Anasayfa Haber Intel’in Mobil Atağı Tam Gaz Sürüyor: 2014’te Pek Çok Şey Değişecek!

Intel’in Mobil Atağı Tam Gaz Sürüyor: 2014’te Pek Çok Şey Değişecek!

Intel cep telefonları ve tablet bilgisayarlarda daha önce hiç olmadığı kadar aktif bir döneme girdi. Yeni nesil donanımların kalbinde yatan, yeni nesil mobil işlemciler daha önce hiç olmadıkları kadar güçlü. İşte Bay Trail serisi ile birlikte gelen Transformer Book T100 ve VivoTab Note 8 ile değişenler…

Intel Logo

Intel’in şirket olarak mobil donanımlar konusundaki yaklaşımı 2013 sonlarında ortaya çıktı. Uzun süren mobil sessizliğin ardından yeni nesil işlemciler, daha düşük nanometrede üretim ile masaüstünün bütün imkanlarını mobil cihazlara taşımayı amaçlıyor. ARM mimarisi pek çok özelliği içinde barındırmadığı için çok hızlı gelişti ve Android ile birlikte büyüdü ancak şirketler hala sanallaştırma, güvenlik ve uyumluluk konularında Android’e güvenerek geçiş yapmış değil. Intel, kendi LTE yongasını geliştirmeden, verimliliğini ve performansını arttırmadan önce piyasaya ağırlığını vermedi ve doğru bir karar aldı. Şimdi, olgunlaşan yeni nesil işlemciler, yazılım desteği sayesinde gereken bütün özellikleri içinde barındıran ürünler ortaya koyuyor.

Asus Logo

Intel işlemcili ilk mobil ürün incelememizi ASUS Fonepad ile gerçekleştirdiğimizde bizi şaşırtan bir performans ile karşılaşmıştık. 7 İnçlik bu dev telefonun kalbinde Intel’in Z2420 ve Z2460 işlemcileri yer alıyordu. 1.2 ve 1.6 GHz’lik bu işlemciler çift çekirdekliydi. İşin şaşırtıcı yanı şurada yatıyor, bu çift çekirdekli işlemciler işlem ve grafik performansı olarak piyasadaki pek çok “Dört çekirdekli” ve reklamlarında yer alan “Quad Core” işlemcilerden kat kat hızlı ve verimliydi. Performans açısından inanılmaz bir akıcılık ve uzun batarya ömrü sundular. Fonepad örneğinde kullanılan işletim sistemi Android olmasına ve biz Android’i ARM ile özdeşleştirmemize karşın, Intel yazılım/donanım uyumluluğu için ASUS ile birlikte çalışarak işlemcilerinin sadece Windows işletim sistemli ürünlerde değil, Android’de de üstün performans sunabileceğini gösterdi. Android’deki akıcılığı gördükten sonra Intel’in istediğinde iş ortaklarıyla birlikte neler başarabileceğini tekrar görmüş olduk.

Intel’in 2013/2014 Mobil İşlemcileri: Z3770 ve Z3740

Bu seri işlemciler pek çok mobil üründe kullanılıyor ve yeni ürünlerde de karşımıza çıkmaya devam ediyor. Ancak yeni Z3740 ve Z3770 işlemciler 2013’ün sonunda ortaya çıkarak Intel’in esas kozlarını yeni yılda ortaya çıkartacağını göstermişti. Burada biri incelediğimiz ASUS Transformer T100 modeli, diğeri de inceleyeceğimiz VivoTab Note 8 modeli olmak üzere iki önemli ürün, Intel’in yeni nesildeki maharetlerini ortaya koydu.

Transformer Book T100’de kullanılan Z3740 işlemci 1.33 GHz’lik 4 çekirdekli bir yapıya sahip. Burst ile hızını 1.86 GHz’ye çıkartabiliyor. 22 Nanometre üretim teknolojisi sayesinde 2W ile inanılmaz düşük bir güç tüketimine sahip. 311 MHz temel, 667 MHz Burst hıza sahip bir Intel grafik yongasını içerisinde barındırıyor. Testlerde gördük ki bu işlemci rakamların ötesinde bir akıcılık sunuyor. Windows 8’in tablet değil, tam masaüstü sürümünü çalıştırıyor, bu sayede normal masaüstü uygulamalarını ve oyunları destekliyor. Isınmadan, saatlerce dayanan bir batarya ile yüksek performans sunması Intel’in artık mobil işlemciler konusunda bir olgunluğa eriştiğini gösteriyor.

VivoTab Note 8’de kullanılan işlemci de T100 ile aynı. 10 inç yerine 8 inç ve klavye yerine Stylus yani dokunmatik kalem ile geliyor. Ürünün Stylus’unun Wacom olması sanatçılar için büyük anlam ifade ediyor. Ancak dokunmatik tabletlerde çizim yaparken gecikme olmaması, akıcı bir performans sunması çok önemli. İşte bu yüzden önceki nesil Atom’lar yerine yeni nesil Z3740’ın kullanılmış olması büyük bir avantaj. Batarya ömrünün de 8 saate uzaması, güç tüketimini azaltarak mümkün oluyor, bu sayede bataryayı ve kasayı büyütmeye gerek kalmıyor. Windows 8 işletim sistemi kullanılması sınırsız uygulama desteği demek ve bu da yine Intel işlemci seçimiyle mümkün oluyor. ASUS’un burada Intel yanında Wacom ile çalışması özellikle Samsung’un Stylus barındıran ve Exynos işlemci kullanan ürünlerine sağlam bir cevap niteliği taşıyor.

Peki Intel’in Mobil Atılımı Ne Getirecek?

Önümüzdeki günlerde Intel’in mobil atılımı sayesinde cep telefonları ve tablet bilgisayarlar piyasasında büyük bir hareketlilik olacak. Göreceğimiz en büyük değişiklik daha olgun Android cihazların yanında tam masaüstü işlevi sunan dönüştürülebilir tablet ve farklı konsept cihazlar oluyor. Android’e oyuncak gözüyle bakan firmalar, Windows 8 işletim sistemi kullanan yeni ASUS Transformer Book T100 gibi cihazlara yönelecekler. Burada Intel pazar payını arttıracak ve ASUS gibi birlikte iş yapan, mühendislik başarılarına imza atan şirketler de çok işlevsel ve hesaplı ürünler ortaya koyacak. Qualcomm, Nvidia, Mediatek, Samsung gibi rakipler de yerinde durmayacak. Bugüne kadar Intel’in düşük tempolu faaliyet gösterdiği mobil alandaki dev atılımları önümüzdeki 2 yıl içerisinde bütün piyasada büyük hareketlilik getirecek. Yeni Z3740 ve Z3770 işlemcileri kullanan cihazları takip edin, zira hem donanım, hem de yazılım optimizasyonu ile çok güzel yenilikler göreceğiz.

Bu konuda daha önce yayınladığımız Yeni Nesil Bölünebilir ASUS Notebooklar makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz. Pazarın gelişimi açısından kritik detayları sizin için aktarmaya devam edeceğiz.