Anasayfa Haber NASA, Europa İçin Daha Fazla Bütçe Ayırmak İstiyor

NASA, Europa İçin Daha Fazla Bütçe Ayırmak İstiyor

europa

NASA, bütçe sıkıntılarına rağmen Jüpiter’in uydusu Europa üzerinde araştırma yapmaya çok hevesli.

Astronomlar Güneş Sistemimiz hakkında halen yeterli bilgiye sahip olmadığımızı düşünüyor. Eğer Dünya dışında, Güneş Sistemi içerisinde başka bir yerde yaşam olasılığı varsa, elle tutulabilir birkaç yer var.

Mars yüzeyinin kızıl tozları altında çok öncesinde yaşam olduğuna inanılıyor. Bunun için birçok robot gezgin, uydu ve gözlem çalışması mevcut. Öte yandan sistemimizin daha uzaklarında bulunan gökcisimleri de var. Satürn’ün uydusu Titan’dan sonra en çok merak edilen yer Europa.

Europa, Jüpiter’in uydularından biri. Üzeri kalın buz tabakası ile kaplı. Astronomlar ve bilim dünyası bu kalın buz tabakasının altında yaşam olduğuna inanıyor.

Bu hafta içerisinde NASA 2015 yılına ait bütçe raporunu yayınladı. Dünya’nın önde gelen havacılık ve uzay ajanslarından biri olan NASA’nın 17 Milyar Dolar’lık bir bütçesi var. NASA bu bütçenin bir kısmını Europa’ya gitmek için kullanmak istiyor.

Europa’ya gitmek için konuşulan iki farklı plan var. Biri yörüngeye konuşlanarak bilgi toplayacak bir uydu üzerine. Diğeri ise Europa’nın yüzeyine indirilecek bir gezgin. Yörünge programı yapılacaksa NASA’nın 2 Milyar Dolar, yüzeye iniş yapacaksa 2.8 Milyar Dolar’lık bir bütçe ayırması gerekiyor. Tabii bunlar net rakamlar değil.

NASA’nın bu proje için bütçesinden para ayırıp, ayırmayacağı henüz kesin değil. Ancak hükümetten daha fazla bütçe yardımı bekleniyor. Durum o ki, ABD hükümeti bundan daha fazla bütçe ayırmayacak gibi gözüküyor.