Anasayfa Haber Intel Smart Response Nedir, Nasıl yapılır?

Intel Smart Response Nedir, Nasıl yapılır?

Sonuç

sistem1

Test sonuçlarıyla başlayalım;

Western Digital’in 10.000RPM hızındaki canavarı Velociraptor 600GB, her ne kadar bir önceki nesle ait olsa da, kendi başına mekanik sürücü sınıfında hatırı sayılır bir performansa sahip. 120GB’lık Memoright FTM PLUS ise, SATA 6Gb/s arayüzü ve ortalama 550MB/s okuma ve 500MB/s’lik yazma hızı ile, şu an piyasada satılan hızlı SSD modelleriyle benzer performans gösteriyor.

Katı hal ve mekanik sürücü arasında kalan ve hibrid olarak tanımlayabileceğimiz ISR’de ise, RAID0 muadili olarak çalışan Maximized modun okuma ve yazma hızları SSD’ye yakın. RAID1 olarak kabul edebileceğimiz Enhanced, okuma performansı olarak SSD’ye yakın olmakla beraber, yazma hızı mekanik sürücü ile hemen hemen aynı sayılır.

Özetle; SSD kadar hızlı bir mekanik sürücüye merhaba diyebiliriz.

Şu an ortalama 120GB’lık 550MB/s okuma ve 500MB/s yazma hızındaki bir SSD’yi 110$ civarına satın alabiliyoruz. 7200RPM’lik 1TB sığalı mekanik sürücüler ise 62$ seviyesinde. SSD’ler kağıt üzerinde (gerçek hayat testlerinde farkın iki kat olduğunu görüyoruz) mekanik sürücülere oranla yaklaşık 4 kat daha hızlı. Ancak GB başına düşen dolar hesaplandığında, 120GB bir SSD fiyatnın neredeyse 2TB’lık bir sürücüye denk geldiğini görüyoruz.

ISR yapmak mantıklı mı?

Bu sorunun cevabı kesinlikle “evet” olacaktır. Şu an pek çok kullanıcı, 120GB’lık SSD’sine işletim sistemi ve diğer yazılımlarını kurup, 500GB-1TB’lık mekanik sürücüsünü de oyunlar ve arşiv için kullanıyor. Oyun meraklısı değilseniz, 120GB’lık bir SSD sığası size yeterli olacaktır. Ancak; oyun ve arşiv için mekanik sürücü şart. Sistemlerinde 120GB’lık SSD + mekanik sürücü kombinasyonuna gidenler, zaten sürücülerini şu okuyor olduğunuz ISR’de olduğu gibi kullanıyorlar. Tek farkı; SSD ile elde ettikleri performans bir miktar daha fazla.

F/P bağlamında üst seviye tercih edilebilirliğe sahip olan ISR’yi şu an mantıksız kılan tek şey ise; 64GB’lık SSD’lerin etiketleri. TeknoFiyat’tan yaptığımız bir araştırmada, 64GB’lık SSD’lerin (490/24MB/s) ortalama 80$ civarında satıldığını gördük. İşin daha da kötü tarafı: 450/450MB/s’lik 120GB SSD’lerde benzer fiyata sahip.

Sonuç olarak:

Eğer 60GB’lık bir SATA 3-6GB/s’lik SSD’niz var ve bunu bir makanik sürücü ile kombine ederek ISR kurulumu yapmak isterseniz, ISR size; SSD’nin hızını ve mekanik sürücünün bol sığasını aynı anda sunacaktır. Ancak bu saatten sonra 120GB’lık bir SSD ile yapılan ISR’nin hiç bir anlamı kalmaz; çünkü ISR sonrası kalacak olan 48GB’lık depolama alanı sadece: israftır.