Anasayfa Haber Windows Phone 8’in Bilinmeyen Silahı

Windows Phone 8’in Bilinmeyen Silahı

Windows Phone 8 kullanıcıların çok işine yarayacak bir özellikle geliyor.

Bir süre önce Google tarafından Android kullanıcılarına yönelik hazırlanan bir çalışma, mobil cihazların çevredeki ücretsiz Wi-Fi bağlantı noktalarından rahatça yararlanmasını sağlıyordu. Ne var ki Google bu çalışmada Windows Phone kullanıcılarını özellikle devre dışı bırakmıştı. Şimdiyse Microsoft tarafından geliştirilen benzer bir proje, Windows Phone 8 kullanıcılarının milyonlarca ücretsiz bağlantı noktasından kolayca faydalanmasını sağlamayı amaçlıyor.

Microsoft’un Devicescape adlı bir başka yazılım firmasıyla ortak geliştirdiği proje, kullanıcıların aktivitelerini izleyerek bir güvenli bağlantı noktası veri tabanı oluşturmayı amaçlıyor. Data Sense adı verilen bu uygulama, her seferinde kullanıcı girişi ve ayarı gerekmeden, otomatik olarak Wi-Fi noktalarından faydalanabilmeyi amaçlıyor. Kullanıcının mobil cihazı uygun herhangi bir serbest Wi-Fi noktasının etki alanına girdiğinde (havalimanları, kafeler, halka açık alanlar vs.) cihaz bunu otomatik olarak algılayacak ve kullanıcının müdahale etmesi gerekmeden bundan faydalanabilecek.

Tabii burada esas nokta gereken veri tabanının oluşturulabilmesi ve Wi-Fi bağlantı işleminin güvenli kabul edilen noktalar üzerinden otomatik olarak yapılabilmesi, bu da gerçekte söylendiği kadar kolay değil. Çünkü gerçekte bir kullanıcının erişebileceği çok fazla kablosuz ağ bağlantısı mevcut, fakat bunların hepsi güvenilir ya da gerçekten ücretsiz erişime açık değiller. Ayrıca işlemin otomatik hale gelebilmesi için en azından başlarda bir miktar da olsa kullanıcı etkileşimi yapılması gerekiyor.

Kaldı ki Microsoft’un oluşturmaya çalıştığı bu sistemin şimdilik en işe yarayacağı ülke ABD olacak, çünkü projeye temel olarak burası alınıyor. Bu da en azından ilk başlarda diğer ülkelerdeki Windows Phone 8 kullanıcılarının bu uygulamadan faydalanamayacağı anlamına geliyor. Ancak Microsoft’un zaman içinde projenin kapsama alanını genişletmesi söz konusu. Bu sayede Windows Phone 8 kullanıcılarının, kendi 4G-3G veri kotalarını doldurmadan, yaklaşık %45 civarında daha fazla veri erişimine sahip olabilecekleri hesaplanıyor. Bu da hayli büyük avantaj sağlayacaktır.