Anasayfa Makale İncelemeler Kingston DataTraveler R3.0 İncelemesi

Kingston DataTraveler R3.0 İncelemesi

Plastik koruma kaplaması yüzünden etrafındaki USB portlarını biraz bloke edebiliyor.

Kingston’ın USB 3.0 destekli yeni DataTraveler R3.0 serisinden 16 GB kapasiteli modelini inceliyoruz.

Kingston DT R3.0
Kingston DT R3.0, 16 GB kapasitesi ve USB 3.0 arabirimi ile hem geniş depolama alanı hem de performans vaad ediyor.

Her üründe olduğu gibi USB bellek konusunda da maalesef ucuza yönelen çok sayıda kullanıcı var. Fakat ucuz etin yahnisinin yavan olması, teknoloji dünyasında da geçerli bir konu. Örneğin ucuz diye rağbet gören SanDisk Cruzer USB belleklerin “Disk yazma korumalı” hatasını çok sık vermesi ve bu hatanın donanımsal olması sizce bir tesadüf mü? USB bellek söz konusu olduğunda ben açıkçası ucuz ürünlerden uzak duran biriyim. Şu anda kendim Corsair Flash Voyager GT 3.0 kullanıyorum. USB 3.0 desteği sayesinde dosyaları  hızlıca kopyalayarak hayatta benim için en değerli şeyden, zamandan tasarruf ediyorum. Oysa ki USB 2.0 bir bellek ile paradan tasarruf ettiğiniz zannederken aslında uzun bekleme süreleri esnasında sinirlenerek kendinizi yıpratmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz. Günlük hayatta en çok kullandığımız bileşenlerden biri olan USB bellek seçiminde en son ne zaman performansa önem verdiniz? Eğer performans sizin için ikinci planda ise, yetişmeniz gereken bir yere dosya aktarımının yavaşlığı yüzünden PC başında takılıp kalmış halde geç kalırken hayal edebiliyorum sizi.

Artık en çok kullandığınız bileşenlerden biri haline gelen ve anahtarlığınızda kendine yer bulmaya başlayacak kadar önemli olan USB bellek konusunda ucuza kaçmaya bir son vermeniz gerek. Peki performanslı bir USB bellek almak istediğinizde bakacağınız ilk kriter ne olmalı? Veri aktarım hızı konusunda bugün en büyük limit USB 2.0 arabirimi. Bu yüzden tercihinizi ilk olarak USB 3.0 destekli belleklere yöneltmeniz gerek. Bu bellekler USB 2.0 portunda dahi az da olsa daha performanslı çalışıyor. İşte bu USB 3.0 destekli belleklerden biri de Kingston DataTraveler R3.0.

Bugün teste konuk ettiğimiz modelin tam kodu şu şekilde: DTR30/16GB. 5 yıl garantili olan ürünün distribütörü  Armada. Bu bilgileri vermemdeki en büyük neden, bu ürünü satın almak istediğinizde kolayca bulabilmeniz ve bir sorun olduğunda da satıcı firma ortada yoksa kiminle iletişim kurmanız gerektiğini bilmeniz. Bu detaylardan sonra Kingston’un iddia ettiği hızlara bir göz atalım.

Performans

Kingston, ürünün paketinde USB 3.0 ile kullanıldığında saniyede 70 MB okuma ve 30 MB da yazma hızı sunacağını vaat ediyor. Biz de bunu test etmek için Gigabyte H67N-USB3 B3 anakartlı sistemimizin başına geçiyoruz ve CrystalDiskMark’ı çalıştırıyoruz. Testlerde HD Tune da kullanacaktık fakat Corsair Flash Voyager GT 3.0 ile yaptığımız bir yazma testinde erişim 484.6 ms göstermesi ve programın en son 2011 yılında güncellenmiş olması dolayısı ile HD Tune kullanmaktan vazgeçtik. CrystalDiskMark 3.0.2 ile gerçekleştirdiğimiz testte Kigntson gerçekten etkileyici sonuçlara imza attı ve vaadettiği hızı tam anlamıyla sundu. Hatta yazma testinde 30 MB’ın dahi üstüne çıkarak 33 MB değerine ulaştı.

CrystalDiskmark Kingston Rubber 3.0

HD Tune 5.00’ı pek güvenilir olarak kabul etmiyoruz. Zira yazılım en son daha USB 3.0 bile doğru düzgün piyasada yokken güncellenmiş durumda ve bu yüzden pek de güvenilir sonuçlar vermiyor. Yine de HD Tune ile de bir okuma testi gerçekleştirdik:

HDTune Kingston Rubber 3.0

Sonuç

Testte neden Corsair Flash Voyager GT 3.0’a yer vermedik derseniz, bunun nedeni belleği uzun zamandır kullanıyor olmamız ve bunun sonucunda NAND flash yongasının yıpranmış olabileceği. Yıpranmış bir NAND yongaya sahip bellek ile sıfır bir belleği karşılaştırmak ortaya adil bir sonuç çıkarmayacaktır. Voyager testlerde bu yıpranma belirtisini gösterdiği için, sıfır olmadığı için, bu teste dahil olmadı.

Plastik koruma kaplaması yüzünden etrafındaki USB portlarını biraz bloke edebiliyor.
Plastik koruma kaplaması yüzünden etrafındaki USB portlarını biraz bloke edebiliyor.

Kingston DataTraveler Rubber 3.0’ın sonuçlarına baktığımızda gayet iyi okuma ve yazma değeri görüyoruz. Saniyede 70 MB okuma hızı ve 35 MB’a yaklaşan yazma hızı, 16 GB kapasiteli bir belleği doldurup boşaltırken epey kolaylık sağlayacaktır. Kingston’ın bu üründe sadece performansa değil, dayanıklılığa da önem verdiğini görüyoruz. Aynı Flash Voyager GT 3.0 gibi Rubber 3.0 da plastik bir kaplamaya sahip. Bu da belleği düşmelere ve darbelere karşı daha dayanıklı yapıyor. Her ne kadar Kingston bahsetmese de bu plastik kaplama belleği aynı zamanda suya karşı da belli bir seviyede dayanıklı kılıyor. Tabi bu demek değil ki bellek su geçirmez. Hayır, tabii ki bir noktada su geçirecektir ama Kingston DataTraveler Rubber 3.0’ı suya düşürüp tekrar elinize aldığınızda çalışır halde bulabilirsiniz.

Ürünün fiyatı piyasaya çıktığında 70 TL civarında (hatta altında) olacak ki böyle bir performansa ve dayanıklılığa sahip bellek için gerçekten de güzel bir fiyat. 5 yıl garantiyi de hesaba katmakta fayda var tabi. Sonuç olarak Kingston’ın hem performans hem de dayanıklılığı bir arada sunan yeni Rubber 3.0 USB belleği bizden Editörün Seçimi ödülünü almaya hak kazanıyor. Umarız ürün yakın zamanda satışa sunulur ve kullanıcılar bu performanstan mahrum kalmaz.