Anasayfa Haber NASA’nın Yeni Hybrid Uçağı

NASA’nın Yeni Hybrid Uçağı

NASA’nın üzerinde çalıştığı Hybrid Uçak, bir gün evrensel bir taşıma aracı olabilir.

NASA’nın California Mohave Çölü’nde bulunan Edwards Hava Kuvvetleri sahası tarihe tanıklık etti. X-48C model Hybrid Uçağı deneme uçuşlarına başladı. Bu uçak sayesinde kıtalararası uçuşa yeni bir standart getirilmesi planlanıyor. NASA bu çalışmasında, Amerikan Hava Kuvvetleri, Boeing Firması ve uzay gemileri için parça tasarlayıp satışa koyan Cranfield Aerospace firması ile işbirliği içerisinde. Hybrid Uçak denmesinin sebebi de, uzay teknolojisini günümüz konvensiyonel uçaklarına modifiye edilmek istenmesi.

Geçtiğimiz gün uçuş testlerine başlayan X-48C prototipi, 2007 yılında denemelerine başlanan x-48B’nin bir üst modeli. İki uçakta yapımı tamamlandıktan sonra asıl planlanan modelin yüzde 8.5 daha küçüğü olmuş. Ancak beklenen kanat genişliği yaklaşık 10 metre daha fazla ağırlığı ise 220 kg fazla olmuş. Proje’nin Boeing Baş Mühendisi Norm PrincenKarşılaştırma yaptığımızda C modeli, B modeline göre elbette daha iyi oldu. Motorlarda bir takım değişiklik yaptık. Böylece uçak artık daha az ses çıkarıyor ” açıklamasında bulundu.

X-48 prototipleri başarıya ulaşırsa yakıt tüketiminde %20 ila %30 arasınd bir tasarruf yapılacağı ön görülüyor. Ancak uçağın tam olarak görevinin niteliği belirlenmiş değil. İşin içerisinde uzay araştırma dairesi, uçak firması ve hava kuvvetleri olması kafaları karıştırmaya yetiyor. Bu bir keşif uçağı da olabilir, bombordıman uçağı da. Yolcu taşıma konusunda ise biraz düşündürücü. Tasarımda uçağında sadece kokpit bölümünde camlar bulunuyor. Yolcuların bulanacağı bölgede camlar iptal edilmiş. Bu konu hakkında yerleştirelecek sanal ekranlar sayesinde yolcuların sıkılmasının engelleneceği düşünülüyor. Ancak bilinen bir gerçek Amerikan Hava Kuvvetleri uçağın uzun süreli müşterisi olacaktır.

X-48C toplamda 20 kere havalanacak ve bu süreçte bilgi toplanacak. Şimidlik uzaktan kumanda ile yönetilen uçak, bir sonraki modelin pilotlu uçuşa geçecek ve son versiyonuna daha yakın bir model ortaya çıkacak. Bir sonraki adımın 4 yıl içerisinde, asıl uçağın ise 10 yıl içerisinde yapılacağı söylenen bilgiler arasında. Modelin, 35 dakika boyunca havada kalıp 10.000 feet irtifaya çıkarılması planlanıyor. İlk uçuş için 5.500 feet irtifada 9 dakikalık bir uçuş sergileyen uçak için NASA, başarılı bir çalışma olarak kaydedildi.

Uzun vadede oldukça işe yarar bir çalışma olacağı belirtilen X-48 modelinin, gelecek yıllarda hava ulaşımında önemli bir noktada bulunması bekleniyor. 1950lerde ilk çalışmalırna başlanan 707 Beoing uçakları gibi X-48’de göklerde kendisine bir yer bulabilir.