Anasayfa Haber Facebook Telefon Üretmeyecek

Facebook Telefon Üretmeyecek

facebook-phone

Uzun zamandır piyasada dolaşan Facebook telefonu söylentilerine son noktayı Mark Zuckerberg koydu.

Facebook logolu bir cep telefonu alıp kullanmak ister miydiniz? Mark Zuckerberg böyle bir telefonun pek anlamlı olmayacağını düşünüyor. Ancak buna rağmen uzun zamandır piyasada bu türden bir söylenti dolaşıyordu. Güvenilir bir kaynaktan geldiği iddia edilen bu söylentiye göre, HTC tarafından geliştirilen Facebook cep telefonu “Opera UL” kod adını taşıyordu. Linux üzerinde Opera web tarayıcısı kullanacak olan telefon, Facebook ile tam entegrasyona sahip olacaktı. Bir başka benzer söylenti ise, işletim sistemi olarak Linux yerine Windows Phone adının altını çiziyordu.

Ne var ki dün yaptığı bir açıklamada Mark Zuckerberg bu söylentileri bir kez daha ve gayet emin bir lisanla yalanladı. Zuckerberg’e göre böyle bir telefon yapmak anlamsızdı, çünkü zaten Facebook’un tüm mobil platformlara entegrasyonu için büyük emek harcıyorlardı. Öte yandan zaten rekabetin coşkun olduğu mobil piyasasına Facebook logolu bir cihazı sürmek pek mantıklı olmayacaktı. “Bizim bir milyardan fazla kullanıcımız var, böyle bir telefonu çıkarsak ve on milyon adet satmayı başarsak bile bu tamamen zaman kaybı olacaktır.” İşte bir Facebook telefonun anlamsızlığını bu sözlerle vurgulayan Zuckerberg, amaçlarının zaten piyasada olan cihazlara rakip çıkarmak değil, onlara daha iyi ve derinden entegre olacak uygulamalar hazırlamak olduğunun altını çiziyor.

Bu açıdan bakıldığında Mark Zuckerberg’in gayet haklı olduğu görülebilir. Facebook daha fazla kullanıcıya ulaşabilmek, onları hizmetlerine daha da derinden bağlamak isiyor. Bunun için de donanımsal rekabete girmektense, piyasadaki farklı platformlarla daha iyi entegre olmak, kullanıcılara daha kapsamlı ve vazgeçilmesi zor hizmetler sunmak zorunda. Bugün bulunulan noktada, Facebook’un insanlar için önemli bir platform olduğu söylenebilir. Ancak vazgeçilmez ya da alternatifsiz olduğunu söylemek ise kesinlikle mümkün değildir.