Anasayfa Haber Cassini, Titan’ın Göllerinin Detaylı Haritasını Çıkardı

Cassini, Titan’ın Göllerinin Detaylı Haritasını Çıkardı

Titan yüzeyindeki göller detaylı bir biçimde haritalandırıldı!
Titan yüzeyindeki göller detaylı bir biçimde haritalandırıldı!

Astronomi dünyasında heyecan uyandıran Titan’ın gölleri detaylı olarak ortaya çıkarıldı.

Güneş Sistemi’nde Dünya’dan sonra yüzeyinde stabil bir şekilde sıvı bulunan tek gökcismi olan Titan’ın gölleri detaylı olarak ortaya çıktı. Cassini’nin görevleri sırasında topladığı bilgilerden ve çektiği fotoğraflardan yola çıkarak birebir harita çıkarıldı.

Satürn’ün uydusu Titan, astronomi dünyası tarafından merakla takip ediliyor. Nasıl yüzyıllar öncesindeki astronomlar Mars’ın gizemlerini ortaya çıkarmak için uğraşıyorsa, bugünün biliminsanları da Titan’ı yakın mercek altına almış durumda.

Titan’ın yüzeyinde su bulunmadığından eminiz. Çünkü -160 Celcius sıcaklıkta, sıvı halde bulunan pek fazla madde yok. Suyun, yüzeyin kilometrelerce altında bulunduğu düşünülüyor. Titan’ın göl haznelerini dolduran sıvıların birçoğu zehirli. Bilim dünyasının detaylı araştırmaları ve Cassini’nin yardımı sayesinde Titan’ın gölleri ve sıvı hazneleri hakkında daha fazla bilgiye sahibiz.

Titan’ın yüzeyinde çift-karbonlu etan ve tek-karbonlu metan sıvı halinde bulunuyor. Gökcisminin tüm sıvı rezervleri kuzey yarımküresinde bulunuyor. Astronomlar bu göllere ve büyük okyanuslara, mitolojik deniz yaratıklarının ismini vermiş.

Bu devasa hidrokarbon gölleri, Dünya’mızdaki içten yanmalı motorların hepsini besleyecek kapasitede. Titan bize, evrende oldukça enteresan yerlerin olabileceğinin en yakın kanıtı.

Titan’ın yüzeyinde bulunan göllerin modellenmesi: