Anasayfa Haber Facebook Paylaşımlarını Kimler, Neden Görüyor?

Facebook Paylaşımlarını Kimler, Neden Görüyor?

Facebook kullanıcıları farkında olmadan istediklerinden daha fazla kişisel bilgiyi internet üzerinde paylaşıyor. Peki sorumlusu kim?

Facebook LogoFacebook üzerinde yapılan araştırmalar, sosyal ağın kullanıcılarının farkında olmadan kişisel bilgilerini paylaştıklarını ortaya koydu. Carnegie Mellon University tarafından yapılan araştırma 7 yıllık bir dönemi kapsıyor.

Kullanıcılar sadece arkadaşlarıyla değil, uygulamalarla da bilgilerini pek farketmeden paylaşıyor. Facebook kullanıcıları herkese açık paylaştıkları iletileri 2005 ile 2009 yılı arasında azaltırken, 2009 sonrasında ibre tekrar değişiyor. Bunun sebebi Facebook’un değişip duran arayüzü ve gizlilik ayarlarının karmaşıklığı. Bu ayarların bilinmemesi, değişip durması yüzünden kullanıcılar çevreleri haricinde uygulamalar ve reklamverenlerle de pek çok bilgiyi paylaşıyorlar.

Özellikle Facebook Timeline yani zaman tüneli ortaya çıktığında bu durum daha da kritik hal aldı. Sorun belirttiğimiz gibi Facebook’un durmak bilmeyen ayar değişiklikleri ve varsayılan ayarları hep daha çok veriyi paylaşacak şekilde değiştirmesi.

Uygulamalar ve reklamlar bir yana Facebook kullanıcıları, arkadaşlarının yüzde 61’i tarafından görülüyor. Kullanıcılar ise reklamlarla dolan ve karışan, değişen arayüzde bu oranı tahmin etmeye çalıştıklarında ortaya çıkan oran yüzde 27 oluyor. Yani Facebook’ta paylaştıklarımızı arkadaşlarımızın yarısından fazlası görüyor ama bizim algımız araştırmanın aksine dörtte birinin gördüğünü düşündüğümüzü ortaya koyuyor. Bu esnada hiç farkına varmadığımız reklamverenler, aslında farkında olmadığımız ya da arayıp bulamadığımız gizlilik ayarları yüzünden pek çok verimize erişebiliyor.

Okumanızı tavsiye ettiğimiz Facebook rehberleri:

Facebook Özel Mesaj Alımını Kapatma

Facebook’ta Gelen Oyun Bildirimlerini Kapatma

Facebook Zaman Tüneli Gizlilik Ayarları Rehberi