Anasayfa Haber Microsoft, Windows 8’in Fiyatını Kıracak mı?

Microsoft, Windows 8’in Fiyatını Kıracak mı?

Yeni bir söylentiye göre, Microsoft yakında çıkacak Windows 8’in fiyatını kıracak bir hamleye hazırlanıyor.

Eğer söylentiler doğruysa, Microsoft yakında çıkacak olan yeni işletim sistemi Windows 8’in çok daha fazla kullanıcı tarafından tercih edilmesini sağlamak için lisanslandırma politikasında ciddi bir değişikliğe gidebilir. Bu değişiklik kapsamında, Windows 8’in perakende (Retail) sürümü tamamen ortadan kalkabilir, geride sadece Upgrade ve OEM olmak üzere iki sürüm kalabilir.

Peki ama perakende sürümle diğerleri arasındaki fark nedir? Kısaca söylemek gerekirse, perakende sürümü satın aldığınızda, aynı anda birden fazla bilgisayarda olmamak kaydıyla, istediğiniz kadar çok defa yeniden kurabilirsiniz. Yeni bir bilgisayar mı topladınız, ya da yeni bir dizüstü mü satın aldınız? Elinizdeki perakende sürümü bu yeni cihaza kurabilirsiniz, yeter ki eski sistemde kurulu olmasın ve Microsoft’un korsan kontrol mekanizması da bunu algılamasın.

Öte yandan OEM sürümler, tek bir cihaza kalıcı olarak bağlı şekilde kurulurlar. Mesela yeni aldığınız dizüstü bilgisayarla gelen Windows 7’nin OEM sürümü olması, bunun sadece o bilgisayarda kullanılabileceği anlamına gelir. Anakart gibi temel bir parçayı değiştirdiğinizde, işletim sistemi bunu algılayacak ve yeni bir sistem olarak görecek, haliyle OEM sürümün çalışmasına izin vermeyecektir. Öte yandan, Microsoft’un bu gibi durumlarda kullanıcılara belirli bir esneklik sağladığı, ihtiyaç halinde OEM sürümün yeniden kurulumuna üç defaya kadar izin verdikleri de bilinen bir gerçek.

Hali hazırda, OEM sürüme donanım üreticileri rağbet ediyorlar, perakende sürüm ise son kullanıcıya yönelik bir ürün olarak pazarlanıyor. Ne var ki, OEM sürümlerin getirdiği lisans kısıtlaması, bunların aynı zamanda çok daha düşük fiyatlarla tedarik edilmesine de izin veriyor. Zaten donanım firmalarının OEM lisans seçmesinin sebebi de bu, perakende sürümle arada büyük fiyat farkı var.

Eğer Microsoft yakında lisans politikasını bu yönde değiştirirse ve OEM lisans satın alma seçeneğini son kullanıcıya da sunarsa, o vakit fiyatları da hayli aşağı çekmiş olacaktır. Bir örnek vermek gerekirse, bugün itibariyle Windows 7’nin yurtdışındaki OEM lisans fiyatı 135 USD iken, aynı yazılımın perakende sürümünün fiyatı 300 USD olarak etiketleniyor. Hangi ülkede olursanız olun, bu çok ciddi bir fiyat ve korsan kullanımı azaltmak için de hayli verimsiz bir yöntem.

Öte yandan, Windows 8’in eski Windows kullanıcılarına yönelik olarak çıkacak “güncelleme sürümü” (Upgrade Kit), eğer bir değişiklik olmazsa 40 USD gibi bir fiyata sahip olacak. OEM sürümün fiyatının ise 60 USD civarından başlayacağı söyleniyor. Eğer söylendiği gibi OEM lisanslardan son kullanıcının da doğrudan faydalanabilmesi sağlanırsa, Windows 8’e olan ilginin katlanarak artacağı tahmin ediliyor. Dünya genelinde korsan işletim sistemi kullanan çoğu kullanıcının, bunu fiyatın yüksekliğinden dolayı tercih etmek zorunda kaldığı ve eğer uygun fiyat sağlanırsa yasal lisans almaktan kaçınmayacakları düşünülüyor.

Tabii bu ne oranda gerçektir, orası tartışılır. Ayrıca halen Windows 7 kullanan yüzmilyonlarca kullanıcı var ve bunların hemen yeni bir işletim sistemine geçip geçmeyecekleri de ayrı bir tartışma konusudur. Fakat öte yandan Apple’ın MacOS lisanslandırma politikalarının da tüketici tarafından olumlu karşılandığı, Microsoft’un bugüne dek izlediği politikaların ise devamlı tepki aldığı da biliniyor. Burada tüketici lehine yapılacak herhangi bir değişikliğin, Microsoft’un satışlarına olumlu yansıyacağı da çok açık.