Anasayfa Haber Çin Halk Cumhuriyeti Gözünü Denizlere Dikti!

Çin Halk Cumhuriyeti Gözünü Denizlere Dikti!

liaoning-ucak-gemisi

Çin Halk Cumhuriyeti, kendi evinde ilk defa bir uçak gemisi inşa edecek.

Çin, sanayi gücünün geliştiğini göstermek için uçak gemisi inşa etmek için kolları sıvadı. Bu, ülke içerisinde üretilen ilk yerli uçak gemisi olacak. Açıklamalara göre uçak gemisi Liaoning bölgesinin kuzeydoğusunda bulunan, liman şehri Dalian’da üretilecek.

Komünist parti sekreteri tarafından da onaylanan inşaat işleminin ne zaman başlayacağı henüz bilinmiyor. Ancak Çin’in böyle bir olaya kalkışacağına dair söylentiler, geçen ay dünya basınında kendisine geniş yer bulmuştu. Parti sekreteri, böyle bir geminin inşaatının tamamlanması için 6 yıla gereksinimlerinin olduğunu belirtti. İlk uçak gemisinin yapımının ardından, 4 gemi daha yapılıp ordunun kontrolüne verilecek. Yapılacak yeni gemilerin tasarım şemaları hakkında açıklama yapılmadı. Ancak nükleer enerji ile çalışacağı düşünülüyor.

Eski adıyla Varyag'ın İstanbul Boğazı'ndan geçişi.
Eski adıyla Varyag’ın İstanbul Boğazı’ndan geçişi.

Çin ilk gemisini, 1998 yılında Rusya’nın satışa çıkardığı Varyag’ı satın alarak edinmişti. Hatırlarsanız, 2001 yılında Ukrayna’dan yola çıkan Varyag, İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçiş yapmıştı. Montrö Boğazlar Sözleşmesi gereğince, dönemin hükümeti geçişine izin vermemişti. Daha sonrasında ABD’den alınan teminat mektubu ile birlikte geminin, savaş amacıyla kullanılmayacağı sadece askeri eğitim için kullanılacağı sözü verilmişti.

Geçiş yapan gemi Çin’e ulaştığında yeniden dizayn edildi. Geminin ismi de, demirlediği liman şehri olan Liaoning koyuldu.