Anasayfa Haber Windows 8.1 Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Windows 8.1 Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Windows 8.1, işletim sistemine yığınla yenilik getiriyor.
Windows 8.1, işletim sistemine yığınla yenilik getiriyor.
Windows 8.1 bugün çıkıyor!
Windows 8.1 bugün çıkıyor!

Microsoft, bugün Windows 8.1’in tam sürümünü sunacak. Yeni işletim sisteminin ilk büyük güncellemesi hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik:

Windows 8 kullanıcılarının beklediği an geldi çattı. Microsoft tarafından hazırlanan tam kapsamlı güncelleme paketiyle birlikte yeni işletim sistemi Windows 8.1’e yükseltilebilecek. Redmond merkezli firma Windows 8.1 hakkında aylar içerisinde birçok açıklama yaptı. Kullanıcılar yeni sürümün kapalı ve açık betasını test etme imkanı buldu.

Windows 8.1 ile gelecek en büyük yenilik Başlat tuşunun getirilmesi. Aslında bir yenilik değil. Daha önceki tüm işletim sistemlerinde Başlat tuşu bulunuyordu. Ancak kullanıcıların isteği doğrultusunda, Microsoft bu özelliği geri getirmeye karar verdi.

Microsoft’un büyük beklentilerle piyasaya sunduğu Windows 8, geçtiğimiz yıl kullanıcılarla buluşmuştu. Kullanıcıların büyük çoğunluğu yeni Windows işletim sistemini çok beğendi. Windows 8.1’in geliştirilme sürecinde kendi düşüncülerini de firmayla paylaşabildiler.

Gün itibariyle yani 17 Ekim tarihiyle birlikte Windows 8.1, resmi olarak kullanıcı beğenisine sunulabilecek. Peki, kullanıcıların Windows 8.1 hakkında bilmesi gerekenler neler? İşte bunları sizler için listeledik.

Windows Blue’dan Windows 8.1’e Geçiş

Güncelleme hakkındaki ilk bilgiler Windows Blue adıyla ortaya çıkmıştı. Resmi bir açıklama olmamasına karşın, birçok yerde Windows’un yeni bir işletim sistemi üzerinde çalıştığı düşünülüyordu. Firmanın resmi açıklamayı yapmasıyla birlikte Windows Blue’nun Windows 8.1’in kod adı olduğu ortaya çıktı.

Windows 8.1’in Tam Çıkış Tarihi Nedir?

Microsoft, Windows 8.1 ön sürümünü 26 Haziran’da kullanıcılara sundu. Tam sürümünün ise 17 Ekim’de piyasaya çıkacağını belirtti. Saat farkı sebebiyle, Dünya pazarına girişi peyderpey yaşanacak.

Windows 8.1 Nereden Satın Alınabilir?

Windows 8 kullanıcıları ücretsiz olarak yükseltme yapabilecekler. Sadece Windows Store bölümüne gelip, güncellemeleri kontrol etmeleri gerekiyor. Güncelleme için internet bağlantısının olması şart.

Yeni PC’lerdeki Windows 8.1 Ön Yüklemesi Nasıl Olacak?

Microsoft, 17 Ekim’den sonra satılan ve destek veren PC’lerin Windows 8.1 ön yüklemesine sahip olacağını açıkladı. Kullanıcıların rahatlıkla yükseltme yapacağı konusunda garanti verildi.

Peki Windows 7 Kullanıcıları Ne Olacak?

Eğer Windows 7 kullanıcısıysanız, Windows 8.1 trenine katılmak için geç kalmadınız. Elinizdeki orijinal Windows 7 sürümünü 119.99 Dolar’a yükseltebiliyorsunuz. Eğer Windows 8.1 Pro işletim sistemini istiyorsanız 199.99 Dolar’ı gözden çıkarmanız gerek.

Başlat Butonu

Windows 8.1 ile birlikte gelen eski bir dost: Başlat Butonu.
Windows 8.1 ile birlikte gelen eski bir dost: Başlat Butonu.

Başlat Butonu, Windows kullanıcıların yeniden görmek istediği bir özellik. Tüm Windows işletim sistemlerinde, masaüstünün sol alt köşesinde bulunan buton sayesinde, PC içerisinde menülere hızlıca erişim sağlanıyordu. Windows 8 metro arayüzünün gelmesiyle beraber, bu buton ortadan kalktı.

Windows 8.1 ile Başlat Butonu geri dönecek. Ancak Windows 7 ve öncesindeki işletim sistemlerinde çalıştığı gibi çalışmayacak.

Windows 8 Başlangıç Ekranı’ndan Kurtulacak mıyız?

Windows 8’in en yeni özelliklerinden birisi PC’nin açıldığında kullanıcının Başlangıç Ekranı’yla karşılanmasıydı. Birçok kullanıcı için portatif olsa da, bir kısım için sıkıcı bir durumdu. Windows 8.1 ile bu özelliğin kaldırılabileceği söyleniyordu.

Ancak Windows 8.1 ile Başlangıç Ekranı kaldırılmıyor. Onun yerine daha geniş ve daha kolay kullanım sağlayacak bir yazılım sunulmuş. Kullanıcılar böylece Başlangıç Ekranı’nı daha rahat bir şekilde kendi istedikleri gibi şekillendirebilecekler. Başlangıç Ekranı’ndaki ikonların boyutları isteğe bağlı olarak büyütülüp, küçültülebilecek. Aynı anda birden fazla uygulama seçilebilecek. Seçilen uygulamalar aynı anda açılabilecek ya da kaldırılabilecek.

Windows 8.1 Hangi Ekran Boyutlarını Destekleyecek?

Windows 8.1 çeşitli boyutlardaki ekranların hepsini destekleyecek. Computex 2013’te tanıtılan Atom işlemciye sahip 8.1-inçlik Acer Iconia W3 içerisinde Windows 8.1 yüklüydü. Windows 8.1 kullanıcılarının ekran standartı konusunda hiçbir korkusu olmasın.

Windows Store

Microsoft’un açıklamasına göre Windows 8.1 ile birlikte Windows Store da geliştirildi. Yeni Store, Windows 8’de sunulan sürümünden daha detaylı olarak tasarlanmış. Beğeniye göre ayarlanabilecek uygulama seçenekleri, yeni çıkan uygulamalar ya da sizin seçtikleriniz ana sayfa üzerinde gözükecek.

Uygulamaların güncelemeleri anında, Store üzerinden otomatik olarak güncellenecek. Sağ üst köşeye eklenen Arama kısmı sayesinde, istenilen uygulamalara daha çabuk ulaşılabilecek.

PC Ayarlarında Rahatlık

Güncellenmiş PC Ayarları sayesinde, Windows 8.1 üzerinde Denetim Masası üzerine girmeden düzenleme yapabileceksiniz. Belirli ayarları değiştirmek için Denetim Masası’na girmeniz artık gerekli değil. Örneğin, çözünürlüğü değiştirmek, güç ayarlarıyla oynamak, PC’nizin modeline bakmak, ürün kodunu değiştirmek, güncellemeleri kontrol etmek için tek yapmanız gereken PC Ayarlarına girmek.

Arka Fon ve Kilit Ekranı

Windows 8.1 sayesinde daha fazla kişisel ayarlara ulaşabileceğiz.
Windows 8.1 sayesinde daha fazla kişisel ayarlara ulaşabileceğiz.

Microsoft, Windows 8.1 ile kullanıcıya daha fazla kişiselleştirme imkanı sunuyor. Windows 8’deki renk seçeneklerinin üzerine daha fazlası ekleniyor. Daha fazla tema ve daha fazla seçenek kullanıcıları bekliyor olacak. Windows 8.1 kullanıcısı Başlangıç Ekranı, Kilit Ekranı ve Arka Fon üzerinde istediği gibi oynama yapabilecek. İsterse Kilit Ekranı’na kendi fotoğraflarından oluşmuş bir slayt gösterisi koyabilecek.

Masaüstüne Kavuşmak

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Windows 8.1 ile arayüz üzerinde değişiklik yapabileceksiniz. Kullanıcı isterse Başlangıç Ekranı ile karşılaşmak yerine doğrudan Masaüstüne yönelebilecek. Bunun için yapması gereken tek şey Görev Çubuğu üzerine gelip sağ klik yapmak. Daha sonra Navigasyon ayarlarındaki kutucuğa işaret koymak. Bir sonraki kutucuk üzerinde “Giriş yaptığımızda masaüstünü getir” seçeneğini işaretlemek. Bilgisayarınızı başlattığınızda, artık masaüstü ile karşılaşacaksınız.

Arama

Windows 8.1 içerisinde hızlı arama yapabilmek için Search ayarlarında düzenleme yapılmıştı. Metro arayüzüne gelip, istenilen uygulama yazıldığında, ona hemen ulaşabiliyorduk. Yeni bir entegre sistemi sayesinde kullanıcı buraya yazdıklarını Bing Arama Motoru üzerinde de aratabilecek.

İki Uygulamayı Birarada Kullanmak

Windows 8.1 sayesinde iki uygulamayı aynı anda açabileceksiniz. Bu uygulamaların boyutlarını da isteğinize göre değiştirebileceksiniz. Daha yüksek çözünürlük veren ekranlarda 3 ya da 4 uygulama aynı anda açılabilecek.

Internet Explorer 11

Yeni tarayıcınız ile tanışın.
Yeni tarayıcınız ile tanışın.

Güncellemeyle birlikte kullanıcılar Internet Explorer 11’e de ulaşabilecek. IE11, ilk kullanıcı yorumlarına göre piyasadaki diğer tarayıcılardan daha iyi performans sergiliyor. Yıllardır, Google Chrome, Mozilla Firefox gibi tarayıcıların altında ezilen Internet Explorer, son güncellemelerle birlikte beklenen performansın üzerine çıkmış gibi gözüküyor.

SkyDrive

SkyDrive kullanıcısıysanız bu özellik ilginizi çekebilir. Bulut-tabanlı sisteme yüklediğiniz dosyalara, internete bağlanmadan da ulaşabileceksiniz. Tüm SkyDrive dosyalarınızı bir anda yedekleme imkanına da sahipsiniz. PC Ayarları üzerinden SkyDrive içerisinde kalan alanınızı da ayarlayabilmektesiniz.

Uygulama Güncellemeleri

PC’ye takılan mouse, klavye, kamera gibi ekstradan cihazlar ve internet üzerinde bulunan birçok uygulama için Windows 8.1 desteği sağlanıyor. Ayrıca bunlara gelecek güncellemeler ile daha efektif kullanabilme şansı var. Ayrıca Windows 8.1 ile Skype yüklü olarak geliyor. Yani özellikle gidip yüklemenize gerek yok. Bu da Microsoft’un pazar hamlelerinden biri olsa gerek.