Anasayfa Haber Duyguları Gösteren Gözlük

Duyguları Gösteren Gözlük

İnsan yüzünde ki duyguları daha net görebilmek için bu gözlere sahip olmak ister miydiniz ?

Günlük yaşamda duygularımız kaçınılmaz olarak yüzüme yansıyor. Bir oyuncunun oscarlık performansında bile yüz hatlarında ki değişimler insanları etkiliyor. Ancak bunların hepsi insanın biyolojik bir yapı olduğunun kanıtı. İşte size bir örnek: Bir konuşma sırasında karşınızda ki insanın yüzüne hızlıca kan pompalanıyor ve kırmızıya dönüşüyorsa bu onun utandığı anlamına gelmekte. Bu durumda baktığımızda aslında hepimizin gözü detay yakalamayı başaran muazzam bir kamera.

Teorik nörobiyoloji alanında çalışan Mark Changizi ve teorik bilgisayar bilimcisi Tim Barber, 2AI Laboratuvar desteğiyle 02 Amps Sunglasses(Güneş Gözlüğü) adını verdikleri çalışmayı ortaya koyuyorlar. İnsan yüzündeki değişimleri çeşitli filtrelemeler sonucunda kırmızı-yeşil renk skalasında ortaya çıkaran bir gözlük icat ettiler. Yani aynı bir Predetor gibi insan yüzünde ki oksijen tabanlı sıcaklık değişimlerini gözlük yakalayabilmekte.

Changizi, kendi blogunda yaptığı açıklamada “Bu çalışma, sosyal çalışmalarda, güvenlik alanında, kumarhanelerde kullanılabilir. Ancak önceliğimiz hastanelerde sağlık tabanlı kullanımlarda görmek. Bir hastanın yüzünde ki sıcaklık değişimlerini tetkit ederek travma sonucu oluşabilecek özel durumları açıklığa kavuşturabileceğiz. Bunun için pahalı ve kompleks yapıdaki teknolojik aletlere gereksinim duymayacağız.” sözlerini sarfetti.

Prototip çalışmaları devam eden 02 Amps Sunglasses’ın ne zaman piyasaya sürüleceği, sürülürse bile sivil yaşamda kullanılabilmesi için izin verileceği tam bir muamma. Bu pembe camlı gözlüklerin ne kadar moda olacağı bilinmez ama kullananların sosyal ortamlarda öne çıkacağı kesin.