Sonuç bulunamadı
Bütün Sonuçları Göster
Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net
  • Haber
  • Yapay Zeka
  • Tavsiyeler
  • Oyun
  • Video
  • Teknoloji
    • Yazılım
    • Elektronik Alışveriş Fırsatları
    • Makale
    • Ev Teknolojileri
    • Güvenlik
    • Ekonomi
    • İnternet
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Mobil
    • Sağlık
    • Yazıcı
    • Sosyal Medya
    • Otomobil
      • Elektrikli Otomobil
  • Sosyal
Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net
  • Haber
  • Yapay Zeka
  • Tavsiyeler
  • Oyun
  • Video
  • Teknoloji
    • Yazılım
    • Elektronik Alışveriş Fırsatları
    • Makale
    • Ev Teknolojileri
    • Güvenlik
    • Ekonomi
    • İnternet
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Mobil
    • Sağlık
    • Yazıcı
    • Sosyal Medya
    • Otomobil
      • Elektrikli Otomobil
  • Sosyal
Sonuç bulunamadı
Bütün Sonuçları Göster
Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net

Anasayfa - Makale - Retropat - Dünya’nın En Büyük Bilgisayarı: SAGE

Dünya’nın En Büyük Bilgisayarı: SAGE

30 Mart 2013 - 10:00
- Retropat
Dünya'nın ilk ve en büyük Süper Bilgisayarı SAGE, Retropat'ın konuğu oldu.

Dünya'nın ilk ve en büyük Süper Bilgisayarı SAGE, Retropat'ın konuğu oldu.

Dünya'nın ilk ve en büyük Süper Bilgisayarı SAGE, Retropat'ın konuğu oldu.
Dünya’nın ilk ve en büyük Süper Bilgisayarı SAGE, Retropat’ın konuğu oldu.

IBM tarafından geliştirilen ve Soğuk Savaş döneminde kullanılan Dünya’nın en büyük bilgisayarı: SAGE.

1957 yılında IBM, Yarı-Otomatik kullanılabilir özelliğine sahip Dünya’nın en büyük bilgisayar sistemini inşa etti. 20 farklı noktada devasa binalarda bulunan SAGE, modemlerin ilk atalarıyla birleşiyordu. SAGE, ABD’nin Soğuk Savaş dönemindeki en büyük defans sistemiydi. Radar ve füze savunması için kullanılabiliyordu.

Bugünkü süper-bilgisayarlarla karşılaştırıldığında SAGE’in benzer bir çalışma prensibi vardı: Devasa büyüklükteki verileri işlemek. Kuzey Amerika’nın çeşitli bölgelerine yerleştirilen SAGE, Sovyet saldırılarını önlemek için uğraş veriyordu.

SAGE, 20 adet Yönetim Merkezi’nden oluşuyordu. Yukarıda da belirttiğimiz gibi hepsi de birbirinden farklı yerlerde bulunuyordu. Üzerinde penceresi bulunmayan ve saldırılara karşı dayanıklı hale getirilmiş 1 hektarlık araziyi dolduran devasa bir sistemden söz ediyoruz. Yönetim Merkezi başına 2 işlemci düşüyordu. Her biri 696 m2 yer kaplıyordu. İçerisinde 60.000 vakum tüpü, 175.000 diod, 13.000 yeni çıkmış transistör ve 256KB manyetik çekirdeğe sahip RAM bulunuyordu. 250 Ton ağırlığındaki bilgisayar 3MW enerji harcıyordu. İşlemciler sırayla çalışıyor, çalışmayanlar boşta kalan verilerin takip süresini kısaltıyordu. SAGE’in saniye başına 75.000 işlem yapabilme kapasitesi vardı.

Her bir Yönetim Merkezi birbirleriyle bağlıydı. Aralarındaki Emir Merkezleri ve AT&T telefon hatları aracılığıyla bağlantı sağlanıyordu. Bell 101 Modemler aracılığıyla ortaya devasa bir bilgisayar çıkıyordu. Belirtmekte fayda var Bell 101, modemlerin atası ve ASCII kodlarını kullanan ilk cihaz olarak bilinmekte. 1969 yılında ordunun da yardımıyla kurulan ARPANET’in sağladığı olanaklardan yararlanmaya başlayan ilk merkezlerden de biriydi. ARPANET bugünkü internetin ilk adımlarını oluşturuyordu.

SAGE’in Yarı-Otomatik özelliği ise dönemine göre oldukça ileri bir teknoloji olarak kabul görüyordu. SAGE bu özelliği sayesinde F-101B Voodoo ve F-4 Phantom gibi uçakları uzaktan kontrol edebiliyordu. CIM-10 Bomarc nükleer başlıklı füzelerin kontrolü de SAGE’e emanet edilmişti. IBM’in geliştirdiği bu ilk süper bilgisayar HF, VHF ve UHF radyo sinyalleriyle uçaklarla da bağlantıya geçebiliyordu.

1954 yılında inşaa edilen SAGE sistemi 10 Milyar Dolar’a malolmuştu. Bugünün parasıyla hemen hemen 67 Milyar Dolar’a denk geliyor. Yani ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Manhattan Projesi’ne akıttığı paranın 3 katı. SAGE, 1963 ve 1984 yılları arasında aktif olarak çalıştı. Radyo sinyalleri, radar takibi, yer-hava koordinasyonu görevleriyle ABD ordusuna uzun bir süre yardımcı oldu.

IBM ve ABD’nin ortaklığı olmasaydı bugün internetin, hava trafik kontrolünün, bilgisayarların olmadığı bir dünyada yaşıyor olacaktık. Belki de üçüncü bir Dünya Harbi’nden çıkmış olacaktık.

SAGE hakkında hazırlanan ufak belgesel niteliğindeki videoyu buradan izleyebilirsiniz:

Etiketler: abdarpanetasciiat&tbell 101bilgisayarCIM-10 BomarcF-101B VoodooF-4 Phantomfüzehava trafik kontrolüilk bilgisayarmaliyetmanhattan projesimodemözelliklerradarsagesavunmasavunma sistemisinyalsistemsoğuk savaşsüper bilgisayar
PaylaşPaylaşTweetYollaPaylaş
Özay Şen

Özay Şen

Oyun tutkunu ve kitap kurdu. Yeri gelir masaüstü oyun oynar hatta oynatır. Kardeş site Frpnet ile uzun zamandır içli dışlıdır. Bilimkurgu'yu ve bilimin kendisini yakından takip eder.

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RSS Technopat Sosyal

  • Redmi 13 çok kasıyor
  • Hollow Knight: Silksong incelemesi
  • 2000 TL'ye Bluetooth kulak içi kulaklık önerisi
  • Meyer Artisan stok yenilenir mi?
  • Asus TUF Gaming VG27AQML5A alınır mı?
  • Windows 10 Desteğinin Bitmesine 30 gün kaldı
  • Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisine giriş rehberi
  • ASUS 27 XG27ACMG vs TUF Gaming VG27AQML5a
  • 40 bin TL oyuncu laptopu önerisi
  • Lisede sayısal bölümü yok

Technopat Video

Şu an oynayan

Japonya Notları: Tokyo’dan Osaka’ya, Kyoto’dan Nara’ya—yemek, ulaşım, alışveriş ve kültürün içinden

Japonya Gezi Notları

Japonya Notları: Tokyo’dan Osaka’ya, Kyoto’dan Nara’ya—yemek, ulaşım, alışveriş ve kültürün içinden

Haber
Hızlı ve her yerden çeken kablosuz ağ için üst düzey router'lar: ASUS RT BE58U ve TUF Gaming BE6500

Hızlı ve her yerden çeken kablosuz ağ için üst düzey router’lar

ASUS
Bu telefon çok satar! Samsung yeni ürünlerini tanıttı!

Bu telefon çok satar! Samsung yeni ürünlerini tanıttı!

Haber

Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net!

Güncel teknoloji, internet, donanım, yazılım, oyun ve daha fazlası haber, makale ve videolar ile Technopat’ta sizlerle.


01010100 01100101 01100011 01101000 01101110 01101111 01110000 01100001 01110100

Kategoriler

  • Yapay Zeka
  • Ev Teknolojileri
  • Makale
  • Video

Sosyal Medya

Bağlantılar

  • Hakkında
  • Haber
  • Video
  • Sosyal
  • Çerez Politikası
© 2011-2025 Technopat. Tüm Hakları Saklıdır.
Sonuç bulunamadı
Bütün Sonuçları Göster
  • Giriş
  • Teknoloji Haberleri
  • Sosyal
  • Video
  • Tavsiyeler
  • İncelemeler
    • Video İncelemeler
  • Güvenlik
  • Oyun
  • Makale
    • Pratik
    • Yazar Köşeleri

© 2025 Technopat
Sorularınız için Technopat Sosyal