Anasayfa Teknoloji Artık Hamam Böceği Öldürürken Bir Kez Daha Düşünün

Artık Hamam Böceği Öldürürken Bir Kez Daha Düşünün

hamam-bocegi-1

Bilim dünyası ortaya koyduğu yeni teknolojilerle bizleri şaşırtıyor. Bu sefer ki konumuz, hamam böcekleri!

Hamam böcekleri, doğada karşılaşacağımız en garip yaratıklar. Radyasyondan etkilenmiyorlar, kafaları kesilse dahi yaşamaya devam ediyorlar. Yani hayatta kalmayı öğrenmek için hamam böceklerini biraz daha yakından incelememiz gerekiyor. O terliği, hamam böceğinin kafasına indirmeden önce bir kez daha düşünmek için yeni bir sebep ortaya çıktı.

Osaka Üniversitesi ve Tokyo Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla birlikte, hamam böceklerinden kablosuz internet ağı oluşturulacak. Bu proje kulağa çok çılgınca gelse de, oldukça mantıklı bir yol izliyor.

Böcek üzerine yerleştirilen ufak bir yakıt hücresi var. Yakıt hücresi, böceğin salgıladığı Trehaloz (Mikoz) isimli, Glikoz (Şeker) içeren bir tür vücut sıvısını elektriğe çeviriyor. Böceğin vücuduna bağlı elektrotlar, vücut sıvısını bir iğne ile çekiyor. Böylece elektrik enerjisi üretiliyor.

Glikoz, pozitif elektrot tarafında oksitlenmeye başlıyor. Negatif tarafında ise oksijen üreterek, yükseltgeme-indirgeme (Redoks) tepkimesine giriyor. Böylece yakıt hücresi içerisinde 50.2 μW enerji üretilebiliyor. Yarı-robot böcekler üzerinden elde edilen elektrik enerjisi sayesinde, kablosuz internet bağlantısı sağlanıyor.

Üniversitelerin ortak çalışması devam ediyor. Gerçek hayatta ortalıkta dolaşan hamam böceklerinden nasıl bir tepki toplanır bilinmez ama; kimya ve teknolojinin bir arada kullanılmasıyla, gelecek yıllardaki gelişmelere altyapı sağlanabilir.

Görsel Kaynak: Shutterstock/Sarawut Padungkwan

7 Yorumlar

    • :D komedisin hamam böcekleri iletişimi sağlıyacak sanırım yine modemin evinde durcak tabi benim anladığım kadarıyla .d

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version