Anasayfa Haber NASA, Orion Testlerine Başlıyor

NASA, Orion Testlerine Başlıyor

Orion kapsülü kenetlenme testleri esnasında görülüyor.
Orion kapsülü kenetlenme testleri esnasında görülüyor.

Orion uzay gemilerinden ilki NASA’nın Kennedy Uzay Üssü’ne Ulaştı.

Geçtiğimiz yıl uzay mekiği filosunu emekliye ayıran NASA, halen elinde hiçbir uzay gemisi olmadığından, çeşitli yörünge görevlerinde özel sektöre ya da yabancı ülkelerin uzay programlarına bağımlı durumda. Ancak bu durum sonsuza dek sürmeyecek, çünkü NASA’nın Orion projesi adım adım ilerliyor.

NASA karşılaştığı bütçe kesintileri yüzünden düşük yörünge uçuşlarının büyük kısmını özel sektörün ellerine bırakmış durumda. Uluslarası Uzay İstasyonu’na yapılan ikmal uçuşları gibi görevler şimdilik Space X gibi özel firmalara bırakılmış. İşin gerçeği, NASA artık bu tür sıradan görevleri tamamen özel sektörün ilgi alanı haline getirmeyi amaçlıyor. Böylece hem kuruluşun bütçesi daha büyük kapsamlı projelere harcanabilecek, hem de ABD içindeki özel uzay ve havacılık sektörünün de gelişmesi sağlanacak.

NASA’nın büyük projeleri için ihtiyaç duyacağı yeni nesil uzay gemisi ise Orion’dan başkası değil. Uzay mekiklerinin aksine çok daha geleneksel kapsül biçiminde tasarlanan bu gemi serisi, tıpkı mekikler gibi yeniden kullanılabilir olarak hazırlanıyor. Ancak onları yörüngeye taşıyacak olan SLS (Space Launch System) roketi çok daha yeni ve geniş kullanım amaçlı bir tasarım, maliyeti de mekiklerden daha düşük olacak. Orion kapsülleri inişte de alışılmış paraşütle denize inme yöntemini kullanacaklar.

İşte bu gemilerden ilk geçtiğimiz günlerde NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Üssü’ne getirildi. Burada çeitli testler ve hazırlıklardan geçecek olan Orion gemisi, ilk resmi deneme uçuşunu 2014 yılında yapacak. Yaklaşık 6,000 kilometre yükseğe gidecek olan gemi, çeşitli manevra testlerini tamamlayıp geri dönecek.

Orion gemisi gerektiğinde yedi personel ve ihtiyaç duyulan donanımı çok uzun mesafelere götürebilmek için geliştiriliyor. NASA bu gemiyi kullanarak 2025 yılına dek Dünya’dan hayli uzaktaki büyük göktaşlarından birine insan indirmeyi planlıyor. Bunun haricinde, 2030 yılına kadar gerçekleştirilmesi planlanan Mars uçuşları için de Orion gemisinin kullanılması amaçlanıyor. Ancak tüm bu planlar Orion gemisinin başarısına bağlı. Yani NASA’nın tüm planları bu geminin kargosunda yüklü denebilir.