Anasayfa Haber Oyun Dünyasının En Saçma Başarım Başlıkları

Oyun Dünyasının En Saçma Başarım Başlıkları

Başarımların bir kısmı eğlenceli olduğu kadar saçma olabiliyor.
Başarımların bir kısmı eğlenceli olduğu kadar saçma olabiliyor.
Başarımların bir kısmı eğlenceli olduğu kadar saçma olabiliyor.
Başarımların bir kısmı eğlenceli olduğu kadar saçma olabiliyor.

Oyunlarda bulunan Achievement sistemine ait en saçma en alakasız başlıkları mercek altına aldık. İşte oyun dünyasının en saçma 10 başarım başlığı:

Achievement – Başarım sistemi bilgisayar oyunlarına aşina olanların sevdiği bir konu. Gerek oyun içi gerek platform bazlı birçok başarım konusu bulunabiliyor. Bunları paylaşarak oyun konusunda ne kadar başarılı olduğunuzu gösterebiliyorsunuz.

Daha önce En Zor 5 World of Warcraft Başarımı başlığıyla benzer bir konuyu sitemize taşımıştık. Bu seferki dosya konumuzda genel bir bakış açısıyla oyunlardaki en saçma başarım başlıklarını mercek altına alacağız.

10 – Çocuk Oyuncağı

"Sen Start'a bas ben de ateş edeyim"
“Sen Start’a bas ben de ateş edeyim”

Başarımların oyuncuları zorlayıcı olduğu kadar kolay yanlarının da bulunması gerekiyor. Ancak bu konuda bazıları çocuk oyuncağı başlığına giriyor. Oyuna giriş yaptınız, Start Tuşuna bastınız, Ayarlar Kısmına girdiniz gibi basit işlemler için bile başarım puanı kazanılabiliyor.

Bunların başarım puanı ile ödüllendirilmesi oldukça komik kaçıyor. Çünkü bunlar zaten her oyuncunun yapabileceği şeyler. Buradan kazanılan puanı göstermek bile komik.

9 – Hakaret İçerici

%99'a kadar gelmek üzücü ancak oyun tarafından teselli başarımı verilmesi daha da üzücü.
%99’a kadar gelmek üzücü ancak oyun tarafından teselli başarımı verilmesi daha da üzücü.

Başarımların oyuncuları mutlu etmesi gerekiyor. Adının Achievement yani başarım olmasının bir sebebi var. Ancak başarısızlığın ödüllendirilmesi, bir bardak soğuk su içmekle aynı anlama geliyor.

Bunun bir örneği Guitar Hero III’te bulunuyor. Eğer oyuncu bir şarkıyı üst üste 10 kere çalamassa yeni bir başarım açıyor. Bir diğeri de şarkıyı %99 takip ile çaldığında veriliyor. GH2’de en kolay zorluk seviyesinde şarkıyı çalamadığınızda başarım kazanılıyor.

Bunlar aslında teselli ödülü olarak düşünülse de oyuncunun sinirini bozacak şekilde hazırlanmış.

8 – Kafa Yorucu

Bu arkadaş işin kolayını bulmuş gibi.
Bu arkadaş işin kolayını bulmuş gibi.

Arkadaşınız ya da bir oyuncunun listesine baktığınızda dikkatinizi çeken mutlaka bir başarım olur. “Bunu hangi kafayla yapmış?” diye bir soru sorabilirsiniz kendisine. Amaçsızlığının yanında o başarımı yapabilmek için gerçekten kaymak gibi bir beyne sahip olmak gerekiyor.

Buna verilen en müthiş örnek Command&Conquer 3’te karşımıza çıkıyor. Single Player modunda bir görev sırasında “A” tuşuna 2047 kere üst üste bastığınızda başarım puanlarınıza yenisi ekleniyor. Tabi sonra Tetik Parmak Hastalığı başlangıcı yaşıyor olabilirsiniz.

7 – Koleksiyon Parçaları

Bu güvercin Nico Bellic'e bulaştığına çok pişman olacak.
Bu güvercin Nico Bellic’e bulaştığına çok pişman olacak.

Açık dünya konseptine dayanan Sandbox oyunlarda vakit geçirmek için yapılabilecek birçok eğlenceli öge mevcut. Kendinize silah yapabilir, özelliklerinizi geliştirebilir ya da yan görevleri yapabilirsiniz.

Bu tarz oyunlarda genelde hikayeyle bağlantısı olmayan koleksiyon parçalarını toplayabilme imkanınız var. Haritanın her yerine serpiştirilmiş yüzlerce ögeyi toplayabilirsiniz. Büyülü küreler, bayraklar, uyuşturucu paketleri ve benzer çeşitlerdeki parçaları bulmak için oyun başında fazladan vakit geçirebilirsiniz.

Bunların hepsini bulmak zor bir iş. Hele ki Grand Theft Auto serisi söz konusu ile çığırından çıkabiliyor. At Nalları toplamak, kuşları öldürmek, Çin vazolarını bulmak oyun başında saatlerce vakit harcattırabiliyor. Hepsini bulayım derken kafayı sıyırabiliyorsunuz. Assasin’s Creed’de Kutsal Topraklarda yüzlerce bayrak bulunuyor. Çoğu alakasız yerlerden çıkabiliyor.

Bir süre sonra ya bulmaktan vazgeçiyorsunuz ya da internetteki forumlardan yardım alarak yerlerini tespit etmeye çalışıyorsunuz.

6 – Reklam Başarımları

Kendi yüzünü oyuna kopyalamayı başarmış mutlu bir Rainbow Six oyuncusu.
Kendi yüzünü oyuna kopyalamayı başarmış mutlu bir Rainbow Six oyuncusu.

Oyun içi başarımların dışında tamamen reklama dayananlar oyunculara sıkıntılara anlar yaşatabiliyor. Bu başlık altında en çok konuşulan konu NCAA Football 2008 için yapılan bir reklam kampanyası olmuştu.

Old Spice deodorantı ya da Sprite içeceğini alan oyuncular, ürün üzerindeki kodu girerek yeni bir başarım açabiliyor. Oyunun konu olduğu spor olayına reklam olan bir markanın, oyunun kendisine de reklam sokmaya çalışmasına hiçbir zaman anlam verilemedi.

Bir başka reklam kampanyası da Rainbow Six için çıkarıldı. Oyuna kendi yüzünüzü ekleyerek bir karakter yarattığınızda başarım açılıyordu. Bu fotoğraf ise sadece Xbox’un Kinect kamerasıyla çekilebiliyordu.

5 – Multiplayer

Kaldı 9.999 tane.
Kaldı 9.999 tane.

Bazı başarımlar dönemleri itibariyle alınması oldukça kolay oluyor. Ancak aradan süre geçince ve bu oyunlara olan ilgi azalınca neredeyse imkansız hale geliyor. World of Warcraft içerisinde her serverda sadece 1 kere açılmak üzere ayarlanmış Ahn’Qiraj kapıları gibi.

Bu konuda NBA Live 2007’de bulunan bir başarım halen en zorları arasında bulunuyor. Multiplayer platformda, 1000 kişi oyundayken giriş yapmak. Artık bu oyunun Multiplayer platformu tam bir sanal çöl. Kimse girmiyor. Bu yüzden belirttiğimiz gibi imkansız. Bir diğer örnek ise Gears of Wars’da geçiyor. Yeni çıkan serileriyle birlikte eski oyuna olan ilginin kaybolmasıyla alınması zor bir başarım: 10.000 kişiyi öldürmek. Bulasın ki öldüresin!

4 – Başarım İçin Başarımlar

Avatar: The Last Airbender 2006 yılında çıkmış ancak pek ses getirmemişti. 3 Dakikada 1000 başarım puanı kazan başarımı ise hafızalara kazındı.
Avatar: The Last Airbender 2006 yılında çıkmış ancak pek ses getirmemişti. 3 Dakikada 1000 başarım puanı kazan başarımı ise hafızalara kazındı.

Sıkı oyuncular başarım listesini tamamlama konusunda takıntılı olabiliyor. Bunun en basit örneği World of Warcraft’ta bulunuyor. Belirli başarımlar yerine getirildiğinde, konuya dahil olan bir üst başlığın başarımı açılıyor.

Yani oyuncu başarım kazandığı için başarım kazanıyor. Biraz karışık değil mi ? Daha korkuncu ise Avatar: The Last Airbender’ın oyununda bulunan 3 dakika içerisinde 1000 puanlık başarım açma başarımı.

3 – Delicesine Zor

Mega Man serisinde hasar geliyorum demez.
Mega Man serisinde hasar geliyorum demez.

Zorlayıcı başarımları herkes sever ama çılgınlık derecesindekileri daha azı. Bu tarz başarımları açmak için oyunun kurdunun ötesinde, artık her köşesini her pikselini ezberlemek gerekiyor.

Delicesine Zor başlığında örnek verilecek ilk oyun Mega Man 10’dur. Eğer tüm oyunu hiç hasar almadan bitirebilirseniz 30 puanlık başarımım açıyorsunuz. Bilmeyenler için açıklamakta fayda var Mega Man serisinde hiç hasar almamak, dünya barışını sadece bir kürdan ile gerçekleştirmeye benzer.

Listeye sıklıkla giriş yapan Guitar Hero serisi burada da karşımıza çıkıyor. En zor zorluk seviyesinde parçaları %100 çalarsanız bir dizi başarım kazanabiliyorsunuz. Mevzu bahis metal parçaları olduğunda ekranda kayan sürüsüne bereket renkli notalara yetişmek imkansız oluyor. Bunun için insanlar, başkalarının üyeliklerinde para ile başarım açıyor.

2 – Süreye Bağlı

Oyun oynarken saatlerin nasıl geçtiğini anlamamak(Temsili Resim).
Oyun oynarken saatlerin nasıl geçtiğini anlamamak(Temsili Resim).

Oyun başında geçirdiğiniz süre tamamen size kalmış bir durum. Ancak oyun zorla sizi alıkoyuyorsa, yaptıklarınızı bir kere daha düşünmekte fayda var.

Dead Rising’de bulunan 7 Day Survivor başarımı buna verilebilecek en güzel örnek. Oyuncu oyundan hiç çıkmadan, kaydetmeden ekran başında tam 14 saat geçirdiğinde bu başarımı kazanıyor. En azından oyunu durdurma şansınız var.

Müzik kategorisine ait Rock Band 2’de ise tüm parçaları oyunu hiç durdurmadan tamamladığınızda bir başarım açılıyor. Bu da ortalama 8 saat boyunca plastik gitarınız ile oyunun başında vakit geçirmek demek. Aynı süreyi gerçek bir gitara harcasanız, basit parçaları çalmaya başlayabilirsiniz.

1 – Hayat Belirtisi Olmayanlara

South Park Make Love Not Warcraft bölümüyle oyun bağımlılığını konu almıştı.
South Park Make Love Not Warcraft bölümüyle oyun bağımlılığını konu almıştı.

Bu konu 2. ve 3. sıradaki başlıkların bir birleşimden oluşuyor. Hayattan gerçekten beklentisi olmayan ve tamamen asosyal biriyseniz(ki bu yazıyı okuyorsanız merak etmeyin öyle bir durumunuz yok) bu başarımlar tam size göre.

Oyuncuyu tamamen oyun ekranına bağlayan ve dışarıdaki hayat ile bağlantısını koparan bir başlık bu. Eğer buna benzer bir başarım üzerinde çalışıyorsanız Technopat olarak tavsiyemiz, o oyundan uzaklaşmanız.

Ghost Recon: Advanced Warfighter ve Quake 4 bu başlığa örnek gösterilebilecek başarımlara sahip. İki oyunda sizden, oyunun tüm alanlarında başarılı olmanızı ve dünya klasmanında 1. olmanızı istiyor. Bu zamanınız kadar aklınızı da alabilecek bir başarım. Ödül ise: 20 puanın yanı sıra bunu gören insanların yüzünde bir  garipseme belirtisi.