Anasayfa Haber Sony Xperia Z2 ve HTC One M8 Karşılaştırması

Sony Xperia Z2 ve HTC One M8 Karşılaştırması

m8-vs-xperia-z2

Sony’nin ve HTC’nin yeni amiral gemileri, mobil pazara neler vaad ediyor? Hangi telefonu seçmelisiniz? Aradığınız soruların birçoğuna bu makalemizde cevap bulacaksınız.

HTC, eski amiral gemisi HTC One’ın güncellenmiş ve performansı artırılmış halini ortaya çıkardı. HTC One M8 ismiyle tanıtılan telefon, şimdiden piyasadaki birçok rakibiyle karşılaştırılmaya başladı. Peki HTC One M8, Sony’nin iddialı Xperia Z2 akıllı telefonuyla karşılaştırıldığında ortaya nasıl sonuçlar çıkıyor?

İşte teknik detay karşılaştırmaları ve cevaplar:

Görüntü

HTC’nin yeni telefonuna kazandırdığı en büyük özellik görüntü. Akıllı telefonlar, her geçen gün daha da büyüyorlar. Sırf bu yüzden tablet-telefon diye bir kavram çıktı. Anlaşılan o ki HTC de bu büyük ekran furyasında geri kalmak istemiyor. HTC One’da kullandıkları 4.7-inçlik ekran büyüklüğünü, 5-inçe yükselttiler.

Öte yandan ekranın büyümesi, çözünürlüğün de yükseleceği anlamına gelmiyor. HTC One M8 4K ya da QHD çözünürlük desteği vermiyor. 441 PPI’lik değer, HTC One’dan bile düşük. 1920x1080p çözünürlük vermesi bu konudaki tek büyük artısı.

Sony Xperia Z2’nin 5.2-inçlik ekranı 1920x1080p çözünürlük sağlıyor. One M8’den farklı olarak IPS LCD ekrana sahip. Ayrıca TRILUMINOS teknolojisi ve Live Coler LED desteği ile Full HD çözünürlük getiriyor.

İşlemci, Grafik ve RAM Performansı

htc-m8

Birkaç ay öncesinde mobil işlemci pazarı büyük bir değişiklik geçirdi. Qualcomm’un Snapdragon serisine getirdiği yeniliklerle beraber, telefonlardaki işlemci performansının da sıçrama yaptığını görebiliyoruz.

HTC One M8, Snapdragon 801 işlemci kullanıyor. 2.3 GHz’lik frekans performansıyla oldukça iddialı. Ayrıca 2 GB RAM bulunuyor. Ancak 64-bit destek sağlamıyor. Grafik işlemci olarak, 450 MHz’lik Adreno 330 tercih edilmiş.

Xperia Z2 de Snapdragon 801 kullanıyor. Aynı frekans performansına ve aynı grafik işlemciye sahipler. Xperia Z2’yi bu noktada ön plana çıkaran ise RAM gücü. Sony, yeni telefonuna 3 GB’lık RAM ayırmış. Bu da yüksek performans gerektiren uygulamaları sorunsuz çalıştırabileceği anlamına geliyor.

Boyutlar ve Ağırlık

HTC’nin yeni telefonunun ekran boyutunu büyüttüğünü söylemiştik. Doğal olarak telefonun boyutlarında ve ağırlığında da büyüme var.

HTC One M8 149.4×70.6×9.4mm boyutlara ve 160 Gram ağırlığa sahip. Xperia Z2 ise 146.8×73.3×8.2mm boyutlarında ve 158 Gram ağırlığında. Çok fazla farkları yok. Bu yüzden hangisinin daha iyi olduğu kanısına, kullanıcı beğenisi karar verebilir.

Ancak unutulmaması gereken bir detay var. Z2 içerisinde büyük bir batarya ve suya/tuza karşı dayanıklılık sağlayan katmanlar var. Yani bu özellikleri bir araya getirdiğimizde, HTC One M8’e göre daha ince kalıyor.

Batarya

HTC One M8 içerisinde 2.600 mAh’lık batarya var. Firmanın açıklamasına göre bu batarya kullanıcıya 20 saatlik kullanım süresi tanıyor.

Xperia Z2’de ise oldukça iddialı 3.200 mAh’lık batarya var. Ancak 12 saatlik kullanım süresi tanıyor. Bu konuda tek sıkıntı bataryanın kasa ile sabit olması. Yani herhangi bir durumda batarya, kullanıcı tarafından çıkarılamıyor.

Kamera

Xperia Z2 su

HTC One ile dünyanın ilk Ultrapixel lensleri tanıtılmıştı. M8’de de gelenek bozulmadı gibi gözüküyor. Telefonun arkasında 4.0 megapiksellik, UltraPixel özelliğe sahip bir kamera var. Firmanın açıklamasına göre bu kamera ile 3D görüntüler elde edilebiliyor. Ön tarafında ise 5 megapiksellik bir kamera mevcut.

Xperia Z2’nin devasa 20.7 megapiksellik kamerası var. Bu kamera 4K video çekebiliyor. Ön tarafında da 1080p video çekebilen 2.2 megapiksellik kamerası var.

Kamera için verilen teknik özellikler sizi şaşırtmasın. HTC’nin UltraPixel teknolojisi ortaya şaşırtıcı derecede kaliteli görüntüler çıkarıyor. Ancak Xperia Z2’nin kamerasının da büyük olduğu gözlerden kaçmıyor.

Bağlantı Noktaları, İşletim Sistemi ve Depolama Alanı

İki cihazda da Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac bağlantı noktaları var. NFC desteği, Bluetooth 4.0 ve 4G LTE bağlantısını da iki telefonda görebiliyoruz. Ayıca iki telefon da Android 4.4 KitKat yüklü olarak kullanıcıya sunuluyor. Bu açıdan karşılaştırma yapabileceğimiz çok fazla nokta yok.

HTC One M8, 16 GB ve 32 GB olmak üzere iki farklı model sunuyor. Xperia Z2’nin ise sadece 16 GB’lık modeli var. İki cihaz da microSD kart desteği sayesinde, artırılabilir hafızaya sahip.

Fiyat ve Sonuç

İlk açıklamalara göre Xperia Z2’nin çıkış fiyatı 599 Sterlin olacak. HTC ise 535 Sterlin etiket fiyatı belirlemiş durumda. Ülkemizdeki pazar fiyatlarının 2.000 TL civarında olacağı tahmin ediliyor.

İki telefonu da karşılaştırdığımızda, kendi alanlarında oldukça başarılı cihazlar olduğunu söyleyebiliriz. Ancak performans canavarı ve daha dayanıklı bir cihaz beklentisi içindeyseniz, Xperia Z2 sizin aradığınız telefon olabilir.

Ama bu demek değildir ki, HTC One M8 kötü bir telefon. HTC, bir önceki amiral gemisinde yaşadığı sorunları kısmen ortadan kaldırmış gibi gözüküyor.