Anasayfa Teknoloji Medikal İcat İsviçre’den, Mucitleri Türkiye’den

Medikal İcat İsviçre’den, Mucitleri Türkiye’den

medikal-cip

Medikal alanda kullanılmak üzere tasarlanan yeni bir cihazın 3 mucidi de Türkiye’den.

Bir tel zımbanın yarısı büyüklüğünde, rahatça kullanılabilen yeni bir Medikal Çip geliştirildi. Bu çip insan vücudundaki proteinleri test edebiliyor. Böylece doktora gidip check-up yapmak tarihe karışabilir.

Bu yeni teknoloji Dünya’nın en iyi 20 üniversitesi arasında kabul edilen EPFL’de (Swiss Federal Ecole Polytechnique Lausanne) geliştirildi. EPFL, İsviçre’de bulunuyor. Cihaz Profesör Hatice Altuğ tarafından geliştirildi. Bu araştırmada ona Arif Çetin ve UCLA’dan Profesör Aydoğan Özcan yardım etti.

Kısaca Çip Üzerindeki Optik Laboratuvar olarak adlandırılan bu cihaz, kan örneği üzerinde 170.000 farklı molekülü hızlıca analiz edebiliyor. İnsülin seviyesi, kanser, Alzheimer’ı tetikleyici hücreler ve belli virüsler bu testlerde ortaya çıkabiliyor.

Sadece 7.5 cm yüksekliğinde ve 60 Gram ağırlığındaki cihaz, 3nm kalınlığındaki tek bir protein katmanı içerisindeki virüsleri tespit edebiliyor. Araştırma ve ortaya çıkarılan cihaz Nature Light Science & Application dergisinde yayınlandı.

Cihaz, birkaç basit parçadan oluşuyor: Herhangi bir teknoloji mağazasından satın alabileceğiniz CMOS yonga, LED ve 10×10 mm büyüklüğünde, üzerinde 200 nm genişliğinde delikler bulunan bir altın plaka.

Yeni geliştirilen medikal cihazın boyutunun oldukça ufak olması ve maliyetinin de düşük olmasından ötürü, kullanıcı seviyesinde pazara sunulabileceği anlamına geliyor.