Anasayfa Makale Torunlarımızın Kullanmayacağı 15 Teknoloji

Torunlarımızın Kullanmayacağı 15 Teknoloji

Yıllar sonra tarihin teknolojik gelişme sürecine yenik düşecek teknolojilerden 15 tanesini sizler için bir araya getirdik…

Bugün gramofonla plak dinlemek, telgraf yollamak ne kadar garip ve eski geliyor. Yıllar sonra çocuklarımızın ve torunlarımızın kullanmayacağı makinalar ve teknolojik araç gereçler hayatımızın büyük bir kısmını kaplıyor. Gittikçe de bir çoğu hayatımızdan çıkıyor. E-mail atmak bile artık demode, radyo dinlemek sürekli değişim geçiren aletlere yenik düşmemeye çalışıyor.

Çocukluğumuzda televizyon, atari bize ne kadar şaşalı gözüküyorsa  ve gün geçtikçe anlamlarını yitirmiş olsa da, gelecekte LCD televizyonlar ve PS3 onların jenerasyonu tarafından da aynı tavırla karşılanacak.

İşte şimdi size gelecek nesillerin kullanmayacağı teknolojik araç-gereç ve makinaların ufak bir listesi:

1 – Kablolu İnternet


Dial-Up üzerinden internete bağlanmanın ne kadar sıkıcı olduğunu anlatmak

ayrı bir dosya konusu tutar. Telefonun karşı taraftan aranmaması, ahizenin kaldırılmaması gerekirdi. Düşük hızda garip sesler çıkaran bir bağlantıyla internete giriliyordu. Nasıl bu Dial-Up teknolojisinden vazgeçildiyse, evlerimizde bulunan kablolu internet dönemi de bitecek.

Wireless internet kullanımın artması, fiber-optik bağlantının inanılmaz hızı artık yavaş yavaş kablolu internet dönemini kapatabileceğe benziyor. Gelecek yıllarda bu kullanımın azalarak yok olacağına inanılıyor.

 

2 – Şahsi Dijital Kameralar

Oldukça uygun fiyata alıcısı olan ve yüzlerce marka üzerinden binlerce modeli bulunan dijital kamera ve video kaydediciler de yok olacak. Şahsi kullanım için kullanılan, özel anların paylaşılması amacıyla her an yanınızda bulundurabileceğiniz, ufacık boyutlarda dahi yapılan bu kameralar, yeni nesil telefonlara karşı savaşını kaybedeceğe benziyor.

Bir Dijital Kameranın yapabileceği her şeyi yapan telefonlar (iPhone ve Samsung Galaxy serisi gibi) ve hatta üzerine daha fazlasını ekleyen bu cihazlar hemen hemen herkesin elinde mevcut.

Şimdilik astronomik rakamlara sahip olan bu telefonların gelecek günlerde daha da ucuz fiyata alıcı bulunacağına inanılıyor. Fotoğraf çekip rötüş yapımına izin veren, çektiği videoyu kesip biçerek kısa bir film haline getiren programlar telefonunuza kolaylıkla yükleniyor.

Tabi ki yüksek çözünürlüklü, profesyonel diyebileceğimiz ya da analog tarzda makinaların kullanımı devam edecektir. Ancak dijital kameraların telefonlar karşında yetersiz kalmaya başlaması tehlike çanlarının çaldığına bir işarettir.

3 – Ev Telefonları

2010 yılında ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, halkın yüzde yirmi altılık bir kısmı kablosuz telefonları tercih ediyorlar. Bunun belli başlı bir sebebi olmasa da tahmini olarak cep telefonlarının yaygınlığından kaynaklanıyor olabilir.

Bariz olan durum ise kişiye cep telefonu aracılığıyla ulaşmanın daha kolay olduğu yönünde. Evde bulunmayan kişiye ulaşmak için aranan bir ikinci numara olan cep telefonu, şahsi olması sebebiyle de özel hayatın korunmasını sağlıyor.

 

4 – Bilgisayar Açmak-Kapamak

Teknolojinin bir adım ötesine gidilmesiyle, elektrikli aletlerde tasarruf sağlamak amacıyla geliştirmeler yapılacağı ön görülüyor. Her zaman için tasarruf yapmak, elde daha fazla para kalmasını sağlamakta.

Bu konunun üzerine bir de yaşamı bilgisayar etrafında dönen ve işini bu cihaz sayesinde devam ettiren kimselerin yavaşlatılmak gibi bir sorunları var. Özel bir sebepten ötürü açık bırakmadığınız sürece, her gece işiniz bittiğinde bilgisayarınızı kapatıyorsunuz. Daha sonra tekrar açıyorsunuz.

Bu açma işlemi, yazılım ve donanım yetersizliği yüzünden dakikalarca sürebiliyor. Beklemek için vakti olmayanlar için geliştirilecek yeni yazılım ve donanım parçaları ile artık bilgisayarları kapatmak yerine uyku moduna benzer bir konuma geçireceğiz.

5 – Pencere Sistemi

İşletim sistemlerinin asla durdurulmayacağı düşünülüyor. Windows, MAC gibi geniş kitlelere hitap edenlerinden, Linux ve Ubuntu’ya kadar uzanan bir yelpazeden bahsediyoruz.

Kişiye özel ayarlamalara izin veren Linux gibi işletim sistemlerinde, tüm arayüzü kendi isteğiniz doğrultusunda şekillendirebiliyorsunuz. Windows 8’den görüldüğü kadarıyla geliştirdikleri, Metro UI yazılımı sayesinde Pencere(Windows) dönemi kapanacak.

Daha tam olarak şekil almış olmasa da, Pencere sistemi Windows’un vazgeçeceği bir  uygulaması olacak. Pencere kirliliği, bir anda birden çok açılan pencereler, sizi sıkıntıya sokacak ve hatta delirtecek Pencere’yi kitleyen virüslere bir son verilecek.

 

6 – Sabit Disk

Tamamen ortadan kalkmayacakları aşikar. Sadece şekil değiştirebilecekleri düşünülüyor. Bugün bilgisayarlarımızda ve harici olarak kullandığımız Hard-Driveların bir çoğu IDE’dir. Bu manyetik alan ile çalışan, hareketli parçalardan oluşmuş biraz komplike bir makinadır.

IDE’ler yerini SATA’lara, klasik mekanik SATA diskler de artık yerini SSD’lere bırakıyor. SSD’lerin manyetik alan kullanımını ve disk kullanımını ortadan kaldırıyor. İçerisinde ki mekanizmadan ve diskten kurtulan cihazın hızı klasik mekanik sabit disklere göre daha fazla. Ancak ilerleyen zamanlarda hızdan çok alabileceği bilgi yükünün yani kapasitesinin daha önemli olacağı düşünülüyor.

 

7 – Sinemalar

Üzücü ve vurucu bir madde olduğu kanaatindeyim. Sinemaları her ne kadar sanatsal açıdan değerlendirsek de, işin başında bunun teknolojik bir gelişme olduğunu unutmamak gerek. İlk kez insanlara Sinema gösterildiğinde, üzerilerine gelen trenden korkup kaçmalarından bu yana oldukça uzun zaman geçti.

Aslında Rus Ordu Teknolojinin meyvası olan Kamera’nın sanatsal kullanımı seyirciyi asıl doyuran etmen. Konuya dönecek olursak sinemaların yok olmasının bir kaç sebebi olduğu söylenebilir.

Öncelikli olarak sinema firması anlaşmalı TV kuruluşları ile filmin galasını aynı anda canlı olarak beyaz cama da yansıtabiliyor. Yani o gün ilk kez sinemalarda gösterilecek film, aynı saatte TV kanalından da seyirciyle buluşuyor.

Bir diğeri ücretlendirme. Bugün İstanbul bazlı olarak düşünürsek bir sinema bileti ortalama 15.00 Türk Lirası. İşin içine fahiş fiyatlı patlamış mısır ve içecekleri katmıyoruz tabi ki. Bu fiyat İstanbul’dan uzaklaştıkça oldukça azalıyor. Dünya genelinde de bu şekilde işliyor.

Merkez ve hareketli şehirlerde sinema bilet fiyatları oldukça pahalı olmasına karşın, sakin ve hayat pahalılığı olmayan şehirlerde fiyat düşüyor.

İşin can alıcı diğer sebebiyse evlere kurulabilecek sinema sistemleri. Halkın alım gücünün yetebileceği düzeyde olan sinema ses sistemleri, 3D Televizyonlarlar ve internetten indirilebilen filmler sayesinde her şey daha da kolaylaşıyor.

Sinema salonlarının kapanmamasını, bir sinemasever olarak istemesem de, görüşlerin hepsinin doğru sonuç vermeyeceğini de hesaba katmak lazım.

 

8 – Mouse


Dokunmatik ekranlı telefonların yaygınlaşması ve bu durumun bilgisayarlar için de daha pratik olduğunun
düşünülmesi mouse’u ortadan kaldırabilir. Holo-yansıtmalı klavye protitipleri üzerinde ki çalışmaların internette dolaşması ve buna benzer mouseların da tasarlanıyor olabileceğini akla getiriyor.Windows 8’in yazılımında bulunacağı söylenen dokunmatik kullanım, sahip olmasanız da, yeni nesil ekranlara destek sağlıyor.

9 – 3D Gözlükler 

3 boyutlu sinema aslında o kadar yeni değil. 1950lere kadar dayanan bir hikayesi var. Hatta 4 boyutlu sinema dedikleri, kokuların da karıştırıldığı bir dönemden geçmiş olan bu sektörün başarısızlığı da mevcut.

3 boyutlu sinemanın ve 3 boyutlu ev sistemlerinin son dönemde bomba gibi patlamasının ardında elbette ticari nedenler de yatmaktadır. Sıkıcı olan ise insanlara rahatsızlık veren ve bir süre sonra gözleri yoran gözlüklerin takılmasının mecbur kılınması.

3 boyutlu görüntü izlemek için kullanılan bu aparatlar yakın bir gelecekte ortadan kalkabilir. Nintendo DS, portatif oyun oynamak için birebir. DS’in sağladığı gözlüksüz 3 boyutlu oyun oynama imkanı elbette büyük bir adım. Bunun yanı sıra Toshiba’nın piyasaya sürdüğü Qosmia F755 Notebook üzerine takılı kamera sayesinde, kullanıcının göz hareketlerini takip ederek 3 boyutlu bir dünya ortaya seriyor.

Ayrıca HTC ve  LG gibi telefon üreten şirketlerin de bu konuda gözlüksüz 3 boyutlu cihazları de mevcut. Çok değil kısa bir süre sonra hiç sevmediğimiz 3 boyutlu gözlüklere elveda diyebileceğiz.

 

10 – Uzaktan Kumanda

Televizyon, otopark kapısı, projeksiyon gibi aletlerde kullanılan uzaktan kumanda da yakın gelecekte ortadan kalkabilir. Ses komutları ya da el işaretlerimize duyarlı sensörler sayesinde bu kumandaların sürekli kaybolmasından kurtulabileceğiz.

 

11- Masaüstü Bilgisayar

Bilgisayarlar teknolojik çağın altın makinaları olduğundan asla vazgeçilmeyecek noktadalar. Asıl sorun gittikçe büyümeleri. Buna bir dur demek amacıyla, bilgisayar kasalarının üretimi, küçülen donanım parçaları sayesinde sadece ekrana sığdırılabilecek.

Mac bilgisayarlarda olduğu gibi ancak daha ince ve dayanıklı makinalar fazlalaşacağa benziyor. Ama bazıları hala Tower-Kasa içerisinde donanım toplama eğlencesinden vazgeçmeyebilir.

 

 

Ali’nin Notu: İtiraz ediyorum, kesinlikle bitmeyecekler ancak küçülecekler. Bu bağlamda isimleri masaüstü bilgisayar olmayabilir.

 

 

 

12 – Telefon Numaraları

Telefon, Alexander Graham Bell’den beridir çok gelişme gösterdi. İlk başta sadece kız arkadaşı Allesandro Lolita Oswald ve kendi evi arasında kurulu olan cihaz, ki Alo tabiri de kız arkadaşının baş harflerinden gelmektedir, artık neredeyse tüm dünya tarafından kullanılıyor.

Telefon numaraları karşı tarafa ulaşmak için gereken bir kodlama. Bu numaralar gelecekte bir gün son bulabilir. Kişi adı üzerinden ulaşılabilecek bir noktaya gelecektir elbet. Skype gibi arama programları sayesinde bunun nasıl olabileceğini az çok tahmin edebiliyoruz. Tek sorun aynı isimli bir çok insanın olmasından ötürü buna nasıl bir çözüm getirebilecekleri.

 

13 – Televizyon Programları

Türkiye’de Televizyon ilk satışa başladığı zaman herkesin alabileceği bir konumda değildi. Oldukça lüks olmasından dolayı neredeyse her mahalleye bir tane düşmekteydi. Akşamları aileler toplanır Ajans haberleri ile başlayan günlük TV programları, Amerikan dizilerine uzanır en son İstiklal Marşı’yla biterdi.

Derken kanal sayısı çoğaldı, dekoder yayınları başladı. Kaçırılan programları izlemek için VHS kasetler kullanıldı. Bugün Amerika’da TiVo denilen cihaz sayesinde tüm programlar kaydedilip tekrar izlenebiliyor, reklamlar atlanabiliyor. Türkiye’de de yavaşça gelişen bir teknoloji.

Bir noktadan sonra TV programı izlemek yerine dekoderler aracılığıyla onları indirip izlemeye başlayacağız. Bu da prime-time dedikleri, TV yayıncılığının sonu olacak.

 

14 – Faks Makinası

Yavaşça ölüm çizgisinden geçmeye başlamış bir cihaz. 1970lerde piyasaya sürülen ve oldukça yarar sağlayan Faks Makinaları devri artık kapanıyor. Her türlü işlem için kullanılan Faks Makinaları şimdilerde daha bürokratik işlemler için kullanılıyor.

Birbirlerinden kilometrelerce uzakta bulunan iki avukatın imzası için uzun bir uçuş seyahati yerine imzasını attığı kağıdı Faks Makinası aracılığıyla karşı taraf alabiliyordu. Artık online imzalama sistemi var. Bu yüzden bu durum eskisi kadar geçerli değil. Hatta artık imza yerine ses yetkisi de kabul edilebilmekte.

 

15 – Optik Diskler

Disketten sonra piyasayı ele geçiren CD ve hemen sonrasında gelen DVD, bilgi depolama ve rahatça taşıma yönünden oldukça kullanışlıydı. Sonra blu-ray devrimi geldi. Ancak bu durum uzun sürmeyecek.

Bilgi depolama ve taşıma flash bellekler üzerinden ya da hızlı internet paylaşımları üzerinden de sağlanabiliyor. İşin kolleksiyoncusu değilseniz eğer, internetten satın alabileceğiniz online cd-keyler ve filmler mevcut. Bu sebepten ötürü optik-diskler çöp olacak ya da yeni yüzyılın plakları haline gelecek.