Anasayfa Haber Vücud Isısıyla Çalışan El Feneri

Vücud Isısıyla Çalışan El Feneri

Ann Makosinski icadı sayesinde, Google Bilim Fuarı'nda ilk 15 finalist arasına katılmaya hak kazandı.
Ann Makosinski icadı sayesinde, Google Bilim Fuarı'nda ilk 15 finalist arasına katılmaya hak kazandı.
Ann Makosinski icadı sayesinde, Google Bilim Fuarı'nda ilk 15 finalist arasına katılmaya hak kazandı.
Ann Makosinski icadı sayesinde, Google Bilim Fuarı’nda ilk 15 finalist arasına katılmaya hak kazandı.

Enteresan icat 15 yaşındaki bir öğrenci tarafından geliştirildi.

İnternetin kullanım alanı geliştikçe karşımıza birçok şaşırtıcı haber çıkabiliyor. Son dönemlerde genç kitlenin yaptığı araştırmalar, öneriler ya da icatlar başta sosyal medya olmak üzere birçok mecrada kendisine genişçe yer buluyor. Yeni bir icat 15 yaşındaki Ann Makosinski tarafından yapıldı.

İngiliz Kolombiyası’nda yaşayan ve Victoria Lisesi’ne giden 15 yaşındaki Ann Makosinski, sadece el ısısıyla bir el fenerini çalıştırabileceğini kanıtladı. Google Bilim Fuarı’nda kendisine genişçe yer bulan bu icat sonucunda Ann, 15 kişilik finalistlerin arasına adını yazdırmayı başardı. Böylece önümüzdeki Eylül ayında California, Mountain View’a giderek seramonide ödülünü alabilecek. Google 3 farklı yaş grubundan seçeceği birincilere birçok ödül dağıtacak. En büyük ödül ise 50.000 Dolarlık çek ve Galapagos Adaları’na bir gezi.

Makosinski çalışmalarına Peltier Döşemeleri üzerinde çalışarak başladı. Bu cihazların bir tarafı aşırı soğuk iken öteki tarafı çok sıcaktır. Bu ısı farkından elektrik üretimi sağlanır. Bugün bu cihazlar birçok teknolojik alet içerisinde kullanılıyor.

Genç mucid çalışmasını bir adım öteye götürerek bu cihazın vücud ısısıyla çalışıp çalışmayacağına dair araştırmalarda bulunmuş. Kendi tasarladığı PVC borunun bir tarafı insan eli sıcaklığını alırken, diğer tarafı ise ortamdaki hava akımına maruz kalmakta. Böylece elektrik üretimi sağlanarak, el fenerinin yanmasına olanak sağlanıyor.

Tüm tasarımı 26 Dolar’a mal eden Ann Makosinski, icadını geliştirerek daha ucuz el fenerlerinden üretmeyi planlıyor.