Anasayfa Haber NASA Evrene Farklı Bakmaya Hazırlanıyor

NASA Evrene Farklı Bakmaya Hazırlanıyor

NuSTAR teleskopunun katmanlardan oluşan odaklama sistemi.
NuSTAR teleskopunun yörüngedeki tamamlanmış halinin bir çizimi...

Son yıllarda gittikçe budanıp kuşa dönen bütçesine rağmen, NASA evrenin sırlarını çözme çabalarına ara vermiyor. 13 Haziran günü Pasifik Okyanusu’nun göbeğindeki Kwajalein Atol’ünden fırlatılacak olan NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array – Nükleer Spektroskopik Teleskop Düzeneği) yörüngeye oturduğunda, biliminsanları evrene çok daha farklı bir pencereden bakma imkanına kavuşacaklar.

NuSTAR, yapı olarak hayli sıra dışı bir tasarıma sahip. İç içe geçmiş 133 adet ince aynadan oluşan odaklama düzeneği, yaklaşık on metrelik bir bağlantı kolu ile uydunun ana gözlem cihazına sabitleniyor. Bu ayna düzeneği sayesinde, evrendeki görünür ışık tayfının dışında kalan çok yüksek enerjili dalgaboylarını görebilmek mümkün olacak.

NuSTAR teleskopunun katmanlardan oluşan odaklama sistemi.

Bu yapı özellikle X ışınımlarını tespit edebilecek şekilde ayarlanıyor. Bu sayede evrenin en derinlerindeki, en gözden uzaktaki süper yoğun karadelikleri bile tespit etmek mümkün olacak. Karadeliklerin tespit edilmesi ve incelenmesi, özellikle evrensel fizik kanunlarının açıklanması açısından çok önemli. Şu ana dek yapılan keşifler, her galaksinin merkezinde en az bir adet süper-yoğun karadeliğin bulunduğunu ortaya koydu. NuSTAR teleskobunun çok daha fazlasını da bulup incelenmesine yardımcı olacağı ümit ediliyor.