Anasayfa Haber Microsoft Lisans Ücreti Tabletleri Vuracak mı?

Microsoft Lisans Ücreti Tabletleri Vuracak mı?

Microsoft yeni çıkacak olan Windows 8 işletim sistemiyle tablet piyasasından da pay almayı amaçlıyor. Sırf bunun için Windows 8’in RT sürümünü geliştiren firma, bu sayede x86 işlemciler dışındaki mobil işlemcileri kullanan tabletlerde de hatırı sayılan bir işletim sistemi sunmayı amaçlıyor. Ancak bazı uzmanlara göre ortada ciddi bir problem olabilir.

Bugün tablet piyasasına hakim olan iki işletim sistemi var; Apple iOS ve Google Android. Apple zaten iOS kullanan donanımların tek üreticisi durumunda, bu yüzden işletim sistemine herhangi bir lisans ücreti ödemesi gerekmiyor. Öte yandan Google tarafından desteklenen Android ise temelinde açık kaynak lisanslı bir bir işletim sistemi, yani bunu tercih eden üreticilerin de çoğunlukla ciddi bir lisans gideri olmuyor.

Ne var ki Microsoft öncelikle bir yazılım firması ve gelirinin en önemli kalemlerini Windows işletim sistemi lisansları oluşturuyor. Windows işletim sistemli herhangi bir donanım ürettiğinizde, Microsoft’a lisans ücreti ödemeniz gerekiyor. Her ne kadar Microsoft bunun için firmalarla zaman zaman işbirliğine gitse ve kolaylıklar sağlasa da, mesela Nokia örneğinde olduğu gibi, yine de lisans ücretinden tamamen vazgeçemiyor.

Windows 8 RT kullanması planlanan tabletler söz konusu olduğunda, bu lisans ücretinin rekabeti baltalayabileceğinden korkuluyor. Microsoft ile üretici firmalar arasında yapılan pazarlıklar sonucunda, ortaya çıkan fiyatlar birim başına 80-90 dolar civarında. Yani bir tablet üreticisi, ürettiği her Windows 8 RT tablet için firmaya ortalama bu kadar lisans ücreti ödeyecek.

İşte bu ortalama 85 dolarlık lisans ücretinin, Windows 8 RT işletim sistemli tabletlerin fiyatlarını şişireceği ve rekabet şansını yok edebileceğinden korkuluyor. Tablet piyasasında zaten ciddi bir rekabet hakim, Android işletim sistemli tabletleri üreten firmalar, piyasa payının ciddi kısmını elinde tutan Apple’a karşı çıkabilmek için fiyatlarda ciddi avantajlar kazanmaya çalışıyorlar. Apple ise şimdiye dek fiyat indirimine baş vurmak zorunda kalmadan rakipleriyle başa çıkabilmeyi becerdi.

Bu piyasada kim sırf Windows 8 işletim sistemli bir tablet için fazladan 90 dolar ödemeyi ister? Çoğu uzmanın aklındaki soru tam da bu. Ne var ki herkes bu görüşte birleşmiyor. Bazılarına göre iOS ve Android tabletler bugünkü hallerinde çoğu kullanıcı için ciddi bir bilgisayar olmaktan ziyade, birer oyuncak, birer hobi aracı durumundalar. Oysa Windows işletim sistemli bir tablet, bundan çok daha fazlası olma potansiyeline sahip. Windows 8 RT lisansına dâhil olarak sunulacak olan Office 2013 paketi, tek başına üretime ciddi destek sağlayabilecek bir yazılım. Kaldı ki Windows işletim sistemi, dünyadaki en geniş kullanıcı sayısına ve yazılım desteğine sahip, haliyle en son sürümü de, hangi platformda çalışırsa çalışsın, üretime katkı sağlayacak, basit bir oyuncak olarak kalmayacak.

Kısacası kılıcın iki keskin tarafı var. Ancak kesin olan şu ki, Microsoft’un lisans ücretinden vazgeçmesine imkan yok. Ancak bu lisans ücreti tüketicinin gözünü korkutmayacak bir kalıba sokulmazsa ve diğer alternatiflerle arada bariz bir fark ortaya çıkarsa, Windows 8 RT işletim sisteminin ömrü Windows ME’den bile kısa olabilir!