Anasayfa Makale İncelemeler Asus’un 802.11ac Destekli RT-AC68U, PCE-AC68 ve USB-AC56 Ağ Ürünleri İncelemesi

Asus’un 802.11ac Destekli RT-AC68U, PCE-AC68 ve USB-AC56 Ağ Ürünleri İncelemesi

Asus RT-AC68U Yazılım

Asus RT-AC68U, bir router olarak kullanıcılarını gereğinden fazla mutlu edecek pek çok donanımsal özelliğe sahip. Elbette bu fonksiyonlarının kullanılması için gelişmiş bir arayüze ihtiyaç var. Kutu içeriğine dahil edilen yazılım, daha önce pek çok markada da gördüğümüz gibi oldukça kapsamlı hazırlanmış. Ancak farklı olarak arayüz bir hayli görselleştirilmiş durumda.

Yazılımı yüklediğinizde RT-AC68U’nun gerekli tüm ayarlarının yapıldığı bol seçenekli menüler ile karşılanıyorsunuz. Bunlar sırası ile:

Ağ Eşleşme: İlk olarak karşılaştığınız Ağ Eşleşme menüsünde RT-AC68U temel olarak; internet ayarları yanında şifreleme, istemci seçimi ve USB aygıt kullanımı seçimlerini otomatik olarak algılıyor. Algılamada herhangi bir sorunla karşılaştığında ise, manuel olarak bilgileri girebiliyorsunuz.

asus RT-AC68U

Misafir Ağı: Ola ki; evinize misafir geldi ve sizden internet şifresinin istedi. Ancak, internete girecek arkadaşınızın ağınızda gezinmesini ve kişisel dosyalarınızı görmesini istemiyorsunuz. RT-N66U, misafirler için toplam 8 adete kadar kablosuz ağ sağlıyor. Bu özelliğin ilginç olan kısmı ise; ağ şifrenizi paylaşmadan direkt olarak kablosuz ağ sağlayabilmeniz.

Trafik Yöneticisi: Sisteminizde online oyun, internet gezintisi ve dosya yükleme gibi farklı uygulamaları farklı zamanlarda yaptığınızı düşünelim.  Trafik ayarları sayesinde, otomatik mod ve QoS mod olmak üzere iki farklı seçenekle kullanılan uygulamaya göre bağlantı hızı aralıklarını yapılandırabiliyorsunuz.

Ebeveyn Denetimi: Çocuk sahibi olanlar için mükemmel bir seçenek. Ebeveyn Denetimi ile; ev içinde tanımladığınız herhangi bir ikinci/üçüncü sisteme istediğiniz saatler arasında internet verebiliyor, bunun yanında çocukların zararlı sitelere girmesini engellemek adına seçtiğiniz kelimeleri girerek internet erişimine engel koyabiliyorsunuz. RT-AC68U’yu ofiste kullandığınızı düşünürsek; zamanlayıcı ile ağ bağlantısını belirli saatler içinde açıp, iş bitimi ağı otomatik olarak kapatabilir ve iş haricinde farklı sitelere girilerek mesai içinde zaman kaybını engelleyebilirsiniz.

USB Uygulaması: AiDisk (USB belleği internet üzerinden paylaşma), Sunucu Merkezi (FTP sunucusu ve bulut disk sunucusu ayarları), Ağ Yazıcı Sunucusu (ağa bağlı yazıcı ayarları), 3G/4G bağlantı (USB üzerinden takılacak 3G modem ile router’ın interternet dağıtıcısı haline gelmesi)  ve Download Merkezi (torrent gibi indirme ayarları)gibi uygulamaların temel ayarları yapılıyor.

AiCloud: AiCloud, Asus’un kullanıcılarına sunduğu bir bulut hizmeti. Bu menü ile bulut üzerine yada sisteme dahil edilen harici disk üzerindeki verilere ulaşabilip, ağa bağlı diğer bir sistemle bu bilgileri paylaşabiliyorsunuz.

Kablosuz: Bu menüde; MAC adresi, WPA şifreleme ve kablosuz modu gibi temel ayarlar detaylı olarak yapılandırılıyor.

Yerel Ağ: IP, DHPC, IPTV ve Switch kontrollerinin yapıldığı bölüm.

WAN: Bu menüde; internet bağlantısı, bağlantı noktası ve DDNS ayarları yapılıyor.

IPv6: Asus RT-AC68U’nun sunduğu IPv6 ayarlarının yapılandırıldığı menü.

VPN: VPN sunucusu ağımıza, dışarından herhangi bir VPN destekli cihazla ulaşabilmemiz sağlanıyor.

Güvenlik Duvarı: Adından da anlaşılacağı gibi, URL, anahtar kelime ve ağ hizmetlerinin  filtrelendiği menü. Biraz evvel yukarıda bahsettiğimiz ebeveyn denetimi ile birlikte kullanılabiliyor.

Yönetim: Firmware güncelleme, fabrika yarlarına geri dönüş gibi temel ayarları buradan yapılıyor.

Sistem Günlüğü: Bir tür takip yazılımı. Gün içerisindeki tüm hareketleri buradan takip edebilirsiniz.

12 Yorumlar

  1. İnceleme için TEŞEKKÜRLER.

    Haluk bey emeğinize sağlık yine cok güzel bir inceleme olmuş.Mavi ledleri kaldırsalardı iyi olurdu ama olsun en azından led ONOFF butonu koymuşlar.

    Merak ettiğim iki konu var;

    1)Harici diskimizi USB ile router a bağladığımızda tablet ve cep telefonlarıyla ağ üzerinden diskin içerisindeki verilere ulaşıp oynatabiliyormuyuz???Sonuç kısmında:Windows, Mac ve Linux tabanlı sistemlerin USB depolama araçlarına kolayca bağlanmasını sağlayabilirsiniz demişsin Tablet ve cep telefonlarıyla internet üzerinden ulaşma imkanımız yok mu?

    2)ikinci sorum ise antenlerle ilgili;antenler sökülebildiği için yerine kendi antenlerimiz takabilirz bu güzel bir opsiyon ama insan sağlığı için benim bildiğim 2.4 ten 5 e frekans artışı değil de anten çıkış gücü artışı sağlığı olumsuz etkiliyor harici antenlerde sağlık açısından max dBi kaç olmalı heleki çin malı antenlerin cirit attığını düşünürsek.

    • 1- Router – USB bağlantısı ile, hem ağ içi hemde dışarıdan tüm verilere ulaşılabiliyor. Buna; bulut sistemi de dahil.

      2- Wi-Fi sinyallerinin, cep telefonlarından çok daha masum olduğu görüşünü savunan çok sayıda yayın var. Ancak sınırın 10-12dBi olduğu söyleniyor.

    • Merhaba. Asus un icloud yazılımı router a Bağlı herseyi ister ağ yolu ile isterseniz de dünyanın herhangi bir yerinden ulaşım sağlıyor. Ben 66u kullanıyorum ve 68 alacağım için sattım. Içerisinde ki torrent programını bile kontrol edebiliyorsunuz. Orjinal antenleri oldukça başarılı ancak ülkemizde sinyal kısıtlaması yüzünden sistem yazılım olarak belli bir gücün üzerine çıkmıyor. Izin verilen ülkeler de daha yüksek çekim gücüne sahipler. Sizde isteğiniz doğrultusunda güç ayarı yapabilirsiniz. Yazılım size ayar imkanı veriyor

  2. ac68u daki led on/off tuşu öndeki ledler için değilde arkadaki asus yazısının aydınlatmasını kapatmak için diye biliyordum..
    Piyasaya çıkış tarihi nedir ac68u nun yurt dışında 1 ay falandır var satışta çünkü..

  3. Bu konuda bir sorum olacak,802.11ac özelliği donanımsal bir özellikmidir.Asus DSL-N66u 5ghz destekleyen bir modem,ilerde firmware ile 802.11ac protokolüde eklenebilirmi acaba?

    • 802.11ac: donanımsal bir özelliktir. 802.11n versiyonlar yazılım güncellemesi ile 802.11ac olarak kullanılamaz. Keşke olsaydı diyebilirim :)

  4. 68u modelinde biraz kafam karıştı.
    Bu ürün ac66u modelinin ac destekli yeni sürümü mü ?
    yani xdsl modem+router mı ?
    yoksa internete girebilmemiz için doğrudan telefon hattına değil de hattı->modemi de->ac68u’ya bağlamak gerekli mi ?

    Teşekkür ederim.

    • kendi sorumu yanıtlayayım :D
      66u modelinde 1wan(rj45) + 4 Eth (rj45) ve 1 line in (rj11) girişi var.
      yani 66u’da modeme gerek yok, telefon hattını modeme tak çalıştır.

      Fakat ac68u moedlinde rj11 line in girişi olmadığı için doğrudan telefon hattına bağlayamıyoruz. telefon hattımızı harici alacağımız modemde, modemden çıkan rj45 ağ kablosunu wan girişine takmak gerekiyor.

  5. Araştırma yazısı teknik olarak eksik. Antenin ne kadar aktif çalıştığından emin olabilmel için güç tüketimini bilmek gerekir. Kaç volt, amper ve Watt kullanıyor en önemli olan bunlar teknik olarak. giğer burda yazan özellikleri mağazada her kullanıcı kutunun üzerinden okuyabilir.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version