Anasayfa Haber Facebook Yandex’in Yeni Uygulamasını Engelledi

Facebook Yandex’in Yeni Uygulamasını Engelledi

Facebook ve Yandex'in arası Wonder uygulaması yüzünden gerildi.
Facebook ve Yandex'in arası Wonder uygulaması yüzünden gerildi.
Facebook ve Yandex'in arası Wonder uygulaması yüzünden gerildi.
Facebook ve Yandex’in arası Wonder uygulaması yüzünden gerildi.

Yandex’in yeni duyurduğu sosyal medya uygulaması Facebook tarafından engellendi.

Yandex kullanıcılarına yeni bir mobil yardımcı uygulaması sundu. Wonder ismiyle bilinen uygulama kullanıcının Facebook, Twitter, Foursquare ve Instagram gibi platformlardaki verilerini alıp işleme koyuyor. Arkadaş listesinin hareketlerinden yola çıkarak sorulara sesli olarak cevap veriyor. Yani prensipte Apple’ın iPhone için geliştirdiği Siri uygulaması gibi çalışıyor.

Ancak uygulamanın yayınlanmasının hemen ardından Facebook duruma el koydu. Yandex’e, Platform Kuralları’nı ihlal ettiğini açıklayan bir mail yollayan Facebook, Wonder uygulamasını engelledi. Facebook üzerinden uygulamayı kullanmak isteyen kullanıcılar hata alıyor. Ancak Wonder, Instagram dahil diğer tüm platformlarda çalışmaya devam ediyor.

İki tarafı geren sorun hakkında görüşmelerin devam ettiği belirtildi. Görüşmeler tamamlanana ve bir karara bağlanana kadar Facebook, Yandex’in API(Uygulama programlama arayüzü) erişimini kapattı. Yandex, Facebook’un haklarını ihlal etmediğini açıklamasına karşın, sosyal medya devi Facebook’tan herhangi bir açıklama gelmedi.

Facebook son zamanlarda diğer arama motorları ve sosyal medya sitelerine karşı agresif bir tavır sergiliyor. Bunun Facebook’un geleceğe yönelik ticari kaygılarından kaynaklandığı söyleniyor.