Anasayfa Makale İncelemeler MSI GTX 780 Lightning İncelemesi

MSI GTX 780 Lightning İncelemesi

MSI’ın, yüksek performans ve üst seviye soğutma ile harmanladığı yeni efsanesi GTX 780 Lightning’i inceliyoruz.  

MSI GTX 780 Lightning  (2)

Ürün Özellikleri

  • Grafik yongası: GK110
  • Üretim teknolojisi: 28 nanometre
  • Çekirdek hızı: 980/1033MHz
  • Bellek miktarı: 3072MB
  • Bellek hızı: 1502MHz (efektif 6008MHz)
  • Bellek tipi: GDDR5
  • Bellek arayüzü: 384 bit
  • Bant genişliği: 288.4
  • TDP değeri: 250 watt
  • Güç girişi: 2 x 8 pin
  • Görüntü çıkışları: 2 x DVI, 1 x Display Port, 1 x HDMI

Nvidia’nın, profesyonel grafik kartı segmentindeki Tesla serisinde kullandığı ve Kepler mimarisi üzerine kurulan GK110 GPSU’sunu, bu senenin Mayıs ayında GTX Titan’a ithal etmişti. GTX Titan; 7.1 milyar transistör, 2688 Cuda çekirdeği, 384 bit veriyolu ve 6GB bellek kapasitesiyle yeryüzündeki tek GPU’lu ekran kartları arasında en hızlı olma ünvanına sahipti ve bunu performans bağlamında kesinlikle hak ediyordu. Safkan GPU hızı haricinde, tasarım harikası ve tamamen alüminyundan üretilen referans tasarım soğutucusuna hiç değinmiyoruz bile.

Nvidia, yaklaşık 1100$ civarında satışa sunduğu GTX Titan’nın paralel işlem birimlerinde (SMX kümesi) yaptığı küçük bir kırpma operasyonu ile bir alt segmette yer açarak, GTX 780’i kullanıcılarının beğenisine sundu. GTX 780, kırpılmış bir model olmasına rağmen GTX Titan hariç, AMD ve Nvidia’nın tek GPU’lu tüm modellerine açık ara üstünlük sağlıyordu.

GTX 780′de kullanılan GK110 GPU’su, 561mm2′lik zar alanına sığdırılmış toplam 12 adet SMX kümesinden oluşuyor. Titan’da bu rakam 14 ve kırpılan iki adet SMX kümesi sonucunda GTX 780’de akış işlemci sayısı 2688′den, 2304′e, doku haritalama birimi 224′den, 192′ye iniyor. ROP ünitesinin sayısı ise 48 olarak korunmuş. 384bit bantgenişliği Titan’la aynı olan GK110′da, 3GB’lık bellekler 1502MHz( efektif olarak 6008MHz) hızda çalışıyor. GTX Titan’dan farklı olarak GTX 780′de GPU hızı artırılarak 863MHz, Boost Clock’la 900MHz’e çıkartılmış durumda. 

MSI’ın ekran kartlarında amiral gemisi olarak nitelendirebileceğimiz, üzerinde kullanılan özel soğutma ve hızaşırtmaya uygun sağlam/kaliteli bileşenlerden oluşan ve son dönemde sarı/siyah kombinasyonu ile ön plana çıkan Lightning serisinden incelemeye gelen GTX 780 Lightning, serinin ruhunu devam ettiren ve MSI’ın şimdiye kadar çıkarttığı en iyi soğutucuya sahip özel bir tasarım. Donanım tarafında; Nvidia’nın referans tasarımdaki 863MHz/900MHz olan GPU hızı GTX 780 Lightning’de 980/1033MHz’e çıkartılıp, 1502MHz’lik (efektif 6008MHz) bellek hızına dokunulmamış. GDDR5 bellek kapasitesi ise 3GB.

MSI’ın, Lightning temasına uygun olarak hazırladığı kart, 16+3+1 fazlı VRM’leri, DrMOS 4 tasarımı ve yeni nesil MOSFET’leri ile sağlam bir altyapıya sahip. Soğutma tarafında ise; herbiri 8mm kalınlığındaki 7 adet ısı borusu, üçlü fan desteği ve TwinFrozr 4 tarzı ile performans haricinde iddialı bir soğutma yer alıyor.

MSI GTX 780 Lightning’nin teknik verileri

SLI köprü bağlantıları:

Nvidia’nın referans tasarım GTX 780 modelinde, güç girişleri 1 x 8 ve 1 x 6 pin şeklindeydi. GTX 780 Lightning’de ise, kartın fabrika çıkışı hızaşırtılmış olması ve olası hızaşırtma senaryoları da düşünülerek güç girişleri 2 x 8 pin şekilde değiştirilmiş. Bu arada, Nvidia’nın referans tasarım GTX 780’de minimum 600 watt’lık güç kaynağı önerdiğini tekrar hatırlatalım:

Kartın dış dünya ile iletişimini sağlayan 2 x DVI, HDMI ve Display Port çıkışları, korozyona karşı altın ile kaplamış durumda.

Yandan baktığımızda, soğutmanın anakart üzerinde yaklaşık 3 slotluk yer kapladığını görüyoruz:

Lightning logosunun hemen üzerinde yer alan küçük switch; MSI’ın daha önce üst seviye modellerinde gördüğümüz ve kart üzerindeki iki adet BIOS arasında geçişi sağlayan güzel bir aksiyon. Bu sayede, ilk BIOS’u günlük kullanımlar, diğerini ise hızaşırtmalı alternatif olarak kullanabiliyorsunuz:

MSI; daha önce Asus’un ROG serisi ekran kartlarında gördüğümüz estetik bir detayı yeni Lightning serine taşımış:

Çalıştığı anda Nvidia yeşili ile aydınlatılan logo…

…GPU yüke girdiği zaman kırmızıya dönüşüyor:

Montajdan sonra kasanın sürücü yuvalara bakan bölümde yer alan “voltaj ölçüm noktaları, kartın farklı bileşenlerinin voltaj ölçülerinin yapılması sağlıyor. Bunun için kutu içeriğine dahil edilen ara kablolardan yardım alıyorsunuz. Standart kullanıcılar  için fazla bir anlam taşımayan bu özellik, ince voltaj ayarlarıyla hızaşırtma yapmak isteyen kullanıcılar için çekici ve faydalı bir özellik:

Çalışması sırasında dışarıdan gelecek herhangi bir tehlikeli fiziksel teması engellemek amacıyla arka yüz, alüminyumdan imal edilen bir koruyucu yardımıyla izole edilmiş. MSI, genellikle üst seviye ekran kartı modellerinde bu tür koruyucuları kullanıyor:

Arka yüzdeki plastik kapağın altında, MSI’ın “GPU Reactor” olarak adlandırdığı küçük bir devre kartı bulunuyor:

Koruyucu kapak altındaki devre kartı:

Doğrudan GPU arkasına monte edilen GPU Reactor, güç dağıtımı konusunda VRM’lere yardımcı olmak amacıyla tasarlanan ayrı bir devre. Hızaşırtma stabilitesi için 5 kat daha yüksek güç kapasitesi sağlayarak % 20 civarında gürültüyü (dalgalamayı) ortadan kaldırıyor:

Arka yüzdeki diğer bir detay ise…

…MSI’ın daha önceki Lightning serisi ekran kartlarında/üst seviye anakart modellerinde gördüğümüz ve fazların yük durumunu gösteren 3 kademeli LED aydınlatma:

 

MSI’ın “TriFrozr” olarak adlandığı yeni nesil soğutma sistemi, 3 adet fan desteğini arkasına almış durumda:

Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere fanların devir hızları, bileşen sıcaklığına göre otomatik yada manuel olarak ayarlamak mümkün:

Sağ ve solda bulunan siyah renkteki iki adet 90mm’lik ve…

…ortada yer alan 80mm çapındaki sarı renkli fanlar, standart fanlara göre %20 daha fazla hava akışına sahip. Bunun yanında, MSI’ın “Dust Removal” adını verdiği bir uygulama sayesinde, sistem kapanırken fanlar ters çalıştırılarak soğutma bloğunda biriken tozların karttan uzaklaştırılmasını sağlanıyor:

Soğutucunun çıkartılması için için, kartın arka yüzünden dört adet vidanın sökülmesi yeterli:

3 adet fan, soğutucu bloğun üzerine vidalarla sabitlenmiş durumda:

Her biri 8 mm kalınlığındaki 7 adet nikel kaplı bakır ısı borusu ve yine nikel kaplı bakır taban, GPU’da oluşan ısıyı alüminyum soğutucu gövdeye taşıyor:

Soğutucu çıkartıldığı zaman, bellek/MOSFET’leri tamamen kaplayan ve bu bileşenlerin soğutulmasına yardımcı olan alüminyum bir ısı dağıtıcıyı görüyoruz:

Kartın arka yüzündeki 8 adet vidanın sökülmesinden sonra, arka ve ön yüzde bulunan alüminyum ısı dağıtıcılar devre kartından ayrılıyor:

Nvidia’nın profesyonel ekran kartı Tesla serisinde ve GTX Titan’da kullandığı GK110 GPU’su:

16+3+1 fazlı VRM’ler sayesinde, özellikle hızaşırtma sırasında GPU dengeli ve sağlıklı akımla besleniyor:

1502MHz hızında çalışan 3GB’lık bellekler Elpida’dan:

Yukarıda gösterdiğimiz ve çift BIOS arasında geçiş sağlayan switch:

Devre kartının arka yüzü:

Kutu içeriğinde dahil edilen ve MSI’ın “MOS Sink” olarak adlandırdığı küçük bir alüminyum soğutucu…

…diğerini çıkarttıktan sonra devre kartın üzerine takılıyor. Amacı: özellikle LN2 denemelerinde güç devrelerinin soğutulması:

Kutu İçeriği

MSI GTX 780 Lightning’in kutu içeriğinde bulunanlar:

  • Hızlı kurulum kılavuzu
  • Sürücü CD’si
  • 1 adet 6 pin/8 pin çevirici
  • 3 adet ölçüm kablosu
  • DVI/VGA çevirici
  • SLI köprü bağlantısı
  • MOS Sink soğutucu ve vidaları

19 Yorumlar

  1. Ellerine sağlık çok güzel incelemeler yapıyorsun ama neden video inceleme yapmıyorsunuz anlamıyorum bu yaptığınız incelemeler video olsaydı çok iyi olurdu da zararın neresinden dönsen kar’dır…Çoğu kişi bu kadar sayfa yazı okumak istemez bende dahil…

    • Anakart, ekran kartı ve işlemci gibi temel bileşenlerin incelemeleri yazılı olarak yapılır. Bu bir kayıp değil, aksine sizin yararınıza bir durum.

  2. hocam merhaba bu urunu evga classified ile kıyaslarsak ve r9 290x ile kıyaslarsak ( simdiki eldeki bilgilere gore)
    hangisi tercih edilmeli.
    diğer konudada sizey yazdım gerçi farkli bir sorunum daha var onuda yazdım. cevabinizi bekliyorum.
    bu urunle ilgili olan elestriler dogrumudur. oc sinirlamasi falan varmidir
    belleklerin samsung degilde elpida kullanilmasinin eksi bir yani varmidir hocam?
    ve urun ile ilgili fps kiyaslamalari koyabilirseniz cok iyi olur. bu urunu almayi düşünüyorum 2 3 gun içinde( saticilara gelmesi bekleniyor)

    • 1280MHz GPU, 1642MHz bellek hızında stabil bir şekilde çalışan bir karttan bahsediyoruz :) 7. sayfaya bakmanızı öneririm.

      EVGA’yı incelemediğim için yorum yapamıyorum ancak: GTX 780 Lightning, gördüğüm tüm kartlar arasında performans ve tasarım olarak açık ara önde.

      • hocam karti daha fazla inceleme imkani buldunuzmu?
        evga classified 780 ile lightning 780 arasinda kaldim. bir forumdaki classified kullanicilari ve bir tane lightning 780 kullanicisi classified oneriyor.
        karti daha yuksek oc yaptinizmi hocam. yaptiysaniz verileri yazarmisiniz ve stabil calistimi. 1300 mhz gpu da calistirdinizmi misal.

        • Kartlarla işimiz bittikten sonra firmaya geri gönderiyoruz. İnceleme sırasında 1300MHz’e çıkmadım ama kart, o seviyeye rahatlıkla çıkar. 1280MHz’de de stabil çalışıyor.

          • hocam daha once forumdada sormustum. son kez fikrinizi alicam ve siparisi vericem.

            iade ettigim urunlerin parasi geldi.

            i7 4770k ve maximus vi extreme mi

            i7 4930k ve asus rampage iv extreme yada senin onericegin baska bir anakartmi

            aradaki fiyat farki cok degil. turkiyede sanirim 1000 tlleri buluyormus bu iki secenek arasi fiyat farki .

            4770k li 1675
            4930k li 2260
            aradaki fark : 585 lira
            tek kartta performans fark etmez dediginizi hatirliyorum.
            2 sli yapinca fark edermi ?
            ve gta 5 , bf4 , watch dogs falan oynarken cpu kullanimlari ve sicakliklari fark edermi ?
            6 cekirdegin faydasi olurmu ve son onerin nedir hocam soyle alicam o derece :d

          • hocam sayfayi tamamen okudum.

            siz simdi bana sunumu demek istiyorsunuz

            4770k al maximus vi extreme al ve saglam 1 tane kart al sli den uzak dur.

            yoksa benmi yanlis anladim :D

            bu arada lightning mi classified mi hocam. bircok kisiye sordum artik bunaldim. ayrica monitorude salak gibi 144 hz versiyonu varken 120hz den almisim hemde ayni paraya benq nun 24xl2420t monitorunu aldim 120 hz meger ayni isimde 144 hzlikte varmis.

            cok sey kaybetmis olurmuyum ben bu monitor hatasindan :”(

            classified in incelemesi : http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/63051-evga-gtx-780-classified-review.html

            vaktiniz varsa bi bakarmisiniz . lightning i zaten biliyosunuz hocam incelediniz :D
            evgasi olanlar genelde cok asiri limitlerde oc yapicaksan classified al diyolar . lightning yapilmiyormu ki *?
            ve lightning in belleklerinin samsung degilde elpida olmasinin bir dezavantaji varmi ?

          • “4770k al maximus vi extreme al ve saglam 1 tane kart al sli den uzak dur.”

            Durum aynen bu. GTX 780 alıp keyfinize bakın.

            SLI = sıcaklık ve gürültü.

            Monitörde 120hz’le çok fazla bir şey kaybetmezsiniz.

            EVGA incelemesinde 1319MHz’e çıkmışlar. Lightning’le bu hızı rahat görürsünüz.

            1502MHz’lik bir bellek, 1642MHz’e çıkıyorsa, o bellek Elpida bile olsa çok iyidir.

          • hocam size bir sorum olucak. ben pc yi topladigimda 2×8 16 gb corsair dominator platinum 1866 mhz cl9 ram almistim.
            bu 4930k icin 2×8 gb ram uymazmi hocam ? kesinlikle 4x mi olmasi gerekir ram in
            ben 4930 k alirsam eger 4x rammi takmam gerekir.
            cunki alirsam 4x ram yapmam icin bi 2×8 ram daha almam gerekirki tamamen fuzuli masraf olucak cope giden bi para olucak . almayida istemiyorum.
            bu konuda beni aydinlatirmisiniz hocam?
            foruma konu acmadim turkce klavyem olmadigi icin ceza aliyorum.

  3. hoca merhaba asus gtx 780 directcu II ile bunu arasında fark nedir.Duyduğuma göre bu kartta kısıtlama varmı oc yaparken doğrumudur bunun yerine asusun ekran kartını tercih etsek arada bi fark olur mu ? bilgilendirirseniz sevinirim.

    • GTX 780 Lightning’in soğutucu tasarımı mükemmel. İlave olarak OC potansiyeli daha fazla. 7. sayfada, GPU’nun 200MHz’e yakın OC edildiğini ve kartın stabil olarak çalışmaya devam ettiğini görebilirsiniz. 200MHz; kartın OC sınırı bile değil.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version