Anasayfa Haber ARM Cortex-A15’in Etkileyici Performansı

ARM Cortex-A15’in Etkileyici Performansı

Arm Cortex-A15 işlemci başarılı bir performans grafiği çiziyor.
Arm Cortex-A15 işlemci başarılı bir performans grafiği çiziyor.

 

Arm Cortex-A15 işlemci başarılı bir performans grafiği çiziyor.
Arm Cortex-A15 işlemci başarılı bir performans grafiği çiziyor.

ARM Cortex-A15 ortaya koyduğu performans kalitesi ile Intel ve AMD ürünlerini tehdit ediyor.

Samsung’un çift çekirdekli Exynos 5 işlemcisi birkaç hafta önce yeni bir Chromebook lansmanı sırasında tanıtıldı. Yeni işlemci Intel ve AMD’nin düşük güç tüketimli x86 işlemcilerine kafa tutuyor. Nvidia Tegra 3 başarılı bir işlemci olmasına karşın performansından yeteri kadar yararlanılamıyor.

Exynos 5250 piyasadaki diğer işlemciler ile rekabet testine sokuldu.  İşlemci Nvidia’nın dört çekirdekli Tegra 3’ü, Intel Atom’un N270, Z530, çift çekirdekli D525’i ve 35W TDP destekli Core i3-330M’e karşı teste girdi. Exynos 520, Tegra 3 ve iki tek çekirdekli Atom işlemciyi duman etti. Çift çekirdekli D525, Cortex-A15 ile kafa kafaya çarpıştı. ARM işlemci Intel ailesi ile zorlayıcı müsabakalara girdi.

Öte yandan Core i3-330M, Cortex-A15’e ezici bir üstünlük sağladı. i3-330M, 2010 yılında piyasaya sürülmüştü. 2.13GHzlık işlemcinin Turbo modu ve AVX desteği bulunmuyor.

TDP ve watt başına performans sıkıntısı olan Intel Core ürünleri, düşük güç tüketimli Atom, AMD’nin Brazos işlemcisi ve ARM ailesi geçtiğimiz 2 yıl içerisinde boyut olarak gittikçe küçüldü. Intel 10W Haswell donanımı piyasaya sürdükten sonra 2013 yılının ertesinde daha da küçüleceklerdir.

Samsung Exynos 5250 İşlemci
Samsung Exynos 5250 İşlemci

Cortex-A15, Intel’in performans üstünlüğü ile başa çıkamayabilir ama Clover Trail teknolojisine karşı potensiyel bir kalkan oluşturabilir. Atom’dan %15-25 daha hızlı çalışan AMD Brazos, bu iki işlemci ile dişe diş bir mücadeleye girebilir. Tegra 3 ise Nvidia mühendislerinin canını sıkıyor. Firmanın, işlemci ailesini en kısa sürede yenilemesi gerekiyor.

Test içerisinde bahsi geçen firmalardan Cortex-A15’e karşı en savunmasız olan AMD ailesi. Intel’in performansı halen olumlu sonuçlar veriyor. Nvidia Tegra 3 topun ağzında olmasına karşın, Tegra 4 yakında piyasada adından sıkça söz ettirecektir. AMD’nin Brazos işlemcisi her geçen gün yaşlanıyor ve yerine yenisinin gelmesi için bir süre daha geçmesi gerekiyor.

Windows RT gelecek 12 ay içerisinde notebook marketinin nasıl şekil alacağına karar verecek. Diğer yandan tüm çerçeve aynı kalabilir. Performans testlerinden anlaşılacağı gibi Cortex-A15, x86 tablet ve netbooklarla rekabete girecektir. Tegra 3, Surface RT için kullanılabilir ancak çift çekirdekli Exynos, Nvidia’nın dört çekirdekli tasarımından daha hızlı çalışıyor. Windows RT ve Android tablet geliştiricileri bu özelliği görmezden gelemeyecektir.