Anasayfa Makale Retropat Köşe Kapmaca Oyunu: Tetris

Köşe Kapmaca Oyunu: Tetris

NES için hazırlanan Tetris kapağı. Altta
NES için hazırlanan Tetris kapağı. Altta "Rusya'dan Eğlence için Geldi" yazıyor.
NES için hazırlanan Tetris kapağı. Altta "Rusya'dan Eğlence için Geldi" yazıyor.
NES için hazırlanan Tetris kapağı. Altta “Rusya’dan Eğlence için Geldi” yazıyor.

Her çocuğun elinden bir kez geçmiş, dörtlü çubuğun gelmesiyle eğlencenin doruklarına ulaşılmış bir oyun.

Tetris 90lı yıllar boyunca oldukça popüler olmuş bir oyun. O dönem herkesin eline bir şekilde geçmiş, dikdörtgen cihaz içerisinde insanı eğlencenin doruklarına ulaştırmış bir oyun. Tetris oldukça basit bir mantığa dayanıyordu. Görülen alan içerisinde nerden geldiği belli olmayan şekilleri düzgün bir biçimde yerleştirip, her katı aralıksız doldurmak gerekiyordu. Her kat tamamlandığında yok oluyor ve puan olarak geri dönüyordu. Arada ki boşlukları doldurmak için verilen çaba bir çok cihazı bozmaya yetmiştir. Yardıma bir türlü gelmeyen dörtlü çubuk oyunun fenomeni olmuştu.

Alexey Pajitnov, Tetris oyunun yapımcısı.
Alexey Pajitnov, Tetris oyunun yapımcısı.

Tetris ilk kez 1984 yılında Sovyet Rusya’da Alexey Pajitnov tarafından tasarlanmıştı. Zeka geliştirmeye yönelik bu yazılım Guinness Rekorlar Kitabına göre, dünya üzerinde en fazla oynanan 6. oyundur. Pajitnov, oyunu Yunanca nümerik önek anlamına gelen Tetra ve en sevdiği spor dalı olan Tenis’in birleşmesiyle adlandırmıştır.

1986 yılında Kuzey Amerika’da Commodore 64 için gelen oyun, Tetris furyasının gelişmesine ve yayılmasına ön ayak olmuştur. Dikey olarak düşen ve Tetriminos olarak bilinen şekiller I, J, L, O, S, T, Z olarak adlandırılmıştır. Aslında hepsi karenin farklı varyasyonlarıdır ve kullanıcı isteğine göre saat yönünde hareket ederler.

Tetriminos olarak bilinen  I, J, L, O ve altta S, T, Z.
Tetriminos olarak bilinen I, J, L, O ve altta S, T, Z.

Ev oyun konsollarının yayılmasıyla oyunun popülerliği artmıştır. İlerleyen süreçte portatif cihazlarda oynanabilir hale gelen gelmiştir. Tetris yeni nesil tüm cihazlarda çalışacak basit bir yazılım ile oynanabilir. Oyun oynanırken bir noktadan sonra oldukça hızlanmaya ve zorlaşmaya başlıyordu. S ve Z tetriminosların oyuncuyu zorlaması ve koyuldukları yerlerin dışında boşluklar bırakması oyunu oynanamaz hale getiriyordu.

1986'da IBM Bilgisayarlar için hazırlanan Tetris oyunundan bir görüntü.
1986’da IBM Bilgisayarlar için hazırlanan Tetris oyunundan bir görüntü.

Bu sorun üzerine ilk defa 1988 yılında John Brzustowski tarafından soruldu. Bir tez hazırlayan Brzustowski, Tetris’in olası sonlarına görüş getirdi. Ancak oyunu bitirmek diye bir kavramın olmadığı ortaya çıktı. 2007 yılında çıkan Guinness Rekorlar kitabına göre 5 Haziran 1999 tarihinde 1,648,905 puan yapan Stephen Krogman, Tetris’te En Fazla Skor yapma dalında kitaba girmeye hak kazandı.

Tetris zaman zaman saç baş yoldursada bir dönemin çocuklarının elinden vazgeçemdiği bir oyun haline gelmişti. Dünya’nın En iy 100 Oyunu listesinde ikincilik unvanını kazanan oyun 2005’ten bu yana sadece telefonlar için 100 Milyon kopya sattı.

John Brzustowski tarafından hazırlanan Can You Win at Tetris? adlı İngilizce makeleyi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.