Anasayfa Haber Intel Iris: Haswell’in Grafik İşlemcisi Üç Kat Daha Güçlü

Intel Iris: Haswell’in Grafik İşlemcisi Üç Kat Daha Güçlü

Intel’in yeni Haswell işlemcilerinin içinde yer alacak olan Iris grafik işlemcisi, bir önceki mimariye göre üç kat daha performanslı olacak.

İşlemcinin içerisinde yer alan grafik işlemciler bugün artık giriş seviyesi ekran kartlarından bile daha yüksek bir performans sunar hale geldiler. Her ne kadar HD 4000 bütün oyunların altından kalkamasa da eski GMA 950 gibi süründürmüyor. AMD tarafına baktığımızda ise firmanın ATI’den aldığı bilgiyi gayet başarılı bir biçimde kullandığını ve işlemcilere çok güçlü GPU’lar yerleştirdiğini görüyoruz. Fakat AMD’nin pazarlama konusundaki başarısızlıkları yüzünden kullanıcılar -hatta satıcılar- daha APU’nun A’sını bile bilmiyor dersek yeridir.

Dahili grafik işlemciler altın çağını yaşıyor diyebiliriz. Ya da altın çağın başlarındayız mı desek? Daha iki gün önce güncellenen Steam Donanım ve Yazılım Anketi‘ne göre Intel grafik işlemciler %13.26 gibi bir pazar payına ulaşmış. Tabi bunda Steam’in Optimus sistemlerdeki çift grafik işlemcileri yanlış tespit etmesinin de payı olabilir ama yine de bu değer %10’un üzerinde olacaktır ki bu yine de büyük bir rakam. Bu rakamın yeni Haswell işlemciler ile artması çok olası. Zira HD 4000 ile dahi bazı oyunları oynayabilen kullanıcılar, HD 5000 ile aslında yeni bir çağa girmiş olacaklar diyebiliriz.

İlk olarak Intel’in Haswell ile sunacağı grafik işlemcilere göz atalım. Performans sıralaması şu şekilde: Iris Pro 5200, Iris 5100, HD 5000, HD 4600/4400/4200 ve HD graphics. Modeller ilk başta karmaşık gelebilir fakat masaüstü sistemler, Ultrabook’lar ve tabletler için farklı grafik işlemciler kullanılacak. Tabi en yüksek grafik performansı masaüstü için ayrılacak. Aşağıdaki tablo performans sınıflandırması konusunda daha iyi bilgi edinmenizi sağlayacaktır.

haswell-gpu

Biraz da bu yeni grafik işlemciler ile sunulan yeni özelliklere göz atalım:

HD 5000

i7 4770K

i7 4950HQ

Ultrabook Haswell

HD 4000’e göre üç kat daha fazla performans gerçekten de çok başarılı. Giriş seviyesi ekran kartları halen satılıyorsa, bunun tek nedeni kullanıcıların halen daha ekran kartlarını GB miktarına göre değerlendirmesi ve dahili grafik işlemcilerin gücünden bihaber olmasından başka bir şey değil. HD 5000 serisi ile giriş seviyesi ekran kartlarının en büyük darbeyi yiyeceği kesin. Fakat yine de ülkemizin güzide marka PC üreticileri kullanıcıların gözünü boyamak için daha hızlı olan HD 5000’i devre dışı bırakıp daha yavaş olan ama “3 GB” belleği sayesinde kullanıcıların gözünü boyayacak ekran kartlarını sistemlerinden eksik etmeyeceklerdir. Ya da HD 5000’i pazarlarken kartın EDRAM kapasitesini değil de sistem belleğinden alabildiği en yüksek miktarı büyük puntolarla yazacaktır.

Öyle ya da böyle, kullanıcılar artık daha güçlü bir grafik işlemciye sahip olacak ve her zaman “en ucuzu” tercih edip sonra da “ben neden bu bilgisayarla Wolfteam oynayamıyorum” diyen kullanıcıların sayısında büyük bir azalma olacaktır diye umuyoruz. Haswell 4 Haziran’da aramızda olacak. Grafik performansı bu kadar başarılı bir işlemcinin işlem performansının da bizi tatmin etmesini bekliyoruz.