Anasayfa Makale Yazar Köşeleri Neden Apple TV’ye İhtiyacımız Yok

Neden Apple TV’ye İhtiyacımız Yok

Apple iTunes Türkiye’de, Apple TV ise yolda. iTunes’dan Apple TV’ye, dünya genelinden Türkiye’ye uzanan yolculukta bu hizmet ve ürünler neler başardı ve en önemlisi Türkiye’de neden Apple TV’ye ihtiyacımız yok?

Bildiğiniz gibi iTunes Aralık başlarında Türkiye mağazasını hizmete soktu. Bugüne kadar Apple ürünlerini kullanan kişiler, genelde Türkiye mağazası etkin olmadığı için, Apple ürünlerinde yer alan iTunes uygulamasını bir işlevi olmadığı için kullanılmayanlar klasörüne koyuyor ve bir daha da açmıyordu. Fakat Türkiye mağazasının açılması ile beraber artık bizler de bu uygulamadan yararlanabileceğiz.

Tabii ki bu kadar uzun süre bize neden gelmedi diye sitem edebiliriz, ancak Apple sadece biz de değil Rusya da dahil birçok ülkede bu hizmeti vermiyordu. Nitekim Rusya mağazası da bizimle aynı gün açıldı. Sanırım bu biraz korsan kullanım oranlarına göre verilen bir karar stratejisi. Şimdi bunu Apple TV izleyecek ama esas konumuza geçmeden önce iTunes’a bakmamız gerekiyor.

Peki nedir bu iTunes?

iTunes TürkiyeKısa bir özgeçmiş vermek gerekirse, iTunes Apple’ın 2000 yılında daha önceki adı Soundjam olan ve Bill Kincaid tarafından yaratılan yazılımı satın alması ve ismini iTunes olarak değiştirmesi ile temelleri atılan bir servis. Jeff Robbin, Kincaid ve Dave Heller bu satın almayla beraber Apple bünyesine geçmiş ve halen bu serviste hizmet vermektedirler.

İlk iTunes versiyonu olan 1.0 yazılımı San Fransisco’daki Macworld fuarında tanıtıldı. Daha ilerleyen versiyonlar ile birlikte iPod desteği de verilmeye başlandı. 2003 senesinde iTunes müzik mağazası adı altında online müzik satışlarına başladı. İlk başlarda sadece 200.000’e yakın müzik içeriğine sahip olan ve sadece Mac bilgisayarlarda çalışabilen iTunes, 2003 senesi Ekim ayında ise Windows platformunda da hizmet vermeye başladı. Daha online hizmet vermeye başlamasının ilk 18 saatinde 275.000 parça satması bugün dünyanın en büyük online mağazası olacağının ilk işaretleriydi. 2004 senesinde ise Amerika dışına çıkarak bir çok Avrupa ülkesinde de satışa başladı. Bir sene sonra, iTunes artık dizi ve müzik klipleri içeriğinin satışını başlamıştı. 2006 ise ürün gamını genişlettiği ve tam zamanlı film satışlarına başladığı bir yıl oldu. Günümüzde adeta bir başarı hikayesi olarak iTunes milyonlarca şarkı, video, elektronik, kitap, dergi ve uygulamalar satan dünyanın en büyük online mağazasıdır.

Daha önce ülkemizde hizmet vermeyen iTunes mağazasının Türk kullanıcılara hizmet vermesiyle beraber bizler de artık bu servisten müzik ve film içerikleri alabileceğiz. Bu yazının yazıldığı an itibari ile birçok Türkçe film ve müzik içeriğini iTunes mağazasında bulabilmemiz mümkün. Ancak her albüm veya film tabii ki yok. Halen Apple müzik ve sinema endüstrisi ile görüşmelerini devam ettirmekte ve her geçen gün yeni anlaşmalar yaparak bizlere yeni içerik sunmaktadır. Eskiden çok kısıtlı bir Türkçe içeriğe yer veren mağaza bugün Yılmaz Güney filmlerini dahi satışa sunmaktadır.

iTunes’un Türkiye’de hizmete girmesiyle bizim hayatımızda ne değişecek?

iTunes Türk Filmleri

Öncelikle söylemek gerekirse aslında bunu bir dijital devrim olarak niteleyebiliriz. Bir dönemin kapanması ve yeni bir alışkanların bizler için başlaması. Mesela eskiden yolda giderken canımız müzik dinlemek istediğinde bir benzinciden yada diğer mağazalardan kaset edinip arabamızda dinlerdik. Daha sonra ise teknolojinin gelişmesi ile beraber arabalara gelen CD çalar desteği ile artık bu yerlerden CD almaya başladık. Şimdi ise artık benzinci ya da bir müzik mağazasından CD almamıza artık gerek yok.

Yolda giderken yapmamız gereken tek şey Apple ürünlerimizden iTunes mağazasına girmek ve beğendiğimiz albümü satın almak. Satın aldıktan sonra ise tek bir tuşla Bluetooth bağlantısı ile aracımızın müzik sistemine sesi verip şarkılarımızı dinlemek. Üstelik çok daha ucuz bir maliyetle. Evet, yanlış duymadınız, iTunes Türkiye mağazasında satılan içerikler dijital ortamlarda olduğu için dışarda satılan fiziksel içeriklerden çok daha ucuz. Örnek olarak Sıla’nın Vaveyla albümü benzincilerde 20TL’den, hepsiburada.com gibi internet sitelerinde ise 15TL’den satılırken itune mağazasında sadece 8.99TL.   Satın aldıktan sonra ise ihtiyaç duyacağımız tek şey, evimizde, işyerimizde veya arabamızda olması gereken bir Bluetooth bağlantısı. Bugün yeni satılan araçların bir çoğunda zaten bu bağlantı mevcut ve gittikçe de yaygınlaşıyor.

Tabi sadece müzik içeriği yok iTunes’da. Yolda giderken canımız sıkılınca 15TL’ye alabileceğimiz cam bağlantı aparatı ile Apple ürünümüzü cama yapıştırabilir ve daha sonra iTunes’dan alacağımız herhangi bir sinema içeriğini, sesi aracımızın hoparlörlerinden gelecek şekilde seyredebiliriz. Sürüş emniyetini elden bırakmamak için mümkünse kullanım esnasında yapmayacağımız bu işlemle sıkıcı yolcuklar eğlenceli bir hale dönüşebilir.

Tabii ki iTunes’un açılmasının bir Apple ürününün daha hayatımıza girmesi anlamına geliyor. Son günlerde etrafımdan birçok insanın Apple TV taleplerinin olduğunu görüyorum. Televizyona bağlanabilen bu küçük kutunun marifetleri çok büyük. En önemli olarak küçük olması ve yer kaplamaması tercih sebebi. Bu kutu ile beraber iTunes mağaza içeriklerini Apple hesabınızla satın alıp televizyonunuzda izleyebilirsiniz. Ayrıca sadece iTunes mağaza içeriklerinden yararlanmanızı değil aynı zamanda Airplay desteğinizde kullanabilmenizi sağlar.

AirPlay

Airplay Apple’ın 2004 senesinde başlangıçta Airtunes adı altında ürettiği fotoğraf, müzik ve videonuzu kablosuz olarak diğer cihazlara gönderebilmenizi sağlayan bir protokoldür. Bununla beraber Apple herhangi bir ürününün içeriğini anında olarak Apple TV ekranına yansıtmanızı sağlıyor. Örneğin iPad’de LigTV uygulamasını kullanarak haftanın gollerini anında Apple TV’nin bağlı olduğu ekranınıza yansıtıp büyük ekrandan seyredebilirsiniz. Apple ürünlerindeki Airplay desteği sağlayan tüm uygulamalarda yer alan resim ve görüntü içeriklerini Apple TV ile görüntüleyebilir, aynı zamanda kendi çektiğiniz tüm video ve fotoğrafları da anında ekrana gönderebilirsiniz.

Bunlar dışında Airplay destekleyen oyunlar sayesinde iPad gibi Apple ürünlerinizi bir kumanda olarak kullanabilir ve oyun görüntüsü ekrana yansıyan ürünlerde iPad’i joystick gibi kullanabilirsiniz. Aynı şekilde müzik içeriklerini de kablosuz olarak Apple TV’nize gönderip bağlı olduğu televizyonunuzdan ya da amfinizden dinleyebilirsiniz. Aslında bunu dock diye tabir edilen Apple ürünleri ile de kablo bağlama yöntemiyle yapabilirsiniz, ancak bunun için bir kabloya ihtiyacınız olacak ve Apple ürününüzün bu dock’a bağlı olması gerekecek. Oysaki Apple TV herhangi bir kablo olmaksızın elinizde tuttuğunuz içeriğin anında diğer aygıtlara gönderilmesini sağlıyor. Apple TV sadece içerikleri değil cihazınızın anlık ekran görüntüsünü de mirroring desteği sayesinde televizyonunuza aktarabiliyor. Özellikle sunumlarda çok faydalı olabilecek bir özellik.

Apple TV ve Türkiye
Apple TV’nin henüz ülkemizde satışı yok. Bunun sebebi tabii ki içeriğinin iTunes’a dayalı olması. Ancak bu hizmetin ülkemizde başlamasıyla beraber tahminimiz yakın zamanda Apple TV satışlarının da başlayacak olmasıdır. Şu an Apple TV’yi internet üzerinden bazı siteler satışa sunuyor. Ancak yurt dışında 99 dolardan satılan bu ürünün benim bulabildiğim en ucuz fiyatı 300TL’den başlıyor. Tabi sizlere böyle bir ürün aldığınız zaman tavsiyemiz 3.nesil olan ve 1080p videoları oynatabilen en yeni versiyonunu satın almanız olacaktır. Bu versiyon 1080p videoları oynatabildiği gibi ayrıca sahip olduğu güçlü işlemcisi ile beraber içerikleri çok daha hızlı bir şekilde aktaracaktır. Mirroring denilen bu görüntünün ekrana yansıtılması özelliğine çok daha hızlı tepkiler verecektir.

Peki, size aslında bu içeriklere sahip olabilmek için Apple TV’ye hiç ihtiyacınız olmadığını söylesek?

Apple TV ile yapabildiklerinizi çok az bir maliyetle Apple TV sahibi olmadan da sadece PC’niz üzerinden yapabilirsiniz. Bunlar için ihtiyacınız olacak şeyler:

  • 1 Adet HDMI kablosu
  • 1 PC
  • Orijinal lisanslı Reflection programı
  • PC üzerinde yüklü olacak iTunes yazılımı

Bugün bir çok kullanıcı evde bilgisayarlarını televizyonlarına bağlayarak film seyrediyorlar. Özellikle ülkemizde dizi içeriklerinin internet üstünden kolayca erişilebiliyor olması sayesinde evlerimizde PC’lerimizi televizyonlarımıza bağlayarak bu içerikleri seyrediyoruz. Yine aynı şekilde televizyonumuza bağlı olan bir PC’de yer alan iTunes yazılımı ile buradan satın alacağımız veya kiralayabileceğimiz bütün içerikleri anında televizyonumuzda görüntüleyebiliriz.

iTunes Windows veya iTunes Mac bugün mobil cihazlarda yer alan iTunes uygulamasına oranla çok daha rahat kullanılabilen ve aynı anda birçok içeriği kolay bir şekilde yönetmemizi sağlayan bir uygulamadır. Ayrıca mobil cihazlardan farklı olarak içeriklerimizi yönetebilmeyi ve aktarabilmeyi sağlar. Yönetme dışında içerdiği mağaza bağlantısı ile alışveriş yapabilmemize de olanak sağlar. Buradan tıpkı Apple TV’deki gibi müzik ve film içeriklerini görüntüleyebilir ve satın alabiliriz. Satın alma işleminden sonra ise ise tek yapmamız gereken ilgili içeriği full ekran yapıp PC üzerinden televizyonumuzda keyifle seyretmek olacaktır. Üstelik mouse ile kullandığımız için Apple TV’nin çok da rahat olmayan kumandasına bağımlı kalmadan. Buradan kiralayacağımız veya satın alacağımız her türlü içerik Apple’ın sunduğu iCloud hizmeti sayesinde tüm iOS cihazlarımızdan da aynı anda görüntülenecektir. Örneğin satın aldığımız bir Hande Yener albümü, iCloud desteği ile anında iPad veya iPhone’umuzda uygun ayarları yaptığımız takdirde indirilecektir.

iTunes Türkiye mağazası gerçekten fiyatları ile oldukça uygun. Daha önce bahsettiğim gibi albümleri buradan piyasa fiyatlarından yarı yarıya ucuza alabilir veya filmleri kiralayabiliriz. Ortalama film kiralarının 5TL olduğu, müziklerin ise 9TL gibi rakamlara satıldığı mağazada içerikler albüm halinde alınabildiği gibi tek tek de alınabiliyor. Ayrıca listeler sayesinde o an hangi şarkıların veya filmlerin popüler olduğu görülüp ona göre tek tek satın alma yapılabiliyor. Aynı şekilde bazen hit music albums ve benzeri isimlerde hit şarkıların yer aldığı karma albümler 5TL gibi çok ucuz rakamlara satışa sunulabiliyor.

Bazı filmler kiralama opsiyonuna sahip olmadan sadece satışta dahi olsa bir çok içerik için kiralama opsiyonu mümkün. Buradan satın aldığımız müzikleri de yine PC’imiz üzerinden bağlı olduğumuz televizyonumuzda veya amfimizde dinleyebiliriz.

Reflector AppPeki iTunes mağazasındaki içerikleri aktarma işini yapabilsek de Apple TV’nin sunduğu diğer bir özellik olan mirroring yani görüntüyü ekrana yanıstma işini nasıl yapacağız?

İşte bu noktada https://www.reflectorapp.com/ adresinde yer alan Reflector uygulaması devreye giriyor. Bu uygulama ile tıpkı bir Apple TV özelliği gibi herhangi bir iOS cihazımızdaki görüntüyü PC’imize aktarabilir, oradan da HDMI ile bağlı olduğu televizyonumuzda görüntüleyebiliriz. Uygulama şu an için ücretli ancak deneme sürümünde size oldukça fayda sağlayacaktır. Bu sürüm 10 dakika boyunca aktarım yapmanıza olanak sağlıyor ve süre sonunda uygulama kendini kapatıyor. Akabinde manuel olarak tekrardan açmanız gerekiyor. Ancak deneme sürümünün en güzel yanı istediğiniz görüntüyü Airplay özelliği ile bilgisayarınıza aktarabilmesi. Uygulamanın sizden istediği tek şey ise görüntüyü yansıtacağınız bilgisayar ile Apple cihazınızın aynı WiFi ağına bağlı olması.

Uygulamayı isterseniz full ekran olarak da yansıtabiliyorsunuz. Tabi yapabilecekleriniz sadece ekran görüntüsünü yansıtmakla kalmıyor, bunun dışında uygun programların içeriklerinide full ekran olarak PC üzerinden seyredebiliyorsunuz. Örneğin LigTV uygulamasında haftanın gollerini direk olarak televizyonunuza aktarabiliyorsunuz.

Bu uygulamayı ister video seyretmek veya fotoğraf görüntülemek için kullanabildiğiniz gibi aynı zamanda sadece müzik dinlemek içinde kullanabilirsiniz.

Reflector Desktop

Uygulamanın şu anki satış fiyatı tek kullanıcı için 14.99 dolar. Ancak şunu da belirtelim ki Reflector programı sadece iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPhone 4S, iPhone5 ve iPod Touch (5. jeneresyon) cihazlarından görüntü aktarabilmekte. Ayrıca her iOS uygulamasında yansıtma alabileceğinizin de garantisi yok ancak benim denediğim birçok uygulama ile sorunsuz bir şekilde çalıştı. Özellikle ana ekranı yansıtabilmesi açısından oldukça başarılı. Aynı zamanda bu uygulama ekran görüntüsünün video olarak da kaydedilmesine olanak sağlıyor.

iPhone 4 gibi diğer Apple ürünlerine sahip iseniz veya sadece kablosuz müzik aktarımı yapmak ve para vermek istemiyorsanız diğer bir başka çözüm de Shairport4w adlı ücretsiz uygulama.

 

http://sourceforge.net/projects/shairport4w/ adresinden indirebileceğiniz bu ücretsiz uygulama ile iOS cihazlarınızdan sadece müziği PC’inize aktarabilirsiniz. Sadece müzik dinlemek isteyenler için tam işinizi görecek bir uygulama. Yapmanız gereken tek şey uygulamayı bilgisayarınıza indirip kurduktan sonra iOS cihazınızda home tuşunu ard arda hızlı bir şekilde çift tıklatıp gelen menüden en sola kadar gitmeniz ve Airplay ikonunu seçerek Shairport uygulamasını aktif etmeniz. Bundan sonra ios cihazınızdan çıkacak telefon görüşmeleri hariç tüm sesleri PC üzerinden dinleyebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi şu anki grey market fiyatları 300 TL’yi bulan Apple TV’nin sunduğu tüm özelliklere aslında kolayca bir kaç uygulama ile ulaşabiliyorsunuz. Hatta Apple TV’nin karmaşık menüsüne oranla PC üzerinden mouse desteği ile size çok daha başarılı bir kullanım olanağı sunuyor. Ancak bir kere daha belirtmek isteriz ki bu tür uygulamalar üçüncü parti denilen Apple dışında geliştirilen ürünlerdir ve stabilite açısından Apple TV kadar sağlıklı olmayacaktır. Kendi kullanım süremde herhangi bir sorun çıkmadı ve başarılı bir şekilde çalıştı.

iPhone shairport4w