Anasayfa Haber KickStarter Üzerinde Yeni Uzay Projesi!

KickStarter Üzerinde Yeni Uzay Projesi!

arkyd_uzay_teleskobu

Planetary Resources adlı Amerikan firması tarafından KickStarter üzerinde yeni bir proje başlatıldı.

2010 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Arkyd Astronautics adıyla kurulan, 2012 yılında ise yeniden yapılanarak Planetary Resources adını alan firmanın esas amacı, uzun vadede Güneş Sistemi bünyesindeki göktaşlarından maden çıkarılmak. Özel sektörün uzay çalışmalarına katılımının artmasıyla birlikte ABD ve Avrupa’da bu türden firmaların sayısı da artmaya başladı. Ancak Planetary Resources konuya biraz daha farklı bir açıdan yaklaşmayı tercih ediyor.

Firmanın kurucuları uzayda maden kolonileri kurmaya kalkışmadan önce, Güneş Sistemi’nin daha iyi keşfedilmesi gerektiğini düşünüyor. Bunu yapmanın en kolay ve ucuz yöntemlerinden biri de, düşük maliyetli yörünge teleskopları ve robotik keşif gemilerini geliştirmek. Yörünge teleskopları ilk adım, çünkü gereken teknoloji fazlasıyla mevcut, üstelik atmosfer dışındaki bir teleskop çok daha düşük güçle bile çok daha iyi gözlem yapabiliyorlar.

Firmanın bu iş için tasarladığı ilk yörünge teleskobunun adı ARKYD olacak. Gayet hafif ve güçlü bir yörünge teleskobu olarak tasarlanan ARKYD nispeten düşük bir masrafla yörüngeye oturtulacak ve çalışmaya başlayacak. Aracın hafif olması için sıra dışı tasarım değişikliklerine gidilmiş. Mesela çoğu benzer araçta yer istasyonlarıyla haberleşmek için RF radyo sistemi bulunur, ancak bu tür radyoların anten düzeneği hayli ağırdır ve yer tutar. ARKYD böyle bir RF radyo sistemi yerine, düşük güçlü bir laser kullanan haberleşme sistemi ile donatılacak. Böylece hem aracın ağırlığı, hem de genel maliyeti düşürülmüş olacak.

ARKYD aracının bir sıra dışı özelliği de, üzerinde bir ekran ve ekranı gören bir kamera bulunması, bunun maksadı ise ekranda görünecek kişilerin arka plandaki uzayla birlikte fotolarını çekmek. Bu ne işe yarayacak? Çok basit, Planetary Resources bu projeyi KickStarter adlı halka açık kaynak sağlama platformu üzerinde tanıtıyor, katkıda bulunanlara sunulan ödüllerden biri de bu fotolar. Ancak tüm proje bundan ibaret değil, ARKYD uzay aracı sadece firmanın kullanımına açık olmayacak. Aynı zamanda katkıda bulunan amatör astronomlar ve daha sonra dünyanın her yanından okullar, şirketler ve kişilerin astronomik gözlem amaçlı kullanımına sunulacak!

Bu proje sayesinde bugüne dek NASA gibi büyük kuruluşların tekelinde olan uzay teleskopları, artık sıradan insanların da ulaşabileceği bir araştırma aracı haline gelecek. ARKYD projesi şu an itibariyle hedeflenen rakamı aşmış durumda, ancak daha fazla paranın geleceğinin kesinleşmesiyle birlikte, Planetary Resources projeye eklemeler de yapmış. Proje hakkında daha fazla bilgi almak ve belki de maddi katkıda bulunmak isterseniz, burada verdiğimiz bağlantıdan projenin KickStarter sayfasına, buradaki bağlantıdan da doğrudan şirketin web sitesine erişebilirsiniz.