Anasayfa Haber Kuşlar için Ornilux Cam

Kuşlar için Ornilux Cam

Bir çok kuş türünün camlara ve pencerelere çarpıp ölmesini engellemek amacıyla yeni bir tür cam üretildi.

Etrafınızda dolaşırken mutlaka görmüşünüzdür. Kuşların gözlerinin yanlarında bulunmasından ötürü tam karşılarında göremedikleri bir nokta bulunuyor. Bu sebepten ötürü camları ve pencereleri sert bir madde olarak algılayamayıp çarpıyorlar. Hatta bir çoğu bu camlara çarparak ölebiliyor.

Fatal Light Awareness Program adında ki bir kuruluşa göre cam duvarlar ve pencereler yüzünden günde 10 tane kuş ölüyor. Bu bütün dünya üzerinde hesaplandığında bir yıl içerisinde yüz milyonlarca kuşun ölümü demek oluyor. Kuşlardan bir çoğu göç mevsimi sırasında ölüyorlar. Bu da demek oluyor ki nesli tükenmekte olan bir çok kuş türü de insan yapımı camlar yüzünden can veriyor.

Solda insan gözünün gördüğü sağda kuşların gördüğü

Ornilux Glass, adını verdikleri bu cam türü sayesinde kuşlar artık cama çarpmıyor. İngiltere’nin kuzey-doğusunda bulunan Lindisfarne Adası’nda ki yetkililer buna bir çözüm bulmak amacıyla, Almanya kaynaklı Arnold Glass firması ile anlaşıyor. Firma Ornilux Camı geliştirirken örümcek ağlarının karmaşık yapısından yararlanıyor. İnsan gözü ile oldukça yakından seçilebilen, cam içerisine yerleştirilmiş bu ağlar kuşların geri kaçmasına olanak sağlıyor. Camın yapısından dolayı ultraviole ışınları geri sektirmesi, kuşların dikkatini çekiyor ve nesnenin önünden kolayca çekilebiliyorlar.

Bu işlem doğada da aynı şekilde işliyor. Örümcek ağları, ultraviole ışınları yansıtarak, kuşların dikkatini çekiyor. Böylece ağa dolanmak istemeyen kuşlar örümcek ağlarından kaçınarak kurtuluyorlar. Elbette büyük boyutlarda ki kuşlara zarar veremeyecek ağlar mevcut. Ancak bu kuşların koruma mekanizması ve Arnold Glass’da bu fikirden yola çıkarak camlarını üretiyor.

Ornilux Glass’ı test etmek amacıyla iki tünel sonuna iki farklı cam yerleştiriyorlar. Biri Ornilux diğeri normal cam. Yüzde 68 oranında kuşlar Ornilux cama çarpmamak için manevralarda bulunuyorlar. Araştırmacılar kuşlara zarar gelmemesi amacıyla camların önüne yakalayıcı ağlar yerleştirmişler. Kuşların hareketlerini izleyerek çarpma olasılıklarını hesaplayarak Ornilux’un güvenilir olduğunu kanıtladılar. Kanada vahşi yaşam parklarında, Almanya’nın hayvanet bahçelerinde ve Avusturya’nın bir çok yerleşim bölgesinde kullanılmaya başlayan Ornilux, doğaseverler tarafından oldukça yakından takip ediliyor.