Anasayfa Teknoloji Ay’ın Gerçek Yaşı Ortaya Çıkarıldı!

Ay’ın Gerçek Yaşı Ortaya Çıkarıldı!

ay-dunya-carpisma

Dünya’ya en yakın gök cismi olan Ay’ın, gerçek yaşı hesaplandı. Bildiklerimiz değişebilir!

Yeni bir araştırmaya göre Ay, 95 Milyon yıl önce Güneş Sistemi’nin oluşumu sırasında ortaya çıktı. Bu tahmin %99.9 oranında doğruluk payı taşıyor. Peki bizi burada şaşırtması gereken şey ne?

Bilinen astronomi tarihine göre bundan 4.5 Milyar yıl önce Mars boyutundaki bir gezegen (Theia), Dünyamıza çarptı. Devasa kozmik çarpışmanın ardından Dünya’dan ve Theia’dan kopan parçalar Ay’ı oluşturdu.

Ay programlarının başlıca amaçlarından biri de bu gök cisminin gerçek yaşını ortaya çıkarmaktı. Ay’dan toplanan taş örneklerinde yapılan radyometrik ölçümler yapılmıştı. Bu oldukça başarılı bir yöntem. Ancak Milyarlarla ölçülen gök cismi yaşlarında problemler ve sapmalar oluşabiliyor.

Bu yüzden daha öncesinde Ay’ın, Güneş Sistemi’nin doğuşundan 30 ya da 100 Milyon yıl sonra oluştuğu düşünülüyordu. Şimdiki araştırmalara göre 95 Milyon yıl sonra olduğu kesinleşti.

Dünya’nın demir bir çekirdeği var. Bu çekirdeğin içerisinde siderofor adı verilen element tipleri bulunuyor. Yani Platinyum, Altın ve İridyum. Bu elementlerin hepsi eriyik haldeki demir çekirdeğin içerisinde çözülüyor ve dibe doğru çöküyor. Bu siderofor elementlerinde çarpışma sırasında çekirdeğe yerleştiği düşünülüyor.

Fransa’da bulunan Côte d’Azur Gözlemevinden Seth Jacobson’ın yönettiği araştırmacılar Theia’nın çarpışmasından önce ve sorna Dünya’nın tam ağırlığını hesaplamaya çalıştılar. Bunu yaparken de siderofor elementlerden yararlandılar. Bu sayede çarpışmanın ve Ay’ın oluşma tarihi ortaya çıktı.

Bu bize gezegenlerin oluşumu hakkında inanılmaz bilgiler sağlayacak. Güneş Sistemi’ndeki tek yaşanabilir gezegenin Dünya olmasının sebebi bu çarpışma olabilir mi? Evrende benzer gezegenler varsa, yaşanabilir oldukları ortaya çıkacak.