Anasayfa Haber Yazıcıdan Tabanca Çıktı!

Yazıcıdan Tabanca Çıktı!

Solid_Concepts_Gun

3D yazıcılarda tabanca bastırma haberleri yeni değil, ama bu kez işler farklı.

Üç boyutlu yazıcıların ortaya çıkmasıyla beraber, bu cihazlarla neler yapılabileceği de ciddi tartışmalara konu olmaya başladı. 3D yazıcıların satışını yasaklayan bir kanun çıkarmak çok uzak bir olasılık, öte yandan bunlarla yapılabilecek şeyler de özellikle devletlerin emniyet teşkilatlarını hayli endişelendiriyor. Nitekim çok kısa bir süre içinde internette plastikten tabanca parçaları üretenlerin videoları dolaşmaya başladı. Bu plastik tabancalar şüphesiz hayli basit tasarımlar ve genellikle bir kaç kurşun attıktan sonra dağılıyorlar. Ancak ciddi bir suikast için bu bile yetebilir.

Öte yandan, Amerika’nın Teksas eyaletinde faaliyet gösteren Solid Concepts firması, işi bir adım ileriye götürdü ve 3D yazıcıda silah üretme konusunda çok ciddi bir gelişme gösterdi. Solid Concepts mühendisleri, Colt M-1911 modelini temel alan bir tabancanın tüm parçalarını metalden basabildiklerini açıkladılar. Burada kullanılan teknik “lazer sinterleme” olarak biliniyor ve plastik kullanan yazıcılarla temelde aynı prensipleri kullanıyor. Yüksek güçlü bir lazer ışığı, toz halinde baskı malzemesinden ısıyla eriterek istenen şekli çıkarıyor.

Solid Concepts mühendisleri bu yöntemle ürettikleri tabancada sadece kabza kısmında bir miktar plastik polimer kullanmışlar, geri kalan tüm parçalar ise metalden mamul. Bu silahla yapılan deneme atışlarında 50 mermiden sonra bile herhangi bir işlev kaybı olmadığı görülmüş. Plastikten yapılan tabancalar ise genellikle 3 ya da 4 atışta tamamen dağılıyorlar ve büyük kalibre mermi de kullanamıyorlar.

Tabii ki Solid Concepts bu işi devletten izin almadan yapmıyor, silah ve silah parçaları üretmek için gerekli yasal izinleri almışlar. Ancak bu tekniğin şimdilik seri üretim için kullanılması beklenmiyor. Daha ziyade türünün tek örneği olacak özel tasarımların, prototiplerin ya da az bulunan klasik silah parçalarının 3D yazıcıdan çıkarılması daha olası gibi görünüyor. Ancak şurası kesin ki, 3D yazıcı teknolojisi bu hızla gelişmeye devam ederse, 10-15 yıl içinde kişiye özel otomobil ya da motosiklet gibi çok daha karmaşık tasarımların bile kolayca ve ucuza üretilebilmesi mümkün olabilir.