıldı. Bugün Amerika’da TiVo denilen cihaz sayesinde tüm programlar kaydedilip tekrar izlenebiliyor, reklamlar atlanabiliyor. Türkiye’de de yavaşça gelişen bir teknoloji.

Bir noktadan sonra TV programı izlemek yerine dekoderler aracılığıyla onları indirip izlemeye başlayacağız. Bu da prime-time dedikleri, TV yayıncılığının sonu olacak.

 

14 – Faks Makinası

Yavaşça ölüm çizgisinden geçmeye başlamış bir cihaz. 1970lerde piyasaya sürülen ve oldukça yarar sağlayan Faks Makinaları devri artık kapanıyor. Her türlü işlem için kullanılan Faks Makinaları şimdilerde daha bürokratik işlemler için kullanılıyor.

Birbirlerinden kilometrelerce uzakta bulunan iki avukatın imzası için uzun bir uçuş seyahati yerine imzasını attığı kağıdı Faks Makinası aracılığıyla karşı taraf alabiliyordu. Artık online imzalama sistemi var. Bu yüzden bu durum eskisi kadar geçerli değil. Hatta artık imza yerine ses yetkisi de kabul edilebilmekte.

 

15 – Optik Diskler

Disketten sonra piyasayı ele geçiren CD ve hemen sonrasında gelen DVD, bilgi depolama ve rahatça taşıma yönünden oldukça kullanışlıydı. Sonra blu-ray devrimi geldi. Ancak bu durum uzun sürmeyecek.

Bilgi depolama ve taşıma flash bellekler üzerinden ya da hızlı internet paylaşımları üzerinden de sağlanabiliyor. İşin kolleksiyoncusu değilseniz eğer, internetten satın alabileceğiniz online cd-keyler ve filmler mevcut. Bu sebepten ötürü optik-diskler çöp olacak ya da yeni yüzyılın plakları haline gelecek.

Etiketler: 3d gözlükfaks makinasıgelecekhard diskMacsinemaSSDtelefonWindowsyok olan teknoloji
Paylaş1PaylaşTweetYollaPaylaş
Özay Şen

Özay Şen

Oyun tutkunu ve kitap kurdu. Yeri gelir masaüstü oyun oynar hatta oynatır. Kardeş site Frpnet ile uzun zamandır içli dışlıdır. Bilimkurgu'yu ve bilimin kendisini yakından takip eder.

Yorumlar 4

  1. alper says:
    14 yıl önce

    Pek akla yatmıyor fare nin kaldırılması. Çünkü dizüstü bilgisayarlarda dokunmatik fare gerçekten çok çok kötür. Aynı işi kablolu fare ile yapınca iş 2 kat hızlanıyor. :)

    Yanıtla
  2. Celal says:
    14 yıl önce

    Bence bir oyun alacağım zaman elimde tutulabilir bir şey olması gerekir.İnternetten key ile indirdiğimi varsayalım hoppaa herhangi bir sebepten dolayı windows çöktü işin yoksa bi daha indir oyunu.Bir gamer olarakta sahip olduğum oyunun kitapçığı, cd si ve kutusunun gamer koleksiyonu vitrinimde durması gerekir.

    Yanıtla
  3. Özay Şen says:
    14 yıl önce

    Bunlar uzun süreçte olabilebilecek şeyler. ancak torunlarımızın döneminden sonra olabilir. 10 ya da 50 yıllık bir süreçte elbette çok fazla değişkenler olacaktır teknoloji dünyasında. Ancak koca bir odayı dolduran bilgisayarlar nasıl artık avuç içine sığıyorsa o dönemde kullanılmayan mouse’da sanal gerçekliğin gelişmesiyle ortadan kalkabilir. Hepsi olasılıklar dahilinde.

    Yanıtla
  4. Ali Güngör says:
    13 yıl önce

    En çok stres yaşayanlar CD-DVD-Blu-Ray film arşivi yapanlar…

    Yanıtla

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RSS Technopat Sosyal

  • GTA 5 vs RDR 2
  • TYT için Temel kavramları atlamak problem olur mu?
  • 18 yaş için yazın çalışılacak iş önerisi
  • 10.000 TL başlangıç için elektrogitar önerisi
  • GoodByeDPI çalışmıyor
  • Sakal için tıraş makinesi önerisi
  • GPU server için hangi GPU kullanılıyor?
  • 25.000 TL'ye kadar i7 10700K, ASUS ROG STRIX Z490-G sisteme ekran kartı önerisi
  • Hangi kişisel bakım ürünlerini kullanıyorsunuz?
  • Minecraft custom texture nasıl yapılır?

Technopat Video

Şu an oynayan

Anker Nebula P1, P1i ve Soundcore Boom 3i inceleme

Anker Nebula P1, P1i ve Soundcore Boom 3i inceleme

Anker Nebula P1, P1i ve Soundcore Boom 3i inceleme

Haber
SanDisk Extreme PRO Portable SSD inceleme

Tır geçse dayanır! SanDisk Extreme PRO Portable SSD inceleme

Haber
Lenovo Legion Glasses inceleme: Cebinizde taşıyabileceğiniz 85 inç kişisel sinema

Lenovo Legion Glasses inceleme: Cebinizde taşıyabileceğiniz 85 inç kişisel sinema

Giyilebilir Teknoloji

Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net!

Güncel teknoloji, internet, donanım, yazılım, oyun ve daha fazlası haber, makale ve videolar ile Technopat’ta sizlerle.


01010100 01100101 01100011 01101000 01101110 01101111 01110000 01100001 01110100

Kategoriler

  • Yapay Zeka
  • Ev Teknolojileri
  • Makale
  • Video

Sosyal Medya

Bağlantılar

  • Hakkında
  • Haber
  • Video
  • Sosyal
  • Çerez Politikası
© 2011-2025 Technopat. Tüm Hakları Saklıdır.
Netse
Çerez Onayı
Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, kullanıcı deneyiminizi daha iyi hale getirmek, hizmetlerimizi size daha etkin bir şekilde sunabilmek için çerezler (cookies) ve benzeri araçlar kullanıyoruz. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını sağlamak, içeriği kişiselleştirmek, sosyal medya özellikleri sağlamak ve trafik analizi yapmak için kullanılan küçük metin dosyalarıdır. Çerezleri nasıl kullandığımız ve kişisel verilerinizi nasıl işlediğimiz hakkında daha fazla bilgi almak için çerez politikamızı ve kişisel veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Fonksiyonel Her zaman aktif
Teknik depolama veya erişim, sadece kullanıcının açıkça talep ettiği belirli bir hizmetin kullanılmasını sağlama amacıyla veya iletişimin elektronik iletişim ağı üzerinden iletilmesinin tek amacıyla yasal olarak kesinlikle gereklidir.
Tercihler
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından istenmeyen tercihlerin depolanması yasal amacıyla gereklidir.
İstatistikler
Sadece istatistiksel amaçlarla kullanılan teknik depolama veya erişim. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Pazarlama
Teknik depolama veya erişim, reklam gönderimi için kullanıcı profilleri oluşturmak veya kullanıcıyı bir web sitesinde veya birden fazla web sitesinde benzer pazarlama amaçları için takip etmek amacıyla gereklidir.
  • Seçenekleri yönet
  • Hizmetleri yönetin
  • {vendor_count} satıcılarını yönetin
  • Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
Tercihleri yönet
  • {title}
  • {title}
  • {title}
Sonuç bulunamadı
Bütün Sonuçları Göster
  • Giriş
  • Teknoloji Haberleri
  • Sosyal
  • Video
  • Tavsiyeler
  • İncelemeler
    • Video İncelemeler
  • Güvenlik
  • Oyun
  • Makale
    • Pratik
    • Yazar Köşeleri

© 2025 Technopat
Sorularınız için Technopat Sosyal