Anasayfa Teknoloji Obake: Elastik Dokunmatik Ekran

Obake: Elastik Dokunmatik Ekran

Elastik Dokunmatik Ekran Obake
Elastik Dokunmatik Ekran Obake

Bu esnek dokunmatik ekran daha önce prototiplerini gördüğümüz modellere hiç ama hiç benzemiyor. İşte esnek dokunmatik Obake…

Elastik Dokunmatik Ekran Obake
Elastik Dokunmatik Ekran Obake
Elastik Dokunmatik Ekran Obake
Elastik Dokunmatik Ekran Obake

İlk dokunmatik ekranlar oldukça sorunluydu, bir zamanlar dokunmatik cep telefonları iPhone’un ekran hassasiyeti ile kıyaslanırdı. Kapasitif dokunmatik teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte artık sadece üst düzey değil, ucuz telefonlar ve tabletler bile oldukça iyi bir dokunmatik hassasiyet sunuyor.

Doğal olarak dokunmatik ekranlara alıştık ve artık klavyeli telefonları eskiden olduğu gibi bir zorunluluk olarak görmüyoruz. Peki teknoloji geliştiren şirketilerin sonraki adımı ne olacak?  Esnek dokunmatik ekranlar! Daha önce farklı firmaların telefon ekranını sadece düz değil, esnek bir şekilde kapsayan ya da elde bükülebilen ekran prototiplerini gördük. Mesela LG’nin çalışmasını buraya tıklayarak görebilirsiniz…

Ancak Obake, esnek dokunmatik ekrana çok farklı bir şekilde yaklaşıyor. Klasik anlamda ve yakın zamanda cep telefonlarına uygulanması mümkün olmayan, tamamen farklı bir amaca yönelik bir esnek ekran teknolojisi…

Esnek Dokunmatik Ekran: Obake

Teknoloji denildiğinde MIT’nin bir ağırlığı var, MIT’nin Media Lab bölümünden Rob Hemslet ve Dhairya Dand, Fujitsu’nun yeni dokunmatik ekranı üzerinde çalışıyorlar. Elastik bir yapısı olan ekran çekilip uzatılabiliyor.

Elastik yüzeyin üzerinde konumlandırılmış ekran parmaklar arasında tutulup çekilebiliyor, bastırılıp itilebiliyor, kısacası esnetilebiliyor. Parmaklarımızla sadece düz bir yüzeye dokunmaktan daha fazlasını yapıyoruz. Burada dokunmanın derinliğini ya da etkileşimin uzaklığını algılayanlar ise kameralar oluyor. Aslında işin sırrı şu: Hareketleriniz algılanıyor ve ekranın alt kısmından şekil hareketlerinize göre değiştiriliyor yani direkt olarak çekmiş olmuyorsunuz ve uzaktan yaptığınız hareketler de bu sayede etkileşimde kullanılabiliyor.

Görüntü ise bu elastik yüzeyin üzerine projeksiyon ile yansıtılıyor, yani ekranın kendisinde bir görüntü gösterme özelliği bulunmuyor. Bu ilkel haliyle de cep telefonlarında kullanılması oldukça zor görünüyor. Ancak Japonca’da şekil değiştiren anlamına gelen Obake ismini taşıyan bu proje, 3D özellikleri ve 3D etkileşimi sağlayan topografik haritalar ve 3D modelleme için farklı platformlar için oldukça ilginç bir temel oluşturuyor. Bir son tüketici elektroniği ürününe henüz dönüşemese bile bu tarz ilginç deneyler ve yeni teknolojiler sayesinde ileride son derece ilginç projelerin ve ürünlerin hayata geçirilmesi mümkün.

<iframe src=”http://player.vimeo.com/video/63494095?title=0&amp;byline=0&amp;portrait=0&amp;color=c9ff23″ width=”400″ height=”300″ frameborder=”0″ webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>