Anasayfa Haber Facebook Ücretlendirme Sistemine mi Geçiyor ?

Facebook Ücretlendirme Sistemine mi Geçiyor ?

Son zamanların en büyük internet efsanesi “Facebook ücretli olacak” sözüne destek olarak bir dizi testlere başlandı.

Facebook’un ücretli olacağı söylentisi, sosyal medya kullanıcıların en büyük korkusu olup çıkmıştı. Ancak sitenin kurucusu Mark Zuckerberg, Facebook’un hiç bir zaman ücretli versiyona geçmeyeceğini açık açık belirtmişti. Ancak kullanıcı sayfaları ve grupların reklamları için bir miktar ücretlendirme alınmakta. Gün içerisinde arkadaşlarınızla konuşurken sağ tarafta çıkan bir yığın reklam aslında Facebook şirketine ödenen paralar sayesinde yer alabiliyor. Yani parayı veren düdüğü çalıyor.

Durum tabi ki reklam adı altında olması ve gönüllü olarak, alan yeri kiralanmasından dolayı kullanıcıları alakadar etmeyen bir durum. Ancak büyük şirketler ya da büyümeye çalışan ticari kurumlar bunu oldukça başarılı bir şekilde kullanmakta. Haberin ismi sizi korkutmasın, tekrar belirtmek istiyorum, yukarı da bahsettiğim gibi ticari anlayış dışında herhangi bir aktiviteniz için sizden para hiç bir zaman alınmayacak.

Şimdi Yeni Zellanda kullanıcıları tarafından test aşamasında olan versiyon ise oldukça etkileyici aslında. Son 1 senedir adından sıkça bahsettiğimiz Kickstarter projeleri, üyelerin bağış kampanyaları ile kalkınıyordu. Facebook’ta buna benzer bir modül geliştirdiğini açıkladı ve Beta olarak Yeni Zellanda’da kullanıma sundu.

Sistem aslında oldukça basit. Gün içerisinde gördüğünüz, sokak köpeğinin ameliyata ihtiyacı var, okul harcımı ödemem gerek olabildiğince paylaşın gibi kitlelere ulaşan paylaşımlardan tutunda, Afrika’da ki aç çocuklara yardım kampanyalarına kadar paylaşımlar mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Elbette sizin ya da listenizde ki arkadaşınızın bunu paylaşması, tıklamayı bir anda sistem üzerinden suya ya da yemeğe dönüştürmemekte. Ancak Facebook bunu yapmayı planlıyor.

Üyeliğinize kredi kartı ya da paypal hesabı üzerinden yükleyeceğiniz paranızı, bu gibi durumlarda tıklayarak karşı tarafın hesabına yardımda bulunabilmektesiniz. Aslında oldukça mantıklı bir hareket olmasına karşın kötü amaçlar doğrultusunda yoldan çıkabilecek bir proje. Yetkili ağız bunun elbette test aşamasında olduğunu üstüne basa basa söylüyor ve tam sürüm halinde ki Facebook sitesine şu an için eklenmeyeceğini belirtmekte. Dolandırılma olaylarına karşılık elbette güvenlik önlemleri alınacağı düşünülen sistemin, tam olarak nasıl oturacağı ve yaygınlaşacağı bu testler sonucunda ortaya çıkacak.

Ender Analysis’de bulunan Ian Maude konu hakkında ” Mark her zaman için para kazanıp şirketini yönetmeyi amaçlamıştı, şirket üzerinden para kazanmayı düşünmüyor ” açıklamasıyla belki de biraz olsun yüreklere su serpmiş olabilir.

Not: 2007 yılında Facebook’un 1.6’sı, 240 Milyon Dolara Microsoft’a satıldı.