Anasayfa Haber Ericsson Networked Society Kent İndeksi Araştırmasının 2012 Sonuçları Açıklandı

Ericsson Networked Society Kent İndeksi Araştırmasının 2012 Sonuçları Açıklandı

ERICSSON NETWORKED SOCIETY

Dünyanın en büyük kentlerinin incelendiği çalışmada, Singapur ilk sırayı alırken, İstanbul Orta Doğu bölgesinin birincisi olarak bu sene de en büyük 25 kent arasında yer aldı.

Ericsson ve Arthur D. Little Danışmanlık tarafından, bilgi ve iletişim teknolojisi (ICT) alanında kapsamlı yatırımlar yaparak sosyal, ekonomik ve çevresel hedeflere başarılı bir şekilde ulaşan pazarları tespit etmek amacıyla bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen“Ericsson Networked Society (Dijital Toplum) Kent İndeksi” araştırmasının 2012 yılı sonuçları açıklandı. Aralarında, İstanbul’un yanı sıra Singapur, Stockholm, Seul, Londra, Paris, New York, Tokyo, Los Angeles, Şangay, Pekin, Sidney, Moskova, Buenos Aires, Sao Paulo, Mexico city, Kahire, Bombay, Cakarta, Delhi, Manila, Johannesburg, Dhaka, Karachi ve Lagos’un da yer aldığı dünyanın en büyük 25 kentini (ICT) sosyal, ekonomik ve çevresel avantajları açısından değerlendiren araştırma, ağ kentlerinin geliştirilmesini teşvik etmeyi ve katkıda bulunmayı hedefliyor.

ICT’nin topluma katkılarını, ülke ölçeğinden ziyade şehirler bazında karşılaştırmanın daha uygun olduğu görüşünden yola çıkılarak hazırlanan araştırmada, dünya nüfusunun yarısından fazlasının bu şehirlerde yaşıyor olması dolayısıyla, şehir karşılaştırmalarının daha gerçekçi sonuçlar ortaya koyduğu belirtiliyor.

İstanbul’un Ericsson Networked Society (Dijital Toplum) Kent İndeksi’ne dahil edilmesinin, ICT’nin Ortadoğu’daki artan önemini gözler önüne serdiğini söyleyen Ericsson Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Başkanı Anders Lindblad, İstanbul’un geleceğe yatırım yapan kentler için harika bir örnek olduğunu belirtti. ICT’nin gelişmesi ve yaygınlaşmasının, öğrencilerin başarısını ve eğitim performanlarını geliştirirken, vatandaşların politikaya katılımını arttırdığına ve sosyal iletişimi de güçlendirdiğine değinen Anders Lindblad, “Araştırmaya göre, geniş bant penetrasyonunda görülen her %10’luk puan artışında, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesi üzerindeki yalıtılmış ekonomik etki GSYH’nin yaklaşık %1’i civarında” dedi.

 Ericsson Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Başkan Yardımcısı Tunç Yorulmaz, “Araştırmaya göre; kentlerde ICT’nin gelişmesi ve yaygınlaşması ile sosyal, ekonomik ve çevresel gelişim arasında güçlü bir bağlantı bulunuyor. Mobil hizmetler, özellikle düşük gelir düzeyine mensup kişilerin daha girişimci olmalarına katkı sağlıyor. Her 1000 yeni geniş bant kullanıcısı için ise yaklaşık 80 yeni istihdam yaratılarak ekonomik gelişim destekleniyor” dedi.

Ericsson Networked Society (Dijital Toplum) Kent İndeksi’ni değerlendiren Arthur D. Little Yöneticisi Erik Almquist ise, “Bireylerin temel ihtiyaçları karşılandıkça dikkatler dengeli yaşam tarzları, zengin kültürel arka plan, yaşlılık döneminde daha sağlıklı bir yaşam, daha yüksek eğitim seviyesi ve temiz bir çevre gibi hedeflere çevriliyor. ICT, kişilere bu alanlardaki yaşam kalitesini arttırma potansiyelini sunuyor ve kesintisiz bağlantının da temel bir vatandaşlık hakkı olduğuna dair görüş giderek güçleniyor” dedi.