Anasayfa Haber AB’den Google’a Ültimatom!

AB’den Google’a Ültimatom!

Avrupa Birliği daha önce Microsoft’a tekelleşme davaları açmış ve şirkete hayli zor günler yaşatmıştı. Şimdiyse sıra Google’a gelmiş gibi görünüyor! Avrupa Komisyonu’nun serbest rekabetten sorumlu ismi Joaquin Almunia, yaptığı bir açıklamada Google’a karşı gösterdikleri toleransın sonuna geldiklerini ifade etti.

Gelen haberlere göre AB resmen Google’dan kendisiyle ilgili olarak gelen tekelleşme şikayetlerine açık bir cevap vermesini istemiş, hem de birkaç hafta gibi kısa bir süre içinde. Eğer Avrupa Birliği şirketin bu konuya ilişkin açıklamalarından ve getireceği önerilerden memnun olursa, herhangi bir dava sürecinin başlamasına ihtiyaç kalmayacağı vurgulanıyor.

Ne var ki Google bu konuda pek işbirliği yapacak gibi görünmüyor. Daha önce de benzer durumlar yaşanmış ve şirket her defasında serbest rekabete zarar verecek bir davranışta bulunmadıklarının altını çizmişti. Google’a göre internet kullanıcılarını başka bir arama motoruna gitmekten alıkoyan hiçbir sebep yok, bu konuda özel bir çalışma yürütmüyorlar. Bu da herhangi bir davayı zaten gereksiz ve temelsiz kılıyor.

Öte yandan, her ne kadar bugüne dek Avrupa Birliği’nin Google’a karşı doğrudan bir dava açma girişimi olmadıysa da, Avrupa ülkelerindeki yerel mahkemelerin sık sık Google karşıtı davalara baktıkları ve şirketi mahkum ettikleri de bir gerçek.