Anasayfa Haber Mars İçin 200.000 Başvuru Yapıldı

Mars İçin 200.000 Başvuru Yapıldı

Mars One projesi için beklenenden fazla başvuru yapıldı.
Mars One projesi için beklenenden fazla başvuru yapıldı.

Sadece gidiş biletini içeren Mars One Projesi için 200.000 başvuru yapıldı.

Hollandalı mühendis Bas Lansdrop, 2023 yılında Mars’ta bir koloni kurmayı amaçlıyor. Mars One adı verilen proje için bütçeye ve gönüllülere ihtiyacı var. Proje için bugüne kadar 140 farklı ülkeden 200.000’den fazla başvuru yapıldığı açıklandı.

Mars One, Kızıl Gezegen yüzeyine ilk insan kolonisini kurmayı amaçlıyor. Mars’a yerleşecek olan insanların bir daha geri dönüş şansı yok. Sadece gidiş biletleri var. 6 Milyar Dolar’a malolacak proje için bu kadar insanın gönüllü olması şaşırttı.

Projenin bir televizyon programı gibi yayınlanması planlanıyor. Big Brother’ın yaratıcısı Paul RömerMars görevi, Dünya medyası için görülmemiş büyüklükte bir program olabilir” dedi. Elbette Mars’a gönderilen insanların ilk amacı bir televizyon programına çıkmak değil.

Mars kolonisine yerleşen insanlar, Güneş Sistemi’ndeki bir başka gezegene ilk adım atan kişiler olacak. Evrendeki yaşamın nasıl başladığına dair araştırmalar yapacaklar. Kızıl Gezegen’in tozlu yüzeyinde kurulacak olan laboratuvarlar bu kişilere yardımcı olacak.

Mars One’ın en büyük sorunu geri dönüşün olmaması. Dünya üzerinde böylesine büyük çaplı bir proje için maddiyatı ne kadar yüksek olursa olsun bir roket inşaa edebilmek mümkün. Ancak Mars yüzeyinde bu imkanlar yok. Bu yüzden Mars’a giden insanlar, orada kalacak ve hayatta kalmanın yollarını arayacak.

Landsdrop, projesi için “Görev için sıradan gönüllülerden çok mükemmel takımı oluşturmak istiyoruz. Bu gönüllülerin Mars’a gittiklerinde mükemmel bir organizasyon içerisinde çalışacaklarından emin olmalıyız. Sağlıklı ve yeni beceriler öğrenebilecek kadar zeki olmalılar” dedi.

Başvuruların çoğunluğunu ABD ve Birleşik Krallık oluşturuyor. ABD’den 47.654 kişi gönüllüler arasına adını yazdırdı. Birleşik Krallık’taki sayı ise 8.497.

Seçim komitesi yakın bir süre içerisinde bu gönüllülerin gönderdikleri bilgileri incelemeye alacak. Karar aşamasında öncelikle yerel turlar düzenlenecek. 3 turu geçen kişi uluslararası çapta aday olarak gösterilecek. Son adımda ise elde kalan uluslarası adayların arasından 24 kişi seçilecek ve Mars One Astronotları olarak görev alacaklar. Bu 24 kişi arasından seçilen ilk 4 kişi, Mars One projesinin 2023 yılındaki ilk ayağını oluşturacak.

Projeye göre 4’er kişilik takımlar kurulacak ve gezegenin çeşitli bölgelerine yerleştirilecek. Proje başlamadan önce bu kişilerin 7 yıllık bir eğitime gireceği açıklandı.

Bu gezegende artık bir amaca hizmet istemeyen 200.000 kişi arasındaki rekabet nasıl olacak ilerleyen yıllar içerisinde göreceğiz. NASA ise böyle bir projenin eldeki teknolojiyle tamamen bir intihar görevi olacağını savunuyor.

Mars One için Türkiye’den de 11 başvuru yapıldığı biliniyor.