Anasayfa Teknoloji Büyük Patlama’nın Yankıları Halen Duyuluyor

Büyük Patlama’nın Yankıları Halen Duyuluyor

evren-buyuk-patlama

Bilim dünyası, Büyük Patlama’nın oluşumunda ortaya çıkan yankıları kaydetti.

Evrenin nasıl oluştuğuna dair en kuvvetli teorilerden biri olan Büyük Patlama’ya dair yeni bulgular ortaya çıktı. Big Bang yani Büyük Patlama olarak bilinen devasa kozmik olayın nasıl yaşandığını daha iyi anlayabilmek için daha önceden hazırlamış olduğumuz habere göz atabilirsiniz.

Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif, Minnesota Üniversitesi, Standford Üniversitesi, California Teknoloji Enstitüsü gibi ABD’nin önde gelen üniversiteleri ve NASA’nın ortaklığıyla ortaya çıkarıldı. Büyük Patlama’ya ait ilk gerçek kanıtı elde etmiş olduk. Peki bu kanıt tam olarak ne?

Astronomlar, Antartika kıtasına konuşlandırılan BICEP2 teleskobu ile uzun zamandır evreni gözetleyip, veri topluyordu. Bu veriler ilk defa mantıklı okumalara dönüştü. Büyük Patlama’nın arkasından ortaya çıkan kütlesel çekim dalgalanması, kayıtlara geçirildi. Yani patlamanın yankılarına ait ilk önemli bulguları ortaya çıkardık.

Kütlesel Çekim Dalgalanması
Kütlesel Çekim Dalgalanması

Birçok bilim kuruluşu elde edilen yankı verilerinin, modern astronominin en büyük keşiflerinden biri olduğunu doğruladı. BICEP2 teleskobu, evrende Güney Deliği (South Pole) adı verilen bir bölgeye çevrilmişti. Asıl amaç ilk saniyelerinde bir misket kadar ufak olan evrenin, nasıl bu kadar büyüyebildiğini anlamaktı. Büyük Patlama’nın ardından 14 Milyar yıldır bu büyüme devam ediyor.

İlk defa Soğuk Savaş döneminde keşfedilen kozmik arka fon gürültüsü ya da ışımaları, evrenin oluşumuna dair birçok bilgiyi bize işaret etmeye çalışıyordu. Bu arka fon gürültüsünün, Büyük Patlama’nın yankısı olduğu düşünülüyordu. Patlamanın 380.000 yıl sonrasında bu gürültünün ortaya çıktığı düşünülüyordu. BICEP2, bu gürültüyü takip ederek en doğru Büyük Patlama yankısına ulaştı.

Eğer Büyük Patlamayı bir tabancanın ateşlenmesi olarak kabul edersek, keşfedilen kütlesel çekim dalgalanması da tabancanın namlusundan tüten duman oluyor. Sadece doğru noktayı keşfetmek gerekiyor.

Bu keşfin temelleri ilk kez 1981 yılında ortaya atılmıştı. O dönemde Stanford Üniversitesi’nde çalışan Alan Harvey Guth, kozmik enflasyon teorisi adı altında bir çalışma yayınlamıştı. Şu an Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde fizik profesörü olan Guth, Nobel Ödülü’ne sahip olabilir. Tabii elde edilen verilerin ilk önce doğrulanması gerekiyor.