Anasayfa Haber Işın Kılıcı Gerçek mi Oluyor?

Işın Kılıcı Gerçek mi Oluyor?

Işın Kılıcı hayali gerçek olabilir mi?
Işın Kılıcı hayali gerçek olabilir mi?
Işın Kılıcı hayali gerçek olabilir mi?
Işın Kılıcı hayali gerçek olabilir mi?

Star Wars serisinin ikonik silahlarından Işın Kılıcı yapabilmek için önümüzde engel kalmamış olabilir.

MIT ve Harvard mühendislerinin oluşturduğu bir grup bilim-insanı, Star Wars serisinin ikonik silahlarından Işın Kılıcı’nı yapabilmek için önemli bir adım katettiklerini açıkladı. Açıklama elbette Işın Kılıcı üzerinden yapılmadı. Araştırmanın odak noktası fotonlar.

Fizikçiler, ışık ve birçok elektromanyetik radyasyon ışınının ana partiküllerinden biri olan fotonların özellikleri üzerinde araştırma yaptı. Bir şekilde birbirlerinden ayrı olarak hareket eden bu fotonları birleştirmeyi başardılar.

Fotonlar, kütlesiz oldukları için birbirleriyle etkileşime geçemiyorlar. Bilim-insanları araştırmayı fotonların imzası olarak kabul edilen bu özellikleri üzerine yoğunlaştırdı. Amaçları birbirlerinden dağınık yapıdaki fotonları, bir araya sıkışırabilmek.

Harvard Fizik Profesörü Mikhail Lukin, yazdığı makale içerisinde “Işık ve onu oluşturan kütlesiz fotonlar hakkında bildiğimiz en önemli konu, birbirleriyle etkileşime giremedikleri” sözlerine yer verdi. Yapılan araştırmanın Işın Kılıçları ile olan benzerliğine de yer verildi. Lukin sözlerine “Fotonlar birbirleriyle etkileşime girdiği anda birbirlerini yansıtmak için baskı oluşturuyorlar. Bu fizik yapısı filmlerde gördüğümüz Işın Kılıcı yapısıyla benzeşiyor” ekledi.

Araştırma Harvard-MIT Ultracold Atoms Merkezi’nde sürdürülüyor. Deneylere Harvard’dan Profesör Mikhail Lukin ve MIT Fizik Profesörü Vladan Vuletic önderlik ediyor. Çalışmada Rubidyum atomları vakumlanmış bir oda içerisinde 0 (sıfır) odak soğukluğa kadar düşürülüyor. Bu ısı bir partikülün hareket edemeyeceği kadar soğuk olmalı.

Bilim insanları bu araştırmayı, bilim-kurgu filmlerine yön vermiş bir silahı icat etmek yerine, Kuantum Bilgisayarları’nı güçlendirmek için kullanacaklar. Bu teknoloji sayesinde Kuantum çalışmalarına hız verilebilecek.