Anasayfa Haber İş İlanlarında Büyük Artış

İş İlanlarında Büyük Artış

İş ilanlarında büyük artış var
İş ilanlarında büyük artış var

İş ilanlarında büyük artış var
İş ilanlarında büyük artış var

Geçen yılın aynı dönemine göre iş ilanları yüzde 61 artış gösterdi! İşte Yenibiris.com’un 2012 yılının 3. çeyreği için araştırma sonuçları…

Yenibiris.com yılın üçüncü çeyreğindeki ilan ve başvuruları değerlendirerek, adayların ve farklı sektördeki işverenlerin eğilimlerini belirledi. Araştırmaya göre iş ilanlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61 oranında artış oldu. Bir önceki çeyreğe göre de yüzde 13 yükselme yaşandı.

İş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com’un işverenlerin ilanları ve iş arayanların başvuruları doğrultusunda hazırladığı Yenibiris.com İstihdam Raporu’nun üçüncü çeyrek sonuçları açıklandı. Rapora göre ilanlara yapılan başvuru oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 arttı. Bir önceki çeyrek ile karşılaştırıldığında başvurular yüzde 10 yükseliş gösterdi.

Yapı-inşaat üçüncü çeyrekte de birinci sırada yer aldı!

2012 yılının il ve ikinci çeyreklerinde en fazla ilan yayınlayan sektör olan yapı-inşaat üçüncü çeyrekte de yerini koruyarak yüzde 10’a yakın oranıyla birinci oldu. Eğitim (yüzde 6,85) ve sağlık-tıp (yüzde 5,99) ikinci çeyreğe göre yükseliş göstererek ikinci ve üçüncü oldu. Hemen ardından üretim-imalat (yüzde 5,75), turizm-otelcilik (yüzde 5,65), tekstil (yüzde 5,53), perakendecilik-toptancılık (yüzde 4,60), bilişim (yüzde 4,38), gıda (yüzde 3,41), hizmet (yüzde 2,93) sektörleri listede yer aldı.

En çok ilan yayınlayan 5 sektör
Yapı-İnşaat
Eğitim
Sağlık-tıp
Üretim-imalat
Turizm-otelcilik

Satış temsilcisi, sekreter ve muhasebe elemanı en çok aranan üç pozisyon!

Yılın geçmiş dönemlerinde olduğu gibi satış temsilcisi en çok aranan pozisyon oldu. Satış  temsilciliğinin yanı sıra ise sekreter (yüzde 9,74), muhasebe elemanı (yüzde 8,88), makine mühendisi (yüzde 2,70), inşaat mühendisi (yüzde 2,48), yönetici asistanı (yüzde 2,34), elektrik mühendisi (yüzde 1,80), garson (yüzde 1,68), İngilizce öğretmeni (yüzde 1,48) ve resepsiyonist (yüzde 1,30) bu çeyreğin en çok aranan pozisyonlarından oldu.

En çok aranılan 5 pozisyon
Satış Temsilcisi
Sekreter
Muhasebe Elemanı
Makine Mühendisi
İnşaat Mühendisi

En çok başvuru yapılan üç sektör: Yapı-inşaat, banka-finans ve eğitim

Geçen yılın aynı dönemi ve bir önceki çeyrekte olduğu gibi adayların en fazla tercih ettiği sektör yapı-inşaat (yüzde 8,31) oldu. Bu çeyrekte banka-finans listenin üst sıralarına geçerek yüzde 7,45 oranında başvuru aldı. Banka-finansın ardından eğitim (yüzde 6,09), sağlık-tıp (yüzde 5,81), perakendecilik-toptancılık (yüzde 5,10), tekstil (yüzde 4,99), üretim-imalat (yüzde 4,57), turizm–otelcilik (yüzde 4,19), bilişim (yüzde 3,66) ve gıda (yüzde 3,27) sektörleri listede yer aldı.

Muhasebe elemanı, satış temsilcisi, yönetici asistanı üçüncü çeyreğin gözde meslekleri

Muhasebe elemanı pozisyonu oranı (yüzde 8,22) geçen döneme göre düşmesine rağmen listenin ilk sırasında yer aldı. Bu çeyrekte satış temsilcisi pozisyonunun başvuru alma oranı (yüzde 8,18) ise geçtiğimiz çeyreğe göre yükseldi. En çok başvuru alan diğer pozisyonlar ise şu şekilde sıralandı: Yönetici asistanı (yüzde 2,56), sekreter (yüzde 2,32), özel güvenlik görevlisi (yüzde 1,63), inşaat mühendisi (yüzde 1,26), makine mühendisi (yüzde 1,17), İngilizce öğretmeni (yüzde 1,17) matematik öğretmeni (yüzde 0,82) ve şoför (yüzde 0,79).

En çok ilan yayınlanan iller ise geçen yılın aynı dönemi ve ilk çeyrekte olduğu gibi İstanbul (yüzde 63), Ankara (yüzde 5) ve İzmir (yüzde 4) oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre İstanbul ve Ankara’da yayınlanan ilan sayısı düşerken, İzmir’deki ilanlarda artış görüldü.

Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz
Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz

, 2012 yılının üçüncü çeyrek istihdam sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Üçüncü çeyrekte Türkiye’de hareketli bir istihdam piyasası yaşandı. İş başvurularında ve verilen ilanlarda bir önceki çeyreğe ve geçen yılın aynı dönemine göre önemli oranda bir artış yaşandı. Özellikle eğitim sektöründeki eleman arayışında yaşanan artış, bu çeyreğin göze çarpan değişikliği oldu. Yılın son çeyreğinde benzer ivmenin devam edeceğini düşünüyoruz. Orta düzey yönetici seviyesinde istihdamın da artacağına inanıyoruz. Kurumlar 2013’e hazırlık yapıyor.”