Anasayfa Haber NASA’dan Astronotlara Yeni Uzay Elbisesi

NASA’dan Astronotlara Yeni Uzay Elbisesi

nasa-z2-uzay-elbisesi-1

NASA, hali hazırda kullanılan uzay elbiselerinin miadının dolduğuna karar vererek, yeni bir tasarım işine başladı.

20. yy’ın ortasından bu yana uzaya ve ötesine insanlı programlar düzenleniyor. Şu ana kadar Ay’dan uzağa gidemedik. Ancak 1998 yılından bu yana, yörüngede her zaman için astronot bulunduruyoruz. Astronotların görevleri sırasında uzaydan gelen kozmik ışınlardan, aşırı soğuktan ve sıcaktan korunması için bir elbise giymesi gerekiyor. Bu elbise de geçen yıllar içerisinde birçok değişikliğe uğradı.

Ancak NASA’nın açıklamasına göre bu elbiseler miadını doldurdu. Baştan aşağı yeni bir uzay elbisesi tasarlanacak. Z-2 adı verilen tasarım için oylamalar ve çalışmalar sürüyor. Tasarım sürecinin sonuna yaklaşıldığı belirtiliyor. Yeni uzay elbisesinin en önemli noktası teknolojik olanaklar sağlayacak olması.

İlerleyen yıllarda başta Mars olmak üzere birçok gezegene ve uyduya insanlı keşif görevleri yapılması amaçlanıyor. Elimizdeki eski uzay elbiselerin yetersiz kalacağından, yeni tip elbiseler üzerinde çalışılması gerektiği birkaç yıl önce gündeme gelmişti. NASA şimdi işe topyekün başlama kararı aldı.

Yeni zırhın üst-gövde kısmı daha da sağlamlaştırılmış. Bunun sebebi ise uzay gemisi ya da uzay istasyonunda yapılan çalışmalarda daha uzun süre durabilmek. Extravehicular Activity (EVA) adı verilen bu yürüyüşler sırasında, astronotların daha uzun süreler boyunca, uzay boşluğunda kalması gerekebiliyor.

Ayrıca biraz modernçağ yaklaşımında tasarım kullanıldığını görüyoruz. Gri tondaki elbisenin gövdesinde lumineks kablolama kullanılmış. Bu sayede uzay elbisesi üzerine ışık veren parçalar takılabiliyor. Hem aydınlatma hem de tanımlama için kullanılacak.

Daha rahat hareket sağlanabilmesi için uzuv bağlantıları akordeon şeklinde dizayn edildi. İç içe geçmiş parçalar, rahat kabiliyet sağlıyor. Z-2 kostümün test aşamasına önümüzdeki sonbahar aylarında başlanacak. NASA mühendisleri ve tasarımcıları, ellerindeki verileri işleyerek en kullanışlı uzay elbisesini bulmaya çalışıyorlar.

nasa-z2-uzay-elbisesi-2

nasa-z2-uzay-elbisesi-3

nasa-z2-uzay-elbisesi-4

nasa-z2-uzay-elbisesi-5

nasa-z2-uzay-elbisesi-6