Anasayfa Haber AMD, RDNA4 Tabanlı Navi 48 GPU’yu Geliştirme Çalışmalarına Başladı

AMD, RDNA4 Tabanlı Navi 48 GPU’yu Geliştirme Çalışmalarına Başladı

AMD, RDNA4 Tabanlı Navi 48 GPU'yu Geliştirme Çalışmalarına Başladı
AMD RDNA4 Navi 48

AMD, RDNA4 serisi için Navi 48 adı verilen ilk GPU’sunu onayladı. Yeni nesil harici GPU’nun kod adı NV48 olarak karşımıza çıksa da NVIDIA’nın 20 yıllık NV48 GPU’su ile karıştırılmaması gerekiyor. AMD yazılım mühendisleri RDNA4 GPU’larda ilerleme kaydederek GPU’ları test etmeye ve doğrulamaya yönelik bir platform olan ROCm Validation Suite’de paylaştı.

Mühendisler NV48 GPU’nun temelini oluşturma amaçlı derleme hedefi ve ilk yapılandırma dosyalarını içeren yamaları sundu. Ancak bu güncellemeler GPU’nun teknik özellikleri hakkında herhangi bir bilgi vermiyor. AMD, RDNA4 mimarisini ne zaman ve nasıl tanıtacaklarını henüz duyurmadı ancak gelecek nesilde üst seviye GPU’ları piyasaya sürmeyerek planlarını küçültebileceklerine dair söylentiler var. Yeni Radeon 8000 serisinin yalnızca iki GPU’yu temel alması mümkün.

Navi 48’in 32 WGP’ye sahip olduğu ve NVIDIA’nın gelecek nesildeki en üst modeli olan GB202 gibi üst düzey GPU’larıyla doğrudan rekabet edemeyeceği söyleniyor. AMD bunun yerine iki RDNA4 GPU ile üst orta sınıf ve orta sınıf pazarını hedefliyor. Bu GPU’lardan biri Navi 48 ancak Navi 44 olarak adlandırılan diğer GPU hakkında henüz bir bilgi yok. Navi 44’ün 20 civarında WGP’ye sahip olması bekleniyor.

Unutmadan AMD RDNA4 GPU’ların şirketin PCIe Gen5 arayüzünü ve muhtemelen GDDR7 olarak bilinen yeni bellek teknolojisini destekleyen piyasadaki ilk GPU’lar olacağını söylemiş olalım.